Fosta zonă militară Mamaia, un ministru din România interbelică și o executare silită. Decizia Judecătoriei Constanța
Fosta zonă militară Mamaia, un ministru din România interbelică și o executare silită. Decizia Judecătoriei
17 Sep, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1957
Marime text
- Procedura a fost demarată de Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, în prezent stabilită în străinătate, pentru un teren ce aparținuse tatălui său, ministru al Industriilor în perioada interbelică, suprafața fiind situată în fosta zonă militară Mamaia.
- Primăria Constanța a contestat executarea silită demarată de moștenitoarea fostului ministru.
- Magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța au pronunțat o primă soluție în acest dosar, hotărârea putând fi atacată în apel.
Magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța au pronunțat o primă soluție în dosarul în care Primăria Constanța a contestat executarea silită demarată de moștenitoarea fostului ministru al Industriilor și Comerțului din perioada interbelică, Ion Bujoi.
Procedura fusese demarată de Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, în prezent stabilită în străinătate, pentru un teren ce aparținuse tatălui său și care era situat în fosta zonă militară Mamaia.
După ce moștenitoarea a obținut în instanțele constănțene dreptul de a primi despăgubiri pentru bunurile ce aparținuseră tatălui său, acesta fiind condamnat în timpul regimului comunist, ulterior pierzându-și viața în închisorile comuniste, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy a pornit procedura de executare silită a municipalității.
În dosarul civil cu numărul 10528/212/2021, ce are ca obiect o contestație la executare, părți în cauză sunt Primarul Municipiului Constanța, în calitate de contestator, și, respectiv, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, în calitate de intimat.
Contestația primarului, admisă
La data de 10 septembrie 2021, Secția civilă a Judecătoriei Constanța a decis să admită contestația la executare formulată de Primarul Municipiului Constanța.
Astfel, instanța a stabilit că onorariul datorat executorului judecătoresc este în sumă de 248 de lei, în loc de 2.380 de lei, în timp ce onorariul avocatului a fost redus de la 1.785 de lei la 500 de lei.
Pe cale de consecință, a fost anulată somația inițială din procedura de executare silită, „aceasta urmând să fie redusă corespunzător onorariului executorului și onorariului de avocat“, potrivit minutei instanței de judecată.
Hotărârea Judecătoriei Constanța poate fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare, în acest caz dosarul urmând să fie trimis Tribunalului Constanța.
Amintim că în acest caz municipalitatea a fost obligată de judecători să propună acordarea de măsuri compensatorii pentru terenul din Mamaia, lot 6, careul 27, dar și să înainteze Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor documentația aferentă.
În luna martie 2021, Judecătoria Constanța a încuviințat executarea silită a Primăriei Constanța, în dosarul 5448/212/2021, hotărârea instanței fiind fără cale de atac.
Dosar pe Legea 10
Întreaga poveste privind moștenirea fostului ministru al Industriilor și Comerțului din perioada interbelică este cuprinsă în filele cauzei civile cu numărul 1885/118/2019, fiind vorba despre un dosar pe legea 10/2001 privind retrocedarea imobilelor preluate abuziv în timpul regimului comunist.
Așa cum arătam anterior, acțiunea vizează un teren pe care ministrul Ion Bujoi l-a cumpărat la începutul anilor 1930, în Mamaia, într-o zonă care, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost decretată „zonă militară“. Ulterior, terenul a fost preluat de stat, în baza deciziilor autorităților comuniste.
Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, moștenitoarea fostului ministru, a notificat autoritățile locale pentru terenul ce aparținuse tatălui său încă de când legea a permis acest lucru, în 2001.
Ultima rată pentru terenul respectiv, cumpărat de fostul ministru al Industriei și Comerțului de la autoritățile constănțene în 1930, a fost plătită în februarie 1936.
Moștenitoarea a arătat pe parcursul judecării dosarului pe Legea 10 că tatăl său nu a putut ridica o construcție pe acel teren, așa cum cerea legea, pentru că, între timp, a început cel de-al Doilea Război Mondial, iar zona litoralului a fost decretată zonă militară.
Ulterior, printr-o decizie din 1958 a fostului Sfat Popular al Orașului Constanța, terenul a trecut în proprietatea statului.
Muncă silnică pe viață
Povestea femeii este cu atât mai impresionantă cu cât tatăl său a fost condamnat de regimul comunist la muncă silnică pe viață și degradare civică, acesta fiind acuzat de infracțiuni contra ordinii sociale. Astfel, fostul ministru al Industriilor și Comerțului a decedat în perioada de detenție, în 1956.
După mai bine de 40 de ani, în 1998, Curtea Supremă de Justiție a casat sentința de condamnare din timpul regimului comunist și a decis achitarea lui Ion Bojin.
În 2005, Primăria Constanța a respins notificarea din 2001 formulată de moștenitoarea terenului din Mamaia. Maia Maria Ileana Logotheti Sculy, însă, nu a aflat despre acest lucru decât ani mai târziu, în 2019, după ce a deschis noul proces.
Pe parcursul judecării cauzei în 2019, reprezentanții Primăriei Constanța au susținut că cererea femeii de a se anula dispoziția din 2005 este tardivă. Totodată, aceștia au spus că terenul respectiv ar fi reintrat în mod legal în proprietatea statului, decizia Sfatului Popular Constanța din 1958 nefiind nelegală.
Așa cum arătm în edițiile anterioare, în primă instanță, Tribunalul Constanța i-a dat dreptate femeii și a obligat primăria să îi acorde măsuri compensatorii pentru terenul respectiv, dat fiind că acesta nu mai putea fi restituit în natură.
Municipalitatea s-a adresat însă Curții de Apel, dar instanța a menținut prima hotărâre pronunțată în cauză, prin respingerea apelului primăriei.
În aceste condiții, în luna martie 2021, Maia Maria Ileana Logotheti Sculy a obținut în instanță autorizarea executării silite a Primăriei Constanța, în vederea punerii în aplicare a hotărârii instanței.
Acum, rămâne de văzut dacă moștenitoarea fostului ministru din România intebelică va declara apel în legătură cu onorariul executorului judecătoresc și cel al avocatului.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Municipiul Constanța prin Primar, executat silit de o companie din oraș! Sumele sunt impresionante!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii