Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:11 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Foștii parlamentari de Constanța își dau întâlnire la Curtea de Apel. Vor să încaseze în continuare indemnizație pentru limita de vârstă

ro

06 Sep, 2021 00:00 2592 Marime text
  • Mai mulți foști parlamentari constănțeni au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021
  • Vă reamintim, pensiile respective au fost abrogate la începutul acestui an
  • Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, anul acesta în luna aprilie
  • Magistrațiii de la Tribunal au declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal
  • Primul termen în dosarul nr. 2866/118/2021 a fost stabilit pentru data de 06.10.2021


Mai mulți foști parlamentari constănțeni au dat în judecată secretariatele Camerei Deputaților și Senatului, solicitând instanțelor să le oblige la repunerea în plată a pensiilor speciale pe care le primeau înainte de februarie 2021.

Vă reamintim, pensiile respective au fost abrogate în aceeași lună.

Acțiunea a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, anul acesta în luna aprilie.

Magistrațiii de la Tribunal au declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.
Primul termen în dosarul nr. 2866/118/2021 a fost stabilit pentru data de 06.10.2021.

Primul care a înregistrat un astfel de dosar este fostul senator liberal, Puiu Hașotti.

Ulterior alți foști demnitari s-au adresat instanței în materiale de asigurări sociale.


Este vorba despre Gheorghe Ariton (PRM), Tudor Baltă (PSD), Stelian Duțu (PD/PDL), Amet Hogea (UDTTMR), Mircea Iustian (PNL), Marin Anton Mangiurea (FDSN), Ștefan Mihu (PSD), Nicolae Moga (PSD), Dumitru Moinescu (PD), Ilie Neacșu (PRM), Rușid Feuzia (UDTR), Vergil Șerbu (PNL), Ioan Turlacu (PD) și Vasile Gudu (PDL).

Dosarul va fi soluționat de magistrații de la secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Constanța.

Potrivit www.rolli.ro, în cererea de chemare în judecată, foștii parlamentari au solicitat anularea ordinelor de încetare la plată a indemnizației pentru limita de vârstă emise pentru fiecare dintre reclamanți, precum și obligarea părților la repunerea în  plată a acestor indemnizații, începând cu data de 27.02.2021 la zi, pentru fiecare dintre reclamanți. Totodată s-a solicitat obligarea părților la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea cererii, reclamanții au arătat că au exercitat o funcție de demnitate publică, astfel că, odată cu încetarea mandatului de deputat/senator și îndeplinirea condițiilor legale cu privire la vârsta de pensionare, au dobândit dreptul la indemnizatia pentru limită de varstă, prevzută de art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Ulterior, li s-au comunicat de către Secretariatele Camerei Deputaților, respectiv, Senatului, odinele de încetare, potrivit cărora, începând cu data de 27.02.2021, încetează plata indemnizației pentru limita de vârstă.


Reclamanții au învederat că ordinele de încetare au fost emise cu încălcarea competenței expres si limitativ prevăzută în favoarea Secretariatului General, întrucât nici la nivelul Camerei Deputatilor, nici la nivelul Senatului nu a fost adoptat un act normativ prin care să îi fie atribuită Secretarului general competența privind emiterea ordinelor de încetare a plății indemnizației pentru limită de varstă, motiv pentru care respectivele ordine sunt nelegale, fiind emise de o persoană fară atribuții în acest sens, astfel cum îi impune expres legea.

S-a mai susținut de către reclamanți că ordinele de încetare au fost emise cu încălcarea prevederilor art. 1 din Protocolul adițional la Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, precum și faptul că ordinele de încetare sunt emise cu încălcarea art. 6 alin. (5) C.civ. — principiul neretroactivității legii civile, și cu încălcarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) din Constituția României și art. 7 din Codul administrativ.


Reclamanții au invocat dispozițiile art. 139 alin. (1) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii și a art. 194 C.proc.civil.
În probațiune, au solicitat administrarea probei cu înscrisuri.



PRECIZARI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și:

Foștii parlamentari Duțu, Baltă, Hașotti, Moga, Moinescu și Mihu cer în instanță repunerea în plată a pensiilor speciale




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii