Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:37 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep

ro

07 Feb, 2024 09:24 1281 Marime text
 Greenpeace cheamă în judecată autoritățile și companiile (OMV Petrom și Romgaz) pentru nereguli grave în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep.

Este vorba de dosarul 3490/3/2024, aflat pe rolul Tribunalului București. A fost înregistrat pe 2 februarie 2024, pe Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal, având ca obiect anulare act administrativ AVIZ 6/21.10.2019.
 

Greenpeace susține că Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale. Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanța a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătății populației, corpurilor de apă, schimbărilor climatice și fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naționale, unionale și internaționale.
 

„Proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri notabile, de la amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră, până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Fără autorități care să evalueze corect consecințele unui astfel de proiect, biodiversitatea și ecosistemele vor fi afectate în mod ireversibil, iar fenomenele meteo extreme se vor intensifica”, susțin reprezentanții Greenpeace.


 

„Autoritățile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care avizează favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor și mediului. Aceleași autorități ar trebui să protejeze mediul și interesul cetățenilor. În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesul companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătății populației și a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor și nu vor distruge ecosisteme marine prețioase.”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.


 

“În opinia noastră, era necesară parcurgerea procedurii transfrontaliere încă din etapa incipientă a planificării, or în condițiile în care această procedură nu a fost parcursă deloc dintr-o triplă perspectivă: dimensiunea proiectului, efectul asupra Mării Negre și schimbările climatice, avizul de mediu este nelegal”,  au declarat avocații de la Revnic Cristian și Asociații, societatea de avocatură care reprezintă Greenpeace în instanță.


 

În octombrie 2023, Greenpeace a organizat un protest și a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea noilor exploatări.

Neptun Deep


Amintim că în luna iunie 2021, Agenția pentru Protecția Mediului Constanța anunţa publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul deținut de către Exxonmobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București și OMV Petrom SA.
 
 

Una dintre părțile proiectului este „Neptun Deep – instalare conductă și cablu de comunicații, subtraversare plaja, faleză, drumuri și cale ferată; realizare trecere temporară la nivel cu calea ferată; construire stație de reglare și măsurare – SRM, centru de control – CCR, împrejmuire, luminat, parcări, spații verzi, pletforme și drumuri interioare; organizare de șantier, asigurarea și racordarea la utilități”, în comuna Tuzla, intravilan si extravilan, jud. Constanța”.



Cea de-a doua parte a proiectului constă în instalarea de „Infrastructură Domino și Pelican Sud (centre de foraj, sonde, manifolduri, sisteme ombilicale, risere, conducte de alimentare/aducțiune, echipamente auxiliare), platformă de producție localizată în ape puțin adânci – SWP, conductă de producție gaze naturale-CPG, cablu cu fibră optică – CFO, subtraversare țărm, utilități, pe platformă continentală a Mării Negre ”.
 

Date din proiect

 
Recent, așa cum aminteam mai sus, a fost depus memoriul de prezentare și documentele aferente la APM Constanța. Din proiect, aflăm că obiectivul propus al proiectului Neptun Deep constă în dezvoltarea resurselor de gaze naturale din zăcămintele Pelican Sud și Domino. Zăcământul Pelican Sud este localizat în zona platoului continental la adâncimi ale apei de aproximativ 130 de metri. Zăcământul mai mare, Domino, este localizat în exteriorul platoului continental la adâncimi de aproximativ 1000 de metri.
 
Zăcământul Domino se propune a fi dezvoltat prin intermediul a 2 centre subacvatice de foraj – Centrul de foraj Domino 1 (denumit DODC1) și Centrul de foraj Domino 2 (DODC2), iar zăcământul Pelican Sud se propune a fi dezvoltat printrun singur centru de foraj – Centrul de foraj Pelican Sud 1 (denumit PSDC1). Fiecare centru de foraj va conține un grup de sonde forate în apropierea unui manifold de producție. Acest sistem subacvatic va fi monitorizat și controlat de un sistem electro-hidraulic de control, care este conectat la platforma marină de producție, prin 2 sisteme ombilicale subacvatice.
 
 

Sistemele ombilicale vor furniza, de asemenea, și produsele chimice necesare instalațiilor subacvatice. Conceptul actual propus pentru dezvoltarea infrastructurii subacvatice presupune realizarea unui număr de 10 (zece) sonde de exploatare cu posibilitatea extinderii numărului până la 12 sonde. Producția de la sondele aferente celor două centre de foraj (DODC1 și DODC2) ale zăcământului Domino, va fi colectată cumulat prin manifold-urile montate pe fundul mării și trimisă la platforma marină de producție printr-o conductă de alimentare/aducțiune rigidă, ce va fi protejată termic și va fi încălzită printr-un sistem cu încălzire electrică directă.

 
Producția sondelor de la centrul de foraj (PSDC1) aferent zăcământului Pelican Sud, va fi de asemenea colectată cumulat cu ajutorul manifold-ului subacvatic instalat și trimisă la platforma de producție printr-o conductă de alimentare/aducțiune flexibilă încălzită și protejată termic. Zăcămintele Pelican Sud și Domino vor fi conectate la platforma marină de producție, automatizată (fără personal), situată în apropierea zăcământului Pelican Sud, în ape cu adâncime de aproximativ 130 m.
 
Platforma marină de producție este compusă dintr-un jacket (structură) metalic cu o punte superioară, cu instalațiile aferente. Platforma marină de producție va include facilități de tratare constând în separarea fluidelor de la sonde și deshidratarea gazelor înainte de transportul către țărm. Separarea gazului, lichidelor și particulelor se va realiza prin intermediul unui separator bifazic. Gazul astfel separat va fi deshidratat/uscat utilizându-se trietilenglicol (TEG) pentru îndeplinirea parametrului punctului de rouă pentru gazul din conductele de transport ale Sistemului Național de Transport - SNT. Apa rezultată din procesul de separare va îndeplini cerințele legale și va fi descărcată conform aprobării de către autoritățile competente. Instalațiile offshore vor fi alimentate cu energie electrică de către trei generatoare cu turbină, pe gaze, situate pe puntea platformei de producție.
 
 
Pe puntea platformei, va fi localizat, de asemenea, generator pentru servicii esentiale si un generator de rezervă. Facilitățile offshore vor fi controlate prin intermediul unui sistem de control localizat pe platforma marină de producție și în cadrul Camerei de Control Centralizat (CCR). Pentru activitățile de intervenție și mentenanță, personalul calificat va fi transportat către/de pe platformă cu ajutorul navelor suport. Puntea platformei va fi dotată cu un heliport pentru evacuarea de urgență cu elicopterul, în caz de necesitate.
 
Facilitățile offshore vor fi conectate la stația de reglare și măsurare localizată pe uscat prin intermediul unei conducte de producție gaze cu diametrul de 30 inci și a unui cablu cu fibră optică pentru comunicare și control. Comunicarea prin intermediul cablului cu fibră optică este dublată de existența unui sistem redundant de control prin satelit de tip VSAT, utilizat ca alternativă pentru cablul cu fibră optică.
 
De la platforma marină de producție, gazul natural deshidratat va fi transportat pe o distanță de aproximativ 160 de kilometri prin intermediul conductei de producție gaze, cu diametrul de 30 inci (762 mm) pentru livrarea în SNT gaze al României. Conducta de producție gaze va subtraversa sectorul sudic al țărmului românesc al Mării Negre printr-o metodă de microtunelare pentru evitarea afectării ariei protejate ROSCI 0273 Zona marină de la Capul Tuzla, plajei și  falezei. O Stație de Reglare și Măsurare (SRM) va fi localizată în aproprierea țărmului și va funcționa ca o stație de transfer intre Proiect și Transgaz - operatorul SNT al gazului natural. Scopul principal al SRM va fi acela de a servi drept punct de transfer al custodiei pentru gazul natural livrat de instalația de producție operată de OMV Petrom din amonte, către SNT operat de Trangaz, din aval. Centrul de Control (CCR) va fi localizat în apropierea SRM și va include instalațiile pentru monitorizarea și operarea automatizată a platformei de producție și a sondelor. La ieșirea din SRM, gazele vor fi preluate în rețeaua națională de transport printr-o conductă nouă ce va fi construită de Transgaz. Facilitățile Transgaz nu sunt parte componentă a Proiectului Neptun Deep și vor fi supuse unei proceduri separate de autorizare.
 
Proiectul Neptun Deep reprezintă o investiție de miliarde de dolari USD (dolari americani) a beneficiarilor proiectului. Valoarea totală a investiției estimată în prezent este de 4.000.000.000 USD.
 
Conform programului actual, se preconizează că, construcția și instalarea infrastructurii proiectului, precum și lucrările de foraj vor fi finalizate în aproximativ 3 ani. Programul final de construcție și instalare va fi disponibil la faza DTAC. Durata execuției proiectului se poate modifica în funcție de evenimente neprevăzute (de exemplu condiții meteorologice nefavorabile, etc.) care pot apărea în timpul executării lucrărilor de construire/instalare. Etapele de construire și instalare de pe uscat, de traversare a țărmului și offshore sunt prezentate în Capitolul 3.6.10 - Planul de execuție. Durata de viață a instalației estimată conform datelor de proiectare este de peste 20 de ani. La sfârșitul duratei de viață a proiectului, facilitățile vor fi dezafectate conform reglementărilor în vigoare la acel moment, iar amplasamentele afectate de proiect vor fi restaurate, dacă este cazul (de exemplu, amplasamentele SRM și CCR de pe uscat).
 
Rata zilnică medie anuală estimată: 19.000.000 m3 /zi (media estimată a producției zilnice pentru întregul proiect, incluzând toate sondele de la zăcămintele Domino și Pelican Sud).
 
 OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale.
 
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: „Prin decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creșterea economică a României și va consolida securitatea energetică a țării. Pentru a ilustra dimensiunea proiectului: producția este echivalentă cu cererea anuală curentă de gaze naturale a ~ 4,3 milioane de gospodării multiplicată de ~ 30 de ori. De asemenea, este un pas  major pentru strategia noastră 2030 prin care susținem tranziția energetică în Romania și în regiune.”   
Răzvan Popescu, Director General Romgaz: „Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și pentru regiune din perspectiva asigurării necesarului de gaze naturale și tranziției energetice a țării. Începând cu 2027 vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potențialul de a crește semnificativ producția de gaze naturale a țării. Suntem mândri să fim parte a unui proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung.”    
Aristotel Jude, Director General Adjunct Romgaz: „Proiectul Neptun Deep intră astăzi într-o nouă fază, decizia de a investi în dezvoltarea zăcămintelor din acest perimetru este una istorică pentru toate părțile interesate și care va aduce beneficii incontestabile securității și independenței energetice a României. Rămânem angajați în atingerea obiectivelor acestui proiect și suntem încrezători că Agenția Națională pentru Resurse Minerale va confirma, cât mai curând posibil, planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud din perimetrul Neptun Deep, moment de la care va începe efectiv etapa de dezvoltare a acestor zăcăminte”.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și rețeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Acesta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performantei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.  
Prima producție este estimată în 2027. Producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde metri cubi anual (~140,000 bep/zi), timp de circa 10 ani.
 

Preluarea de Romgaz a acțiunilor ExxonMobil

 
Amintim că anul trecut, în mai, se semna contractual pentru preluarea acțiuniilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Ro. Limited de către Romgaz SA. Tranzacția a fost aprobată în decembrie 2021 de către acționarii producătorului de gaze naturale Romgaz pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.  S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (ROMGAZ), cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
 
Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni. Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de EMEPRL, care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.
 

Despre OMV Petrom


OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.
 
OMV Petrom este o companie în care acționarii români dețin peste 42% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 21,7% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra.
 
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 39 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2022. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde de euro. În anul 2022 impozitele plătite de OMV Petrom au asigurat 7% din veniturile fiscale ale României.
 
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 - 2022, compania a alocat circa 120 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.
 
Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice. OMV Petrom raportează anual progresul realizat în ceea ce privește implementarea acestor recomandări.
 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Neptun Deep
Ce răspuns au primit OMV Petrom și Romgaz de la APM Constanța?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii