Fostul director executiv tehnic al Drumuri Județene Constanța SA, la un pas să își reia funcția, dar să primească și daune morale! Decizia, atacată în apel (MOTIVARE)
Fostul director executiv tehnic al Drumuri Județene Constanța SA, la un pas să își reia funcția, dar să
19 Mar, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
2964
Marime text
- Compania Drumuri Județene Constanța SA, fosta Regie Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța SA, a fost obligată la reintegrarea directorului pe postul deținut anterior, dar și la plata unor daune morale de 2.000 de lei.
Compania Drumuri Județene Constanța SA, fosta Regie Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța, a fost obligată la reintegrarea directorului pe postul deținut anterior, dar și la plata unor daune morale de 2.000 de lei.
Decizia Tribunalului Constanța a fost atacată acum, la Curtea de Apel, de către reprezentanții companiei de drumuri.
Dosarul are indicativul 3407/118/2023, obiectul fiind „contestație decizie de concediere“, iar părți Lucian Poserba, în calitate de intimat-reclamant și Drumuri Județene Constanța SA, în calitate de apelant-pârât.
Cazul a fost recent înregistrat pe rolul Secției I Civile a Curții de Apel, unde dosarul urmează să fie repartizat aleatoriu unui complet de judecată și se va stabili data primei înfățișări în apel.
În primă instanță, cererea lui Lucian Poserba a fost admisă în parte de către judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța.
În minuta Hotărârii 394/2024, atacată acum la Curtea de Apel, se arată că instanța „admite în parte excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de pârâtă, cu privire la solicitarea reclamantului de compensare în bani a concediului de odihnă neefectuat aferent anului 2018. Respinge ca prescrisă solicitarea reclamantului de compensare în bani a concediului de odihnă neefectuat aferent anului 2018“.
Totuși, Tribunalul „admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Poşerba Lucian, în contradictoriu cu pârâta Drumuri Judeţene Constanţa SA. Anulează decizia nr.131/21.04.2023 emisă de pârâtă“.
Astfel, instanța „repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de încetare a contractului individual de muncă, în sensul reintegrării reclamantului pe postul deţinut anterior emiterii deciziei nr.131/21.04.2023“.
„Obligă pârâta la plata către reclamant a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, precum şi a celorlalte drepturi de care trebuia să beneficieze reclamantul în intervalul cuprins între data încetării contractului individual de muncă, respectiv 24.04.2023 şi până la reintegrarea efectivă pe postul ocupat anterior emiterii deciziei nr,131/21.04.2023“, conform deciziei Tribunalului.
De asemenea, Tribunalul „obligă pârâta la plata către reclamant a indemnizaţiei de concediu pentru concediul neefectuat aferent anilor 2019-2021, ce urmează a fi actualizată cu indicele de inflaţie, de la scadenţa debitului principal, la data plăţii“.
Nu în ultimul rând, instanța „obligă pârâta la plata către reclamant a sumei de 2000 lei cu titlu de daune morale. Respinge restul pretenţiilor, ca nefondate. Obligă pârâta la plata către reclamant a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4000 lei reprezentând onorariu avocaţial“.
Conform datelor noastre, la Tribunal, cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Monica Vieru.
Spus pe scurt, Tribunalul a decis obligarea Drumuri Județene Constanța SA la reintegrarea lui Lucian Poserba pe funcția deținută anterior, compania fiind obligată, de asemenea, la plata salariilor și drepturilor cuvenite de la încetarea contractului și până la revenirea pe post, dar și la plata unor daune morale de 2.000 de lei.
Angajat din 1999
În cererea de chemare în judecată, citată în hotărârea instanței, se arată că reclamantul a precizat, că a fost angajatul RAJDP (actuală Drumuri Județene Constanța SA) pe perioadă nedeterminată, încă din anul 1999, iar din 2016, ca urmare a promovării unui concurs, a devenit director executiv tehnic.
La data de 21 aprilie 2023, a fost emisă decizia privind încetarea contractului individual de muncă, deși, a arătat fostul director în proces, acesta nu și-ar manifestat acordul, nici verbal, nici în scris.
De partea celalaltă, reprezentanții Drumuri Județene Constanța SA au arătat în proces că fostul director și-ar fi manifestat în mai multe împrejurări intenția de a nu mai exercita activitatea în cadrul societății, ulterior expirării contractului de mandat, așa încât s-a emis decizia.
Ce au spus judecătorii
În motivarea hotărârii prin care a fost anulată decizia de încetare a contractului de muncă, judecătorii de la Tribunal au arătat, printre altele, că „ceea ce este esenţial şi interesează în speţa de faţă este tocmai faptul că încetarea contractului de muncă al reclamantului nu a avut la bază acordul de voinţă al celor două părţi ale raportului juridic de muncă, lipsind dovada acordului exprimat de către reclamant“.
Judecătorii au spus în continuare că „deși martorul propus de pârâtă (...) a declarat că, în urma unei discuţii purtate în biroul directorului (...), în prezenţa martorului şi a şefului biroului resurse umane (...), reclamantul ar fi fost de acord cu încetarea contractului individual de muncă, instanţa apreciază că nu va putea acorda prevalenţă acestei declaraţii, apreciind că manifestarea de voinţă a reclamantului în sensul acordului de desfacere a contractului individual de muncă trebuie să fie expresă şi să fie exprimată scriptic, condiţie care nu este îndeplinită în prezenta cauză“.
Legat de acordarea daunelor morale, Tribunalul a arătat că „instanţa apreciază că suma de 2.000 lei este suficientă pentru compensarea în bani a prejudiciului moral suferit de reclamant“.
Decizia Tribunalului a fost deja atacată la Curtea de Apel de către Drumuri Județene SA, astfel cum am arătat anterior, astfel că acum rămâne de văzut care va fi decizia Curții.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Drumuri Județene Constanța SA caută firmă de unde să cumpere sare pentru material antiderapant
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii