Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:35 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Galeria militarilor și polițiștilor din Constanța condamnați pentru diverse infracțiuni. Ultimul dosar soluționat

ro

12 Mar, 2021 00:00 10139 Marime text
  • ZIUA de Constanța face o trecere în revistă a cauzelor în care militarii și polițiștii de la malul mării au fost luați în vizor în cadrul diferitelor dosare penale, soluționate de judecători.

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au luat decizia finală în dosarul în care patru polițiști de frontieră (Garda de Coastă) au fost acuzați de procurori că ar fi protejat diverși indivizi care ar fi fost implicați în activități de contrabandă cu combustibil preluat de la navele care tranzitează Dunărea, în scopul valorificării.

Primul polițist, Silviu Frățilă, a luat trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Ceilalți trei polițisti (Erhan Ramazan, Dorian Sandu Gheorghe și Nicoleta Daniela Frățilă) au fost achitați.

În continuare, tot în acest dosar, Curtea de Apel Constanța a mai decis următoarele:

Sasu Marian - 4 ani de închisoare cu executare pentru contrabandă asimilată în formă continuată.
Mocanu Viorel – 2 ani de închisoare cu suspendare.
Horțea Bogdan - 2 ani de închisoare cu suspendare pentru contrabandă asimilată.
Geonete Marius a fost condamnat pentru infracțiunea de contrabandă asimilată, la o pedeapsă de cinci ani și șase luni de închisoare cu executare.
Neamțu George – achitat.
Popescu Constantin - 2 ani de închisoare cu suspendare pentru contrabandă asimilată în formă continuată.
Cara - Ion Nicolae - trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă asimilată.


Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.


Retrospectivă

Prezenta cauză nu este prima de acest gen, soluționată prin condamnarea unor polițiști sau militari din Constanța. În acest sens, ZIUA de Constanța face o trecere în revistă a cauzelor în care militarii și polițiștii de la malul mării au fost luați în vizor în cadrul diferitelor dosare penale, soluționate de judecători.

Spre exemplu, un fost polițist din cadrul Secţiei 5 Poliţie Constanţa luat 13 ani de închisoare, prin contopirea altor pedepse.
 

Trafic de influenţă, la Tulcea

Într-o altă cauză penală, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea unui polițist în cadrul I.P.J. Tulcea, la trei ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă și omisiune a sesizării organelor judiciare. Faptele agentului s-au petrecut în cursul anului 2013 și au constat în folosirea influenței asupra altui agent de poliție din cadrul I.P.J. Tulcea – Biroul Ordine Publică Tulcea - Compartimentul siguranță publică și patrulare, care lăsând să se înțeleagă la rândul său că are influență asupra unor colegi de serviciu în sensul rezolvării problemelor penale a acestora, a pretins şi primit de la un număr de 5 persoane, suma totală de 1150 euro si 4500 lei, în scopul propunerii unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetate pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice (în fapt fiind 4 acte materiale de trafic de influenta și un act material de înșelăciune).
 

Divulgarea unor informații care nu sunt destinate publicității

Aproape de jumătatea lunii trecute, Judecătoria Constanța s-au pronunțat ieri în dosarul în care un polițist din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa, a fost trimis în judecată pentru divulgarea unor informații care nu sunt destinate publicității.

Polițistul a primit pedeapsa de trei ani de închisoare, pentru comiterea infracţiunii de folosire de informații nedestinate publicității/permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi a stabilit un termen de supraveghere de patru ani.


Polițistul a fost obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Constanţa sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Decizia Judecătoriei Constanța poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Polițistul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în stare de arest preventiv, la jumătatea lunii iunie 2020. Pe data de 26 iunie 2020, Tribunalul Constanța a decis punerea în libertate a inculpatului și plasarea acestuia sub control judiciar. În decembrie 2020, Judecătoria Constanța a revocat măsura preventivă a controlului judiciar, dispusă faţă de polițist.

În 2011, polițistul a fost trimis în judecată, alături de alți trei colegi într-un dosar penal privitor la furt de uree. În 2014, toți cei patru polițiști au fost achitați definitiv.
 

Cu executare

În iunie 2020, Curtea de Apel Constanța a decis condamnarea unui fost poliţist din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa la aproape trei ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență și înșelăciune.

În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că în luna iunie 2017, fostul polițist din IPJ Constanța, având calitatea de organ de cercetare penală, i-a solicitat denunțătorului suma de 1000 de euro (primind efectiv 1500 de lei), promițându-i că în schimbul acestor bani, va interveni pe lângă angajați din cadrul Serviciului Județean de Medicină Legală, asupra cărora l-a asigurat că are influență în virtutea calității sale de polițist, în scopul stabilirii unei valori a alcoolemiei inferioară limitei de la care fapta ar fi constituit infracțiune.

Magistrații mai arată că denunțătorul fusese depistat de polițiști conducând pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice, fiindu-i prelevate mostre biologice în acest sens.

Tot în rechizitoriul cauzei, procurorii au mai reținut că, aproape finele anului 2017, în timp ce se afla în incinta unui magazin de construcții, a modificat cu un marker codul SAP corespunzător unei uși pe care intenționa să o achiziționeze, înlocuindu-l cu un cod corespunzător unui model mai ieftin. Ulterior, inculpatul s-a prezentat cu produsul menționat la o casă de marcat, plătind angajatului societății prețul produsului mai ieftin, prejudiciul creat fiind de aproape 800 de lei, diferența de preț dintre cele două produse.


Militar condamnat definitiv

Zilele trecute, Curtea Militară de Apel Bucureşti a decis condamnarea definitivă a unui militar din municipiul Mangalia, județul Constanța, în baza unui acordul de recunoaştere a vinovăţiei, la un an și 11 luni de închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acordul de recunoaștere a vinovăției se arată că la data de 02 februarie 2019, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului Rutier Constanța, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic autoturismul marca Opel (...), condus de militar pe bulevardul I.C. Brătianu, din municipiul Constanța.

Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,12 mg/litru alcool pur în aerul respirat. Acesta a declarat verbal că nu are permisul de conducere asupra sa, motiv pentru care a fost sancționat contravențional și i s-a adus la cunoștință că are obligația de a se prezenta la sediul Serviciului rutier pentru a preda permisul de conducere.

Ulterior, cu ocazia verificărilor efectuate în cadrul Compartimentului Implementări Abateri, s-a constatat că inculpatul a fost depistat anterior, la data de 19 ianuarie 2019, conducând un autoturism care nu avea drept de circulație în România, fiindu-i reținut permisul de conducere.
 

Agresiune sexuală

În luna ianuarie 2021, Judecătoria Constanța a decis condamnarea unui militar acuzat că ar fi atins o minoră în mai multe zone ale corpului la închisoare cu executare. Bărbatul a luat trei ani și o lună de închisoare pentru agresiune sexuală și ultraj contra bunelor moravuri. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.

Conform oamenilor legii, pe data de 1 septembrie 2020, în jurul orei 16.00, aflat pe o plajă din municipiul Constanța, un bărbat, de 38 de ani, ar fi săvârșit acte de exhibiționism în public și ar fi atins o minoră în mai multe zone ale corpului. Ulterior, în seara de 3 septembrie 2020, UM 01375 Constanța a remis un comunicat de presă cu privire la acest caz: „U.M. 01375 Constanţa a fost înştiinţată de Secţia 1 din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa cu privire la încălcarea legii de către Cap. – (...). Militarul şi-a depus demisia, iar în data de 02.09.2020 a fost trecut în rezervă.


Militarul, evaluat psihologic

Militarul a fost angajat în sistem în data de 05.05.2008, cu gradul de soldat, iar în anul 2010 a fost avansat la gradul de caporal. Nu a participat la misiuni în teatrele de operaţii. Militarul a fost evaluat psihologic în fiecare an, cu rezultate APT RSM (riscuri specifice serviciului militar) şi adaptat la condiţiile vieţii militare. Ultima evaluare psihologică a fost în anul 2019. Nu a prezentat comportamente dezadaptative în mediul militar“.
 

Trei infracţiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere

În noiembrie 2020, un militar din cadrul Forțelor Navale, trimis în judecată pentru săvârşirea a trei infracţiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, a fost condamnat definitiv! Curtea Militară de Apel București a decis condamnarea inculpatului la doi ani şi zece luni de închisoare cu suspendare.
 

Accident mortal

În ianuarie 2020, un militar din cadrul UM 01912 Borcea a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, el fiind găsit vinovat pentru producerea unui grav accident rutier înregistrat pe raza localităţii Ştefan cel Mare, judeţul Constanţa, în ianuarie 2017. Atunci, doi civili au murit, iar alţi doi militari au fost răniţi (inculpatul şi comandantul Bazei aeriene 86 Feteşti „Gheorghe Mociorniţă“, generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu).


Un militar din Ovidiu a împușcat un Bichon

În martie 2016, aproape de ora 14.00, un militar din Ovidiu a tras un foc de armă către un câine (rasa Bichon Frise), în timp ce se afla pe bulevardul Aurel Vlaicu.

Ulterior, în 2020, militarul, din cadrul UM 02151 Ovidiu, a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunilor de practicare a tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, rănirea sau schingiuirea animalelor și de uz de armă fără drept, este nemulțumit de pedeapsă. În primă instanță, Tribunalul Militar București a decis condamnarea inculpatului la un an și trei luni de închisoare. Instanța a amânat aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de doi ani. Nemulțumit, militarul a contestat decizia Tribunalului Militar București la Curtea Militara de Apel București.


Citește și

Generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu, rănit grav la Constanţa
Militar din UM 01912 Borcea, condamnat definitiv pentru ucidere din culpă (galerie foto+video)


Militarul din Constanța condamnat pentru că a tras cu pistolul într-un bichon, nemulțumit de pedeapsă

Un militar din cadrul Forțelor Navale a fost condamnat definitiv! Ce pedeapsă a primit și pentru ce
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii