„Inacceptabilă din punct de vedere uman“ 32 de ani de când pedeapsa cu moartea nu mai există în România. Care au fost ultimele persoane executate în țară
„Inacceptabilă din punct de vedere uman“: 32 de ani de când pedeapsa cu moartea nu mai există în România.
31 Dec, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1595
Marime text
- Anul acesta, în România se împlinesc abia 32 de ani de când pedeapsa cu moartea nu mai poate fi aplicată.
- Ultimele persoane care au fost condamnate la pedeapsa cu moartea în țară și cărora li s-a aplicat pedeapsa au fost Nicolae și Elena Ceaușescu.
- „O astfel de pedeapsă este inacceptabilă din punct de vedere uman, etic, este crudă, incorectă din punct de vedere juridic şi, mult prea adesea, poate duce la suprimarea vieții unor oameni nevinovaţi, caz în care nu este posibilă nicio compensaţie (a se vedea erorile judiciare)“, a explicat, pentru ZIUA de Constanța, cu o altă ocazie, avocata Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța.
Dincolo de a fi ultima zi a oricărui an, ziua de 31 decembrie marchează în România și ziua în care a fost abolită pedeapsa cu moartea, pe teritoriul țării.
Astfel, anul acesta, în România se împlinesc abia 32 de ani de când pedeapsa cu moartea nu mai poate fi aplicată.
În mod ironic, poate, ultimele persoane care au fost condamnate la pedeapsa cu moartea în țară și cărora li s-a aplicat pedeapsa au fost Nicolae și Elena Ceaușescu, președintele țării până în 1989 și soția sa, înlăturați în urma Revoluției din Decembrie 1989, ce a reprezentat sfârșitul comunismului în România.
Cu o altă ocazie, avocatul Ghiulfer Aisun Ismail, din cadrul Baroului Constanța, explica, pentru ZIUA de Constanța că „abolirea pedepsei cu moartea reprezintă o garanție a respectării dreptului fundamental al omului, și anume dreptul la viață! Este de esența unui sistem de drept modern, aliniat cu legislația europeană să nu accepte pedeapsa capitală!“
„Promovarea și respectarea dreptului la viață se realizează atât prin abolirea pedepsei cu moartea, cât și prin susținerea organizațiilor internaționale ce luptă împotriva acestei pedepse, acolo unde încă se mai aplică“, a precizat avocatul din cadrul Baroului Constanța.
Un mesaj foarte important transmis de apărătorul constănțean este că „nimic nu justifică pedeapsa cu moartea, indiferent dacă aceasta este sau nu considerată eficientă în combaterea criminalităţii“.
„O astfel de pedeapsă este inacceptabilă din punct de vedere uman, etic, este crudă, incorectă din punct de vedere juridic şi, mult prea adesea, poate duce la suprimarea vieții unor oameni nevinovaţi, caz în care nu este posibilă nicio compensaţie (a se vedea erorile judiciare)“, a subliniat avocata Ghiulfer Aisun Ismail.
În încheiere, avocatul a precizat că „am încredere că nu ne vom întoarce în vremurile negre ale sistemului juridic și ale țării, în general, dar în contextul globalizării trebuie să luptăm să eradicăm pedeapsa cu moartea în totalitate, pentru că, din păcate, la nivel mondial încă se aplică!“.
Soții Ceaușescu, ultimele persoane care au suferit condamnarea la pedeapsa cu moartea în România, au fost executați în ziua de 25 decembrie 1989.
Prin Decretul-Lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990, pedeapsa cu moartea a fost abolită oficial, fiind înlocuită cu pedeapsa închisorii pe viață.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Un tânăr din Constanţa, judecat pentru conducere fără permis, a fost condamnat la închisoare pe viaţă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii