Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:27 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înalta Curte a respins, ca inadmisibilă, sesizarea Curții de Apel Constanța în dosarul lui Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD!

ro

20 Jun, 2023 00:00 1887 Marime text
 
 
 
  • Potrivit portalului instanțelor de judecată, cei deferiți justiției sunt: Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, SC M&D Sea Farers SRL Constanța, pentru evaziune fiscală, Cristea Dan Florin, Pocea Nicoleta, Groza Pavel Ionel, Gorun Zoltan Gabriel și Val Shipping SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit comunicatului DNA.
 
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au decis, în februarie 2023, să sesizeze Înalta Curte de Casație și Justiție, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile, pentru dezlegarea unei chestiuni de drept în dosarul în care DNA Constanța a trimis în judecată mai multe persoane, printre care și Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD! Tot atunci, Curtea a suspendat judecata cauzei (aflată în faza camerei preliminare) până la pronunțarea deciziei.
 
Luni, 19 iunie 2023, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a soluționat cazul prin respingerea acțiunii.
 
Iată decizia oficială
 

„Respinge, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Constanţa, Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, prin încheierea de şedinţă din data de 10 februarie 2023, pronunţată în dosarul nr. 4392/118/2022/a1, prin care solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept:  „Cu privire la modul de aplicare al dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală, art. 309 alin. (1) din Codul de procedură penală şi art. 315 alin. (1) lit. b) din Codul de procedură penală, în cadrul procedurii de cameră preliminară reglementată de art. 342 şi următoarele din Codul de procedură penală, respectiv dacă, în cadrul acestei proceduri - vizând verificarea legalităţii sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală (în contextul analizării, în principal, a unor excepţii de nelegalitate a actului de punere în mişcare a acţiunii penale şi a actului de sesizare a instanţei, pentru motivul emiterii acestora după împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale) - judecătorul de cameră preliminară poate reţine împlinirea acestui termen, pe cale incidentală, ca temei concret al unor nelegalităţi ale actelor contestate, respectiv al unei nelegalităţi privind administrarea probelor ulterior împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale, în mod subsecvent constatării nulităţii actului de punere în mişcare a acţiunii penale?“

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 19 iunie 2023. După redactarea considerentelor şi semnarea deciziei, aceasta se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I“.
 
În contextul deciziei Înaltei Curți, Curtea de Apel Constanța va relua cercetarea judecătorească în cauză.
 
Potrivit portalului instanțelor de judecată, cei deferiți justiției sunt: Nicolae Dospinescu, fost consilier judeţean PSD, SC M&D Sea Farers SRL Constanța, pentru evaziune fiscală, Cristea Dan Florin, Pocea Nicoleta, Groza Pavel Ionel, Gorun Zoltan Gabriel și Val Shipping SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală.
 

Amintim că în octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus „trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (printre care trei oameni de afaceri, două societăți comerciale etc.), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală comise în forma autoratului și a complicității“.


„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente. În realitate, produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto. Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit comunicatului DNA.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și

 
Lista inculpaților
Dosar cu un presupus prejudiciu de 180 de milioane de euro soluționat la Constanţa, prin încetarea procesului penal

 
De șapte ani, șeful procurilor din Dobrogea
Cum a evoluat averea lui Gigi Valentin Ştefan, procurorul general Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța! (DOCUMENTE)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii