(Foarte) Greu de exclus din magistratură Judecătorul din Constanța care nu poate fi dat afară din profesie, deși s-a încercat de două ori
(Foarte) Greu de exclus din magistratură: Judecătorul din Constanța care nu poate fi dat afară din profesie,
19 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5106
Marime text
- Curtea Supremă a decis ca judecătorul constănțean Răzvan Vladimir Davidencu să nu fie exclus din profesia de magistrat, ci să fie suspendat timp de șase luni.
- Hotărârea de excludere din magistratură a judecătorului fusese luată de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, în luna noiembrie 2019.
- În februarie 2017, judecătorul constănțean obținuse un alt câștig de cauză, tot la Curtea Supremă, prin care îi fusese înlocuită excluderea din magistratură cu suspendarea din funcție, pentru o perioadă de șase luni.
- La finele anului 2010, judecătorul Răzvan Vladimir Davidencu fusese numit de CSM în funcția de președinte al Secției civile a Judecătoriei Constanța.
Judecătorul Răzvan Vladimir Davidencu, din Constanța, a câștigat din nou procesul pentru dreptul de a rămâne în magistratură!
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, pe data de 5 octombrie 2020, ca judectorul, fost președinte al Secției civile a Judecătoriei Constanța și fost purtător de cuvânt al acestei instanțe, să rămână în profesia de magistrat.
Hotărârea CSM din 13 noiembrie 2019
Decizia Curții Supreme vine după ce, pe data de 13 noiembrie 2019, Secția pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii hotărâse să îi aplice judecătorului constănțean „sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură“.
La momentul respectiv, Secția CSM hotărâse să admită acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară la adresa judecătorului Răzvan Davidencu.
Interesant este faptul că nu este pentru prima dată când Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM decide excluderea judecătorului Răzvan Vladimir Davidencu din magistratură.
O decizie similară a fost luată de CSM și în cursul anului 2016, în luna mai, tot în urma admiterii acțiunii disciplinare formulate la adresa sa de către Inspecția Judiciară.
„Neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești“
Spus pe scurt, în luna noiembrie 2019, pe data de 13, Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM decide să admită acțiunea disciplinară formulată de IJ împotriva judecătorului Răzvan Vladimir Davidencu, din Judecătoria Constanța.
Inspectorii judiciari îl acuzau pe magistratul constănțean de comiterea abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99, litera r) teza I din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit textului de lege invocat, este vorba despre abaterea disciplinară constând în „neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătorești din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege“.
În urma deciziei Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM, judecătorul Răzvan Vladimir Davidencu s-a adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție, declarând recurs împotriva acesteia.
Minuta hotărârii Curții Supreme
Cazul a fost înregistrat la Curtea Supremă sub numărul 1152/1/2020, iar la data de 5 octombrie 2020, Completul de 5 judecători al Curții a hotărât, prin Decizia nr. 172/2020, să admită recursul și să înlocuiască decizia de excludere din magistratură.
Se arată în minuta hotărârii că instanța „admite recursul declarat de recurentul Davidencu Răzvan-Vladimir împotriva Hotărârii nr.26J din 13 noiembrie 2019, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.14/J/2019“.
Mai departe, instanța supremă „casează hotărârea atacată în ceea ce priveşte sancţiunea disciplinară aplicată. Înlocuieşte sancţiunea «excluderii din magistratură», aplicată recurentului Davidencu Răzvan-Vladimir - judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. r) teza întâi din Legea nr.303/2004, cu sancţiunea disciplinară constând în «suspendarea din funcţie pe o perioadă de 6 luni», prevăzută de art.100 lit.d) din aceeaşi lege“.
Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.
În aceste condiții, judecătorul constănțean Răzvan Davidencu este suspendat din funcție, pentru o perioadă de șase luni, urmând ca, la finele acesteia, să își reia activitatea în cadrul Judecătoriei Constanța.
Episodul din 2016-2017
Așa cum menționam anterior, și în anul 2016 Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât excluderea din profesie a judecătorului constănțean.
La momentul respectiv, hotărârea a fost luată pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99, lit. h), f), k) şi m) din acelaşi act normativ: „Nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile“, „refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu“, „absenţe nemotivate de la serviciu, în mod repetat, sau care afectează în mod direct activitatea instanţei ori a parchetului“ şi „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente“.
Judecătorul a atacat și atunci decizia CSM la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde, pe data de 14 februarie 2017, a primit, la fel ca acum, câștig de cauză.
În acest sens, și atunci, sancțiunea excluderii din magistratură cu suspendarea din funcție, pentru o perioadă de șase luni.
Amintim că, pe data de 9 decembrie 2010, Secția pentru judecători a CSM hotărâse numirea judecătorului Răzvan Vladimir Davidencu în funcția de președinte al Secției pentru cauze civile a Judecătoriei Constanța.
La momentul respectiv, magistratul îndeplinea și funcția de purtător de cuvânt al Judecătoriei Constanța.
Citește și:
L-au vrut afară din magistratură:
Judecătorul constănţean Răzvan Davidencu, în atenţia CSM, după victoria de la Curtea Supremă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii