Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Flagrant „marca“ DNA! Fost ofițer SRI Dobrogea, condamnat!

ro

03 Nov, 2022 00:00 3117 Marime text
 
 
  • În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut, conform DNA, faptul că la data de data de 09 august 2022, Popescu Bogdan, în calitatea menționată, i-ar fi pretins unei persoane, martor în cauză, suma de 2.500 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Serviciului Român de Informații, astfel încât să îi determine să nu își îndeplinească un act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora și care ar fi vizat persoana respectivă.
  • „La data de 19.08.2022, inculpatul Popescu Bogdan a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, conform DNA.
 
 
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției a lui Popescu Bogdan, la data comiterii faptei ofițer în cadrul Serviciului Român de Informații (S.R.I.) - Direcția Regională de Informații Dobrogea, cu gradul de căpitan, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut, conform DNA, faptul că la data de data de 09 august 2022, Popescu Bogdan, în calitatea menționată, i-ar fi pretins unei persoane, martor în cauză, suma de 2.500 de euro, lăsând să se înțeleagă că are influență asupra unor funcționari din cadrul Serviciului Român de Informații, astfel încât să îi determine să nu își îndeplinească un act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestora și care ar fi vizat persoana respectivă.
 
„La data de 19.08.2022, inculpatul Popescu Bogdan a primit suma de 2.500 euro în scopul anterior menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante“, conform DNA.
     

 „În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa funcția ori de a desfășura activitatea de angajat al Serviciului Român de Informații și de a comunica cu persoana menționată în acordul de recunoaștere a vinovăției ori de a se apropia de aceasta“, se mai arată în informarea procurorilor.

 
În cauză, procurorii militari au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
          
Tribunalul Militar Timişoara au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari cu cpt. (rez) Popescu Bogdan - Hotarârea  53/2022, din 17.10.2022.
 
Instanța militară a decis condamnarea fostului ofițer SRI Dobrogea la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
 

„Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o perioadă de trei ani, a următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia ori de a desfăşura activitatea de angajat al Serviciului Român de Informaţii; - dreptul de a comunica cu M. C., ori de a se apropia de acesta. (...) Suspendă executarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere, stabilit în condiţiile art. 92 C.pen., de 3 (trei) ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri“, conform minutei judecătorești.

 

Obligații
 

Fostul ofițer al SRI Dobrogea a fost obligat, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - să se prezinte la Serviciul de probaţiune Constan?a, la datele fixate de acesta; - să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; - să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; - să comunice schimbarea locului de muncă; - să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

 
Muncă în folosul comunităţii
 

„Impune inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 zile, pe care o va executa în cadrul următoarelor instituţii: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa sau Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.96 C.pen., referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvârșirii unei noi infracţiuni în cadrul termenului de supraveghere, ori în cazul nerespectării, cu rea credinţă, a măsurilor de supraveghere ori a neexecutării obligaţiilor impuse sau stabilite de lege“, conform minutei.

 
Control judiciar
 
În continuare, judecătorii au menținut măsura preventivă a controlului judiciar față de inculpatul Popescu Bogdan, dispusă prin ordonanța din 20.08.2022, dată în dosarul 66/P/2022.
 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată, ori de câte ori este chemat; - să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; - să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanța, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. - să nu ia legătura, direct sau indirect, cu martorul M.C. și să nu comunice direct sau indirect cu acesta pe nicio cale.

 
În final, instanța i-a aras atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 
Decizia nu este una definitivă.
 
PRECIZĂRI:

 Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

Horia Constantinescu, președintele ANPC, mesaj după acțiunea DNA - „Hai să-l susținem pe Paul, colegii și ANPC!“

 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii