Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:49 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foști anchetatori Doi noi judecători la Constanța. Cum motivează CSM aprobarea schimbului de robe

ro

25 Jan, 2022 00:00 4662 Marime text
  • Decizia a fost luată, așa cum arătam în edițiile anterioare, de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii și a fost deja înaintată către Președintele României, care urmează să semneze deceretele de numire în funcția de judecător.
  • Recent, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat motivarea hotărârilor de a admite cererile de numire în funcția de judecător pentru cei doi magistrați.
 
Anchetatorii Carmen Mihaela Farcaș, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, și Traian Laurențiu Iancu, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, vor îmbrăca în curând robele de judecători și vor prezida completuri în cadrul Judecătoriei Constanța.
 
Decizia a fost luată, așa cum arătam în edițiile anterioare, de Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii și a fost deja înaintată către Președintele României, care urmează să semneze deceretele de numire în funcția de judecător.
 
Recent, Consiliul Superior al Magistraturii a publicat motivarea hotărârilor de a admite cererile de numire în funcția de judecător pentru cei doi magistrați.
 
În ce o privește pe Carmen Mihaela Farcaș, Secția pentru Judecători a arătat în Hotărârea nr. 10/2022 că „din analiza traseului profesional, rezultă că doamna procuror Farcaș Carmen Mihaela are grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă judecătorie și o vechime de 4 ani și 11 luni în funcția de procuror (inclusiv auditor de justiție) și de un an și o lună la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov“.
 
Toate posturile de procuror sunt ocupate
 
Totodată, CSM a reținut avizul favorabil pentru numirea în funcția de judecător a magistratului, exprimat atât de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, cât și de către Judecătoria Constanța, dar și poziția Parchetului Curții de Apel Brașov, potrivit căruia numirea ar conduce la afectarea activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov.
 
„La soluționarea cererii formulate de doamna procuror Farcaș Carmen Mihaela (...) Secția pentru judecători are în vedere faptul că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, toate posturile de procuror de execuție sunt ocupate, astfel încât apreciază că este oportună numirea magistratului menționat în funcția de judecător la Judecătoria Constanța, instanță la care se înregistrează un număr mare de posturi vacante, în contextul în care volumul de activitate este situat peste media națională, măsura menținând justul echilibru între interesul magistratului sub aspectul evoluției propriei cariere și buna funcționare a instituțiilor din sistemul judiciar“, se arată în hotărârea CSM.
 

Avize favorabile de la parchete
 
La rândul său, despre magistratul Traian Laurențiu Iancu, CSM a reținut că are grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă judecătorie și o vechime de opt ani și două luni în funcția de procuror (inclusiv auditor de justiție) și de șase ani și cinci luni la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați.
 
Se arată în hotărârea CSM că magistratul este delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța începând cu data de 15 iunie 2020.
 
Totodată, Secția pentru judecători a reținut faptul că Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, Judecătoria Constanța, dar și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați și Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați au emis avize favorabile numirii în funcția de judecător a magistratului.
 
„Secția pentru judecători apreciază că vacantarea unui post de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați nu va afecta activitatea unității, aspect recunoscut implicit prin avizul favorabil exprimat de această unitate, fiind oportună numirea magistratului menționat în funcția de judecător la Judecătoria Constanța, instanță la care se înregistrează un număr mare de posturi vacante, în contextul în care volumul de activitate este situat peste media națională, această soluție respectând justul echilibru între buna funcționare a instituțiilor implicate și interesul personal al magistratului solicitant“, se arată în Hotărârea nr. 11 a Secției pentru judecători a CSM.

 
Amintim, în aceeași ședință a Secției pentru judecători s-a decis însă respingerea solicitărilor de numirea în funcția de judecător formulate de procurorii Dragoș Țăranu-Măruș, Tudor Iulian Vasile și Ionel Cristian Costache, toți trei procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Cei trei solicitaseră, la rândul lor, să fie numiți în funcția de judecători, primii doi, la Judecătoria Constanța, iar ultimul – la Judecătoria Piteși sau Judecătoria Topoloveni.
 
Sursa informare: Consiliul Superior al Magistraturii
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Ce procurori vor să devină judecători în Constanța
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii