Fostul arhitect-şef al CJC, trimis în judecată de către DNA. Ultima decizie a judecătorilor
Fostul arhitect-şef al CJC, trimis în judecată de către DNA. Ultima decizie a judecătorilor
17 Sep, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
4515
Marime text
Dosarul denumit generic „Geotop“, privind cadastrarea judeţului Constanţa, a primit cel de-al 22-lea termen de judecată. Cauza se află pe rolul Tribunalului Constanţa, noul termen fiind stabilit pentru data de 1 octombrie.
Noul termen a fost stabilit pentru lipsa martorei Antoneta Mândrescu (fostul primar al localităţii Comana), precum şi citarea următorilor doi martori din citativul rechizitoriului.
În continuare, instanţa a admis cererea Ramona Bogdan (expert contabil) privind solicitarea de a se lua legătura cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, iar cele 45 de primării să transmită la dosarul cauzei documentaţia necesară în vederea efectuării raportului de expertiză dispus în cauză.
Cauza a fost instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa, care, în luna noiembrie 2016, au dispus trimiterea în judecată a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a lui Titi Cenuşă, fostul arhitect-şef din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi a omului de afaceri Ioan Ichim, din Bucureşti, fost administrator al societăţii comerciale Geotop 2001.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi, în calităţile menţionate mai sus, prin acţiuni concertate, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică «Documentaţie cadastrală şi înscriere în Cartea Funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.
„Inculpaţii Constantinescu Nicuşor Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea, de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene). Restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanţa, aceasta va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii