Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:48 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Flagrant „marca“ BCCO și euro falși la Constanța! Sentință definitivă

ro

14 Jul, 2023 18:00 4962 Marime text
 
 
  • Ofițerii de poliție au postat un anunţ pe o platformă de anunțuri, privitor la vânzarea unui telefon marca Samsung S8 și au fost contactați de o persoană care s-a arătat interesată să cumpere telefonul şi care a precizat că doreşte să plătească suma de 550 euro. 
  • Confrom magistraților, în parcarea unui supermarket din oraș (stabilit ca loc de întâlnire) şi-a făcut apariţia un autovehicul marca BMW, din care a coborât un tânăr care prezenta semnalmentele din descrierea oferită de persoana vătămată. 
  • În momentele ce au urmat, persoana în cauza a intenţionat să plătească telefonul cu bancnote din cupiura de 50 de euro, care prezentau indicii că sunt falsificate, în sensul că aveau serii care se repetau, moment în care organele de poliţie au procedat la reţinerea acesteia şi conducerea la unitatea de poliţie.
 
 
Sentință definitivă în cazul cetățeanului acuzat de săvârşirea infracțiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate, în formă continuată, şi de înşelăciune, în formă continuată.

Pe scurt, cel în cauză a fost prins în flagrant în timp ce oferea organelor de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, în schimbul cumpărării unui telefon mobil, ca urmare a postării unui anunţ pe un site de anunţuri, un număr de 11 bancnote din cupiura de 50 de euro, despre care, de asemnea, cunoştea că sunt contrafăcute.
 
Dosarul a fost soluționat în primă instanță de Judecătoria Constanța prin condamnarea inculpatului la trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Decizia judecătoriei a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care a încetat procesul penal, față de inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune.
 
Magistrații au menținut, privitor la inculpat, dispoziția de condamnare și cuantumul pedepselor stabilite pentru comiterea infracțiunilor de punere în circulație de valori falsificate, (fapte din datele de 01.11.2017 și 22.11.2017)  respectiv 2 ani închisoare și 2 ani închisoare.
 
Curtea de Apel a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care se adaugă 1/3 din totalul celeilalte pedepse de 2 ani închisoare, respectiv 8 luni închisoare, rezultând o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare.
 

În final, judecătorii au dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani și 8 luni închisoare.
 
Sentința Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Trebuie menționat că inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa prin actul de sesizare al instanţei, solicitând ca judecata să se efectueze în baza probelor administrate în faza de urmărire penală pe care nu le-a contestat, iar instanţa a admis cererea inculpatului de a fi judecat potrivit procedurii simplificate.
 
Confrom datelor oficiale, în 2017, organele de poliţie din cadrul B.C.C.O Constanţa au fost sesizate de persoana vătămată (...) cu privire la faptul că, la începutul lunii noiembrie 2017, a vândut un telefon mobil marca Samsung Galaxy S8 Plus, dual-sim, unei persoane necunoscute de la care a primit în schimb zece bancnote din cupiura de 50 euro, despre care există suspiciunea că sunt contrafăcute şi pe care  le-a pus la dispoziţia organelor de poliţie.
 
În cursul cercetărilor, fiind audiată, persoana vătămată (...) a declarat că a postat pe site-ul olx un anunţ prin care oferea spre vânzare un telefon mobil marca Samsung Galaxy S8 Plus, dual-sim, contra sumei de 2300 lei.

 
Ulterior, a fost sunat de o persoană de sex masculin, care nu şi-a dat numele, fiind interesată să cumpere telefonul.
 
Au negociat preţul şi au stabilit să se întâlnească, persoana în cauză spunându-i că are disponibilă pentru a cumpăra telefonul sumă de 500 de euro, aspect cu care a fost de acord.
 
În timp ce se deplasa spre locul stabilit, persoana vătămată a fost sunată de acea persoană, care i-a spus că a ajuns la locul de întâlnire. Aici, persoana vătămată a observat un tânăr, care a coborât dintr-un taxi şi, după ce l-a salutat, l-a întrebat,  fără să ezite, dacă el este baiatul cu anunţul, afirmând că se grăbeşte întrucât îl aşteaptă taxiul.
 
I-a dat telefonul şi, după ce l-a verificat, i-a înmânat zece bancnote din cupiura de 50 de euro, spunându-i că fac 2250 lei. A luat banii, iar tânărul s-a urcat în taxi şi a plecat în direcţia b-dul Mamaia – Casa de Cultură.
 
Apoi, persoana vătămată a dorit să schimbe banii, însă casiera de la casa de schimb valutar i-a transmis ca bancnota de 50 de euro pe care i-o înmânase este falsă, refuzând să efectueze operaţiunea de schimb valutar.
 
Apoi, având în vedere datele oferite de persoana vătămată în legătură cu modul de operare al persoanei neidentificare care i-a oferit bancnotele falsificate cu ocazia unei operaţiunii de vânzare – cumpărare, organele de poliţie, în urma postării unui anunţ pe o platformă de anunțuri, privitor la vânzarea unui telefon marca Samsung S8, au fost contactate de o persoană care s-a arătat interesată să cumpere telefonul şi care a precizat că doreşte să plătească suma de 550 euro.
 
Confrom magistraților, în parcarea unui supermarket din oraș (stabilit ca loc de întâlnire) şi-a făcut apariţia un autovehicul marca BMW, din care a coborât un tânăr care prezenta semnalmentele din descrierea oferită de persoana vătămată.
 
În momentele ce au urmat, persoana în cauza a intenţionat să plătească telefonul cu bancnote din cupiura de 50 de euro, care prezentau indicii că sunt falsificate, în sensul că aveau serii care se repetau, moment în care organele de poliţie au procedat la reţinerea acesteia şi conducerea la unitatea de poliţie.
 
Așa cum arătam și mai sus, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa prin actul de sesizare al instanţei, solicitând ca judecata să se efectueze în baza probelor administrate în faza de urmărire penală pe care nu le-a contestat, iar instanţa a admis cererea inculpatului de a fi judecat potrivit procedurii simplificate.
 
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
 
Sursa text: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Cel mai tânăr inculpat trimis în judecată de DIICOT Constanța a fost condamnat!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii