Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:49 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată referatul în baza căruia Sorin Blejnar, fostul şef al banilor din România, fost dus la arestare (document)

ro

08 Nov, 2016 16:53 3676 Marime text
ZIUA de Constanţa prezintă referatul de arestare întocmit de procurorii DNA pe numele lui Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), suspectat de trafic de influență.

Documentul poate fi citit integral accesând secţiunea Documente.

În ordonanţa procurorilor se arată că „în cursul anului anul 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menționată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective“.

„Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca acești să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri. În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive“, conform DNA.

Procurorii mai arată că „promisiunea preşedintelui ANAF făcută prestatorului de servicii SC (...) SRL Bucureşti – prin intermediul reprezentantului legal (...) s-a materializat în obţinerea de către această societate a contractelor dorite, în urma subcontractării de la câştigătorii procedurilor de licitaţie publică, aşa cum (...) , cel din urmă primind, împreună cu subalternul său (...), comisionul de 20% promis/pretins şi
acceptat, prin intermediul unei firme controlate în fapt de ei, S.C. (...) SRL Bucureşti. Aşa cum (...) , din suma totală de 63.364.060 lei virată de Agenția Națională de Administrare Fiscală (36.297.280 lei aferent contractului nr. (...).10.2011 şi 28.066.780 lei aferent contractului nr. (...).10.2011) în conturile celor doi contractori generali care au câştigat procedurile de achiziţie publică, conform înţelegerilor anterioare dintre persoanele implicate, respectiv în conturile S.C. (...) SRL Bucureşti şi S.C. (...) SRL Bucureşti, suma de 13.172.520 lei (7.266.400 lei în cazul contractului nr. (...).10.2011 şi 5.906.120 lei în cazul contractului nr. (...).10.2011) a fost redirecționată prin intermediul subcontractorului S.C. (...) SRL Bucureşti, în conturile S.C. (...) SRL Bucureşti, societate cu un comportament fiscal inadecvat, caracteristic firmelor de tip „fantomă”.
Din raport mai rezultă că suma de 13.172.520 lei, reprezentând un procent de 20,46% din valoarea totală achitată de ANAF, în virtutea celor două
contracte, a fost redirecționată prin conturile bancare ale unor firme folosite în efectuarea de tranzacții de tip evazionist, în virtutea unor documente fiscale cu un conținut nereal, scopul final al acestor procedee şi manopere fiind acela de a retrage sumele de bani în numerar, în acest sens fiind folosit un lanț de societăţi comerciale tip fantomă, respectiv SC (...) SRL, SC (...) SRL, SC (...) SRL, SC (...) SRL şi SC (...) SRL, toate din Bucureşti, ai căror asociați, de regulă, sunt cetățeni arabi, în anumite cazuri aceștia fiind cooptați în firmă după data redirecționării sau retragerii sumelor de bani în cauză“.

Într-un alt dosar, pe data de 9 iunie, Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, de judecătoarea Corina Ciobanu, din Curtea de Apel București. Judecat în prezenta cauză, Florin Dan Secăreanu, fost şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, a luat tot cinci ani de detenţie. Cinci ani a luat şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor.
 

În acest dosar au fost judecate şi condamnate atât persoane fizice cât şi juridice din Constanţa.
 
DNA arată că bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu suma de 242.642.205,44 de lei (aproximativ 56 de milioane de euro). În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 6 decembrie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Comanescu Liviu 09 Nov, 2016 08:14 Cam toti smecherii din tara asta care au sau a au avut functii in stat cred ca nu pot fii atinsi de lege. Acelas lucru a gandit si Constantinescu,si Mazare si Blejnar si multi altii.Mai devreme sau mai tarziu tot se gaseste cate un procuror cinstit care sa-i incheie un dosar penal pestru faptele savarsite.Bravo DNA.