Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Anunțul Curții de Apel Constanța
Fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, achitată! Anunțul Curții de Apel Constanța
23 Mar, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2386
Marime text
- Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
Dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, trimiși în judecată de DNA Constanţa și ulterior achitați în primă instanță, a ajuns la Curtea de Apel Constanța!
Primul termen a fost stabilit pentru data de 30 iunie 2022.
Oricare va fi decizia Curții, aceasta va fi definitivă!
Amintim că Ștefania Pârlogea, judecător din Tribunalul Constanţa, a decis achitarea tuturor inculpaților din dosar: Ionel Bucur, directorul general al CNE Cernavodă, şi Elena Marinela Negulici, director economic al CNE Cernavodă, Ionel Encică, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef serviciu protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Nicola Laurenţiu Theodor, membru al comisiei de evaluare a ofertelor și șef birou protecție fizică și informații clasificate în cadrul CNE Cernavodă, Mădălina Olteanu, director economic al CNE Cernavodă, și Victor Dărămuş, administrator al unei societăți comerciale.
Toate achitările au fost pronunțate în baza articolului 16, lit.b, din Codul de Procedură Penală - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Tribunalul Constanța a respins acţiunea civilă formulată de către partea civilă SN Nuclearelectrica S.A, ca nefondată și a ridicat sechestrul asigurător (...), asupra bunurilor inculpaţilor Ionel Bucur, Elena-Marinela Negulici şi Victor Dărămuş.
Decizia prin care fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă a fost achitată a fost contestată la de DNA la Curtea de Apel Constanța.
Date din anchetă
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada decembrie 2007 - mai 2014, inculpaţii Bucur Ionel, Negulici Elena-Marinela, Olteanu Mădălina, Encică Ionel, Nicola Laurenţiu-Theodor, în calitate de persoane cu funcţii de conducere din cadrul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica (SNN) şi al sucursalei CNE Cernavodă, prin acţiuni sau inacţiuni concertate, au îndeplinit în mod defectuos sau nu au îndeplinit acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, în mai multe rânduri, în legătură cu atribuirea unui acord-cadru, având ca obiect servicii specifice de protecţie fizică şi monitorizare pentru Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă“.
„Acţiunile sau inacţiunile acestora au fost coordonate în vederea acordării, în mod preferenţial, a serviciilor menţionate către o societate controlată de inculpatul Dărămuş Victor, prin eludarea legislaţiei în domeniul atribuirii contractelor de achiziţie publică şi a legislaţiei speciale în domeniul încheierii şi derulării contractelor ce necesită autorizaţii speciale din partea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), având în vedere că prin respectivul contract se gestionau informaţii clasificate. De precizat este faptul că societatea respectivă nu întrunea condiţiile necesare pentru negocierea şi derularea acordului-cadru şi a contractelor subsecvente, în lipsa autorizaţiei de securitate industrială şi a certificatului de securitate industrială emis de ORNISS.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați! Procurorii DNA, nemulțumiți
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii