Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:33 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul lider PSD Liviu Dragnea, fără interdicția de a fi ales în funcții publice! Ce alte interdicții i-au expirat (MINUTA)

ro

17 Jul, 2024 11:47 294 Marime text
  • Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat pe 15 iulie 2021, prin decizia definitivă a Tribunalului Giurgiu.
  • Trei ani mai târziu, după data eliberării (pe 15 iulie 2024), s-a încheiat și pedeapsa accesorie aplicată lui Dragnea, respectiv interzicerea exercițiului drepturilor.
Fostul lider PSD Liviu Dragnea beneficiază din nou de dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de dreptul de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat, dar și de dreptul de a ocupa o funcție sau de a exerecita „o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea infracțiunii“.
 
Toate cele trei drepturi îi fuseseră interzise prin pedeapsa complementară aplicată de judecătorii Curții Supreme în cauza cunoscută generic drept DGASPC Teleorman, ce viza angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman.
 
În acest dosar, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare.
 
De asemenea, instanța i-a aplicat pedeapsa complementară a interzicerii mai multor drepturi.
 
Hotărârea definitivă de condamnare a fost luată pe 27 mai 2019, când Completul de 5 Judecători al Curții Supreme a menținut pe latură penală decizia inițială a Înaltei Curți cu privire la Liviu Dragnea.
 
Decizia definitivă de condamnare a fost pronunțată de Completul de 5 Judecători al ÎCCJ format din magistrații Rodica Aida Popa, Alexandra Iuliana Rus, Lucia Tatiana Rog, Luciana Mera și Simona Daniela Encean.
 
Astfel, prin decizia inițială a instanței supreme, pronunțată la 21 iunie 2018, Liviu Dragnea fusese condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare și îi fuseseră interzise mai multe drepturi pe o durată de trei ani.
 
Decizia inițială de condamnare a fost pronunțată de completul de la Secția Penală a Curții Supreme format din magistrații Ștefan Pistol, Geanina Arghir și Constantin Epure.
 
Dragnea a fost eliberat condiționat pe 15 iulie 2021, prin decizia definitivă a Tribunalului Giurgiu.
 
Trei ani mai târziu, după data eliberării (pe 15 iulie 2024), s-a încheiat și pedeapsa accesorie aplicată lui Dragnea, respectiv interzicerea exercițiului drepturilor.
 
Conform legislației în vigoare, raportată la cazul de față, executarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi începe după executarea pedepsei închisorii sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiționate.
 
Fostului lider Liviu Dragnea îi fuseseră interzise dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și, respectiv, „dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii“ (nr., președinte al Consiliului Județean Teleorman și, respectiv, președinte al PSD Teleorman).
 
Iată minuta hotărârii inițiale a instanței cu privire la Liviu Dragnea, cu privire la latura penală, decizie prin care i-a fost interzisă exercitarea drepturilor, ca pedeapsă complementară.
 
 
„K. DRAGNEA NICOLAE LIVIU CU UNANIMITATE:
1. În baza art.396 alin.5 rap. la art.16 alin.1 lit.c din Codul de procedură penală, achită inculpatul DRAGNEA NICOLAE LIVIU pentru infracţiunea de fals intelectual sub forma instigării, prev. de art.25 rap. la art.289 din Codul penal 1969 cu aplic art.5 din Codul penal. CU MAJORITATE:
2. În baza art.25 din Codul penal 1969 rap. la art.132 din Legea nr.78/2000 în referire la art.248 din Codul penal 1969 cu aplic. art.5 din Codul penal, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu sub forma instigării, condamnă inculpatul DRAGNEA NICOLAE LIVIU, la pedeapsa principală de 3 ani ți 6 luni închisoare. În baza art.65 alin.1 din Codul penal 1969, aplică inculpatului DRAGNEA NICOLAE LIVIU pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b şi c din Codul penal 1969 pe o durată de 3 ani. În baza art.71 alin.1 şi 2 din Codul penal 1969, aplică inculpatului DRAGNEA NICOLAE LIVIU, pe lângă pedeapsa principală a închisorii, pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b şi c din Codul penal 1969.
3. În baza art.85 din Codul penal 1969, anulează suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale de 2 ani închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr.341/15 mai 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, definitivă prin Decizia penală nr.114/22 aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători.
4. În baza art.33 lit.a, art.34 lit.b şi art.35 alin.1 din Codul penal 1969, contopeşte pedeapsa principală de 3 ani ț?i 6 luni închisoare stabilită prin prezenta sentinţă cu pedeapsa principală de 2 ani închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr.341/15 mai 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie ți Justiţie, Secţia penală, definitivă prin Decizia penală nr.114/22 aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 judecători, urmând ca inculpatul Dragnea Nicolae Liviu să execute pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b şi c din Codul penal 1969 pe o durată de 3 ani.
5. În baza art.71 alin.1 şi 2 din Codul penal 1969, aplică inculpatului DRAGNEA NICOLAE LIVIU, pe lângă pedeapsa principală a închisorii, pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiului drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, b şi c din Codul penal 1969.
CU OPINIA SEPARATĂ în sensul achitării inculpatului, în temeiul art.16 alin.1 lit.c din Codul de procedură penală, pentru infracţiunea de abuz în serviciu sub forma instigării, prev. de art.25 din Codul penal 1969 rap. la art.132 din Legea nr.78/2000 în referire la art.248 din Codul penal 1969 cu aplic. art.5 din Codul penal“
 
Iată ce prevede art. 64 CP -1969, la literele a), b) și c), cu mențiunea că, în cazul lui Dragnea, a fost aplicată teza a II-a a punctului a), respectiv, dreptul a de fi ales:
„Pedeapsa complimentară a interzicerii unor drepturi constă în interzicerea unuia sau unora din următoarele drepturi:
    a) dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice;
    b) dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat;
    c) dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii“
 
Detalii despre condamnarea inițială a lui Liviu Dragnea pot fi consultate în articolul
Oficial despre condamnarea lui Liviu Dragnea!
 
Detalii despre condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea pot fi consultate în articolul
UPDATE. Liderul PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și șase luni de închisoare cu executare
 
Detalii despre eliberarea lui Liviu Dragnea în 2021 pot fi consultate în articolul
Liviu Dragnea, declarații după ce a fost eliberat
„PSD a devenit un partid de operetă condus de oameni lași”

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Oficial despre condamnarea lui Liviu Dragnea!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii