Închis, dar găsit total nevinovat! Un vameș din Constanța, la judecată pentru salariile și sporurile pe care nu le-a primit în timpul arestului preventiv și până la achitare
Închis, dar găsit total nevinovat!: Un vameș din Constanța, la judecată pentru salariile și sporurile pe
15 Jan, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2726
Marime text
- Este vorba despre lucrătorul vamal Valentin Roșculeț, arestat preventiv în perioada 25 mai 2011 – 20 noiembrie 2011, în ancheta cunoscută generic drept Dosarul Portul. În 2019, Curtea Supremă a stabilit, în mod definitiv, că este nevinovat.
- În primă instanță, Tribunalul Constanța a ajuns la concluzia că lucrătorul vamal are dreptate, în parte.
- Dosarul are indicativul 3880/118/2020 și a ajuns acum la Curtea de Apel Constanța, după ce DGFP Galați a declarat apel împotriva acestei hotărâri.
Un vameș din Constanța, arestat preventiv timp de jumătate de an, trimis în judecată sub grele acuzații, dar stabilit complet nevinovat la finele unui proces ce s-a întins pe mai mulți ani, s-a adresat instanței pentru a-și recupera salariile și sporurile cuvenite în perioada arestului.
De asemenea, acesta a solicitat și dobânda legală, precum și actualizarea cu rata inflației pentru drepturile salariile aferente perioadei în care a fost suspendat de drept din funcție.
Concret, este vorba despre lucrătorul vamal Valentin Roșculeț, arestat preventiv în perioada 25 mai 2011 – 20 noiembrie 2011, în ancheta cunoscută generic drept Dosarul Portul. În 2019, Curtea Supremă a stabilit, în mod definitiv, că este nevinovat.
Acțiunea, admisă în parte
În primă instanță, Tribunalul Constanța a ajuns la concluzia că lucrătorul vamal are dreptate, în parte. Judecătorii au obligat Direcția Generală a Finanțelor Publice Galați să îi acorde bărbatului salariile, cu dobândă și actualizate cu rata inflației, pentru perioada cât a stat în arest preventiv, dar și pentru timpul scurs până la soluționarea dosarului penal.
De asemenea, pentru aceleași perioade DGFP Galați a fost obligată să îi acorde și sporul de frontieră (20%) și sporul pentru condiții deosebite (15%).
Au fost respinse solicitările privind acordarea sporului de vechime (de 25%) și de stabilitate (de 7% și de 10%), ca neîntemeiate.
Dosarul are indicativul 3880/118/2020 și a ajuns acum la Curtea de Apel Constanța, după ce DGFP Galați a declarat apel împotriva acestei hotărâri.
Ce a cerut vameșul
Potrivit Hotărârii nr.1296/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, lucrătorul vamal a arătat că, după pronunțarea soluției definitive de achitare a sa, a formulat o cerere prin care a solicitat reluarea activității și reîncadrarea în funcția publică deținută anterior suspendării raportului de serviciu.
De asemenea, acesta a solicitat „și achitarea tuturor drepturilor bănești din perioada 25.05.2011 – 20.11.2011, respectiv 12.04.2012 până în prezent, într-o singură tranșă, actualizată cu rata inflației și dobânda legală“, potrivit www.rolii.ro.
La finele lunii iulie 2019, acesta a fost reîncadrat ca inspector vamal clasa I.
Sumele restante, achitate integral
În ce privește sumele de bani datorate pentru perioada arestului preventiv și a celei în care s-a desfășurat procesul penal, iar raporturile sale de muncă au fost suspendate, vameșul a explicat detaliat în cererea de chemare în judecată că a existat o amplă corespondență cu Direcția Finanțelor Publice.
În cele din urmă, răspunsul final al Direcției arată că „în privința drepturilor bănești solicitate pentru perioada arestului preventiv (...), s -a aratăt faptul că Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede achitarea acestor drepturi banesti, apreciindu-se, în continuare, că sunt în această situație incidente dispozitiile art. 539 și urm. Cod procedură penală“.
În continuare, în răspuns, „se arată faptul că drepturile restante nu includ accesoriile, respective dobânda legală și rata inflației, întrucât în Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici este prevăzută doar plata drepturilor salariale aferente perioadei de suspendare“, potrivit www.rolii.ro.
Nu în ultimul rând, potrivit aceluiaș răspuns, „se transmite calculul sumelor restante aferente perioadei de suspendare a raportului de serviciu în care am fost trimis în judecată (...) menționându-se că D.G.R.F.P. Galați a achitat integral sumele restante“.
În replică, reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați au solicitat respingerea acțiunii, ca neîntemeiată.
După analizarea tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța au admis, în parte, acțiunea vameșului.
Direcția Finanțelor Publice, bună de plată
Se arată în Hotărârea nr.1296/2020 că instanța „admite în parte cererea formulată de reclamantul Roşculeţ Valentin, în contradictoriu cu pârâta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi. Anulează în parte Decizia nr 2247/26.11.2019 şi Adresa nr GLR_ REG:38921/26.11.2019 în ceea ce privește neacordarea drepturilor salariale aferente perioadei arestului preventiv şi neacordarea accesoriilor (dobânda legală şi actualizarea cu rata inflației) aferente drepturilor salariale cuvenite pe perioada suspendării de drept a raporturilor de muncă (perioada arestului preventiv şi a soluționării în instanță a dosarului penal)“.
Instanța „obligă pârâtul către reclamant la repararea pagubei constând în plata drepturilor bănești cuvenite acestuia pentru perioada 25.05.2011- 25.11.2011; Obligă pârâtul către reclamant la repararea pagubei constând în aplicarea ratei inflației şi a dobânzii legale aferente drepturilor salariale datorate pentru perioada 25.05.2011- 25.11.2011 (arestul preventiv) şi 12.04.2012- 30.07.2019 (soluționarea dosarului penal)“.
„Obligă pârâtul către reclamant la calcularea şi acordarea sporului de frontieră de 20 % pentru perioada arestului preventiv şi pentru perioada aprilie 2012- iunie 2017, inclusiv; Obligă pârâtul către reclamant la calcularea şi acordarea sporului pentru condi?ii deosebite de 15 % pentru perioada 25.05.2011- 25.11.2011 (arestul preventiv) şi 12.04.2012- 30.07.2019 (soluționarea dosarului penal)“, se mai arată în decizia judecătorilor.
A fost respinsă solicitarea reclamantului la calcularea şi acordarea sporului de vechime de 25 % , a sporului de stabilitate de 7 % şi 10 %, ca neîntemeiată.
Așa cum am precizat, decizia a fost atacată în apel de către reprezentanții Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, urmând ca dosarul să fie analizat de magistrații Curții de Apel Constanța la data de 3 martie 2021.
Citește și:
Achitat după șase luni de închisoare:
Un vameș din Constanța cere un milion de euro daune! Ce se întâmplă cu dosarul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii