Fost președinte din Curtea de Apel Constanța, fost magistrat al Curții Supreme, în proces cu Înalta Curte! S-a decis rejudecarea
Fost președinte din Curtea de Apel Constanța, fost magistrat al Curții Supreme, în proces cu Înalta Curte!
09 Jan, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1583
Marime text
- Magistratul Beatrice Mariș a fost președinte al Secției a II-a Civile, de Contencios administrativ și fiscal din Curtea de Apel Constanța, ulterior obținând avansarea la Curtea Supremă.
- În prezent, magistratul este la pensie.
Recent, judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, în atenția cărora a ajuns dosarul deschis de magistratul pensionat, au decis rejudecarea cazului, după ce Tribunalul respinsese inițial acțiunea.
În cauză (8464/118/2022), fostul judecător Beatrice Mariș este reclamant, iar pârâți sunt Înalta Curte de Casație și Justiție (nr., Curtea Supremă a României) și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
În primă instanță, Tribunalul Constanța a respins acțiunea magistratului pensionat, ca nefondată, dar această decizie a fost anulată de judecătorii de la Curte luni, 8 ianuarie 2024, aceștia trimițând dosarul înapoi la Tribunal, pentru rejudecare.
Ce a solicitat magistratul pensionat
În Hotărârea 1726/2023 a Tribunalului se arată că, prin cererea de chemare în judecată, fostul magistrat solicitase „obligarea pârâtei (nr., Înalta Curte de Casație și Justiție) la plata unei despăgubiri constând într-o indemnizație egală cu 7 (şapte) indemnizaţii de încadrare lunare brute, prevăzută de art. 81 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie şi a dobânzii legale penalizatorii aferentă acesteia, începând cu data de la care dreptul era datorat, respectiv data eliberării din funcţie prin pensionare şi până la data plăţii efective“.
Magistratul a arătat că, prin diferite acte normative, drepturile de această natură au fost suspendate, inclusiv prin OUG 130 din 17 decembrie 2021, „prin care s-a dispus ca drepturile magistraților privitoare la acordarea celor 7 indemnizații la ieșirea la pensie să nu fie acordate în anul 2022“.
De asemenea, magistratul a mai arătat că aceste drepturi au fost acordate timp de șase ani, fiind ulterior suspendate și a „susţinut că actele normative prin care se suspendă dreptul la plata indemnizaţiei la eliberarea din funcţie crează o stare de discriminare directă între beneficiarii indemnizaţilor, discriminare ce atrage naşterea unui prejudiciu constând într-o despăgubire ce reprezintă chiar contravaloarea acestei indemnizaţii“.
După deliberări, însă, Tribunalul a decis respingerea acțiunii, în primă instanță.
Din decizia de respingere
În motivarea acestei decizii, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că, legat de „caracterul previzibil al dispoziţiilor referitoare la neacordarea ajutoarelor sau, după caz, a indemnizaţiilor la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă, prin decizia nr. ###/2015, par.17, Curtea Constituțională a României a reţinut că «persoanele care se pensionează se supun dispoziţiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, potrivit principiului tempus regit actum»“.
De asemenea, potrivit Tribunalului Constanța, „prin decizia nr. ###/2006, par.17, Curtea Constituțională a României a reţinut că situaţia diferită în care se află cetăţenii în funcţie de reglementarea aplicabilă potrivit principiului tempus regit actum nu poate fi privită ca o încălcare a dispoziţiilor constituţionale care consacră egalitatea în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi discriminări“.
„Cum dreptul prevăzut de art. 81 alin. 1 din Legea nr. ######## nu s-a acordat în perioada 2010 – 2022, iar începând cu 16.12.2022 acest text a fost abrogat ca urmare a intrării în vigoare a noii legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, actiunea va fi respinsă“, au concluzionat judecătorii de la Tribunalul Constanța.
Pe de altă parte, așa cum am arătat anterior, Curtea de Apel Constanța a casat această decizie și a dispus rejudecarea procesului.
Acum, urmează ca dosarul să fie reîngistrat la Tribunalul Constanța, Secția I Civilă.
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Curtea Supremă anunță noile completuri pentru anul 2024! Doi judecători, de la Constanța (LISTĂ)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii