Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înalta Curte s-a pronunțat în dosarul privind celebra ordonanță 13. Decizia poate fi contestată

ro

13 Jun, 2020 00:00 1763 Marime text
  • În numeroase judeţe din România, sute de mii de cetăţeni au protestat de-a lungul mai multor zile, în contextul OUG 13.
  • Decizia judecătorilor nu este definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României s-a pronunțat în dosarul în care un fost primar din județul Constanța solicita anularea Ordonanţei nr. 14, care a abrogat celebra Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală.
 
Magistrații Curții Supreme au constatat acțiunea formulată ca perimată - anulată prin depășirea termenului legal.
 
Decizia Înaltei Curți nu este definitivă.
 
Așa cum precizam și în edițiile anterioare, iniţial, dosarul s-a aflat pe rolul Curţii de Apel Constanţa, instanţă care a respins cererea de anulare a celebrei Ordonanţe nr. 14.
 
Amintim că în contextul OUG 13, în numeroase judeţe din România, sute de mii de cetăţeni au protestat de-a lungul mai multor zile.
 
OUG 13/2017 prevedea, printre altele, că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă“.
 
Tot OUG 13/2017 mai prevedea că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, îngrădeşte exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situaţie de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, origine etnică, limba, religie, sex, orientare sexuală, apartenenţă politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă“.
 

Citește și
 
Diminuarea salariului, înlocuită de Curtea Supremă Judecătorul constănţean Ciprian Coadă, avertisment pentru opinii pe marginea OUG 13
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii