Fost vice ANRP, trimis în judecată de procurorii DNA!
Fost vice ANRP, trimis în judecată de procurorii DNA!
09 Jan, 2023 16:14
ZIUA de Constanta
1705
Marime text
- Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Procurorii DNA au decis trimiterea în judecată a Claudiței Selavărdeanu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, alături de fostul director al SC Piețe SA Timișoara, de o avocată din Baroul București și de un om de afaceri.
Anunțul a fost făcut în această după-amiază, 9 ianuarie 2023, de către procurorii Anticorupție.
Iată comunicatul remis de Direcția Națională Anticorupție:
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 996/VIII/3 din 20 decembrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
SELAVĂRDEANU CLAUDIȚA, la data faptelor vicepreședinte al Autorității Naționale Pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.) cu rang de subsecretar de stat, pentru comiterea infracțiunilor de:
- permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată, (494 acte materiale),
- exercitarea fără drept a unei profesii,
NASLEU IOAN, la data faptelor director al SC Piețe SA Timișoara, pentru comiterea infracțiunii trafic de influență, în formă continuată,
Avocată în cadrul Baroului București și administrator de fapt al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- folosirea de informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată,
- încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării, în formă continuată,
- efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată,
Persoană fizică, administrator al unor societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- cumpărare de influență,
- instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite,
- folosirea de informații nedestinate publicității în scopul obținerii de foloase necuvenite, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
1. În perioada 16 noiembrie 2017–18 decembrie 2019, inculpata Selavărdeanu Claudița, în calitatea menționată mai sus, ar fi colectat informații personale și patrimoniale nedestinate publicității (numerele dosarelor, identitățile și adresele persoanelor îndreptățite la despăgubiri sau ale reprezentanților acestora, valoarea despăgubirilor, caracteristicile fizice, tehnice sau juridice ale imobilelor) din 494 de dosare A.N.R.P. validate de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor (C.N.C.I.) sau instanțele de judecată pe care, ulterior, i le-ar fi transmis omului de afaceri (cercetat în prezenta cauză). Informațiile respective îi erau necesare acestuia pentru a trimite persoanelor îndreptățite oferte de cumpărare a drepturilor de despăgubire la prețuri mult mai mici decât valorile despăgubirilor aprobate (30% din valoarea reală), profitând de incertitudinea și expectativa îndelungată în care se aflau titularii dosarelor ANRP.
În același scop, o parte din informații ar fi fost transmise de omul de afaceri și avocatei, iar aceștia, în urma folosirii informațiilor nedestinate publicității primite de la Selavărdeanu Claudița, ar fi obținut foloase necuvenite totalizând aproximativ 8.900.000 lei.
2. În cursul anului 2017, același om de afaceri i-ar fi promis în mod repetat lui Nasleu Ioan bani și un autovehicul BMW X1 pentru a interveni succesiv la prim-ministrul Guvernului României, la șeful Cancelariei acestuia și la președintele ANRP, asupra cărora Nasleu Ioan ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență și i-ar putea determina să urgenteze aprobarea unui dosar ANRP, privind acordarea ilegală a unor despăgubiri de 18.941.508 euro (pretențiile de despăgubiri în dosarul respectiv erau nefondate).
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii