Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:19 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Împăcarea părţilor nu mai scapă de condamnare o persoană care a săvârşit acte de violenţă în familie. Ce a decis ÎCCJ

ro

11 Apr, 2019 00:00 2543 Marime text
Violenţa în familie este una dintre cel mai des întâlnite forme de violenţă la care se ajunge în urma unui conflict. Totuşi, multe procese se încheiau în urma împăcării părţilor, însă, printr-o decizie a Înaltei Curţi, împăcarea nu mai duce la necondamnarea inculpatului, dacă plângerea penală nu este retrasă.
 
Totul a pornit de la faptul că unele instanţe au reţinut că este posibilă împăcarea părţilor, în cazul faptelor de loviri sau alte violenţe săvârşite asupra unui membru din familie. Prin decizia numărul 11 din 8 aprilie 2019, admite recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, stabileşte că:
„Pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe săvârşită asupra unui membru de familie prevăzută de art. 193 raportat la art. 199 alin. (1) din Codul penal, atunci când acţiunea penală a fost pusă în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, încetarea procesului penal poate fi dispusă numai ca efect al retragerii plângerii prealabile şi nu ca efect al împăcării. Obligatorie, conform dispoziţiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţa publică, 8 aprilie 2019”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii