Începe procesul comisarului șef Petrică Bacaim, ofițer al Gărzii de Coastă, trimis în judecată de DNA Constanța! (RECHIZITORIU)
Începe procesul comisarului șef Petrică Bacaim, ofițer al Gărzii de Coastă, trimis în judecată de DNA Constanța!- Petrică Bacaim este suspectat de comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
- Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța.
- Într-un alt dosar, procurorul Vasile Abagiu, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, l-a trimis în judecată pe Petrică Bacaim, alături de comisarul șef Laurenţiu-Cristian Cicu, fostul director al Gărzii de Coastă.
- Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Începe procesul comisarului șef Petrică Bacaim, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (I.G.P.F.) – Garda de Coastă, trimis în judecată de DNA Constanța!
Conform portalului instanțelor de judecată, Tribunalul Constanța a constatat legalitatea sesizării instanței, cu rechizitoriul nr. 46/P/2023 din data de 2.05.2023 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – DNA - Serviciul Teritorial Constanța, a administrarii probelor ce stau la baza a trimiterii în judecată a inculpatului, a efectuării actelor de urmarire penală și a dispus trimiterea dosarului, ce îl priveste pe inculpatul Bacaim Petrică, la completul penal pentru începerea judecății.
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de magistratul Antoaneta Ardeleanu, de la Tribunalul Constanța, și poate fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Dosarul a fost instrumentat de Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța.
Petrică Bacaim este suspectat de comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
Pe scurt, conform DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Rechizitoriul cauzei poate fi citit integral accesând secțiunea Documente.„La data de 22 februarie 2023, inculpatul Bacaim Petrică, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Poliției de Frontieră – Garda de Coastă Constanța, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi transmis unor jurnaliști de la o publicație locală informații nedestinate publicității, referitoare la:
- prinderea în flagrant a unui presupus contrabandist de țigarete, autoturismul folosit de acesta, cantitatea și marca țigaretelor,
- efectuarea unei percheziții domiciliare, adresa la care se efectua acea activitate,
- unitatea de parchet care efectua urmărirea penală și identitatea procurorului de caz.
În același context, inculpatul Bacaim Petrică ar fi permis unui fotoreporter accesul în câmpul infracțional pentru a efectua fotografii și înregistrări video și pentru a transmite informații legate de activitățile desfășurate de organele de poliție“.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Foto cu rol listrativ.
Într-un alt dosar, procurorul Vasile Abagiu, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, l-a trimis în judecată pe Petrică Bacaim, alături de comisarul șef Laurenţiu-Cristian Cicu, fostul director al Gărzii de Coastă.
Facem precizarea, încă o dată, această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
DNA Constanța l-a trimis în judecată pe fostul director al Gărzii de Coastă!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Asa si? 04 Oct, 2023 00:35 Cu ce ne ajuta povestile acestea?Raspunsul este sigur cu nimic.