Inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova, pe masa judecătorilor! Primarul din Mangalia refuză s-o supună votului Consiliului Local
Inițiativa cetățenească de salvare a pădurii Comorova, pe masa judecătorilor! Primarul din Mangalia refuză
29 Jun, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2049
Marime text
- Reprezentanții USR Mangalia au înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța un dosar în care îl cheamă în judecată pe primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, municipiul Mangalia și secretarul general al municipiului
- Reprezentanții USR vor să-l oblice pe primarul Radu Cristian prin intermediul justiției să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia un proiect de hotărâre care are la bază semnăturile strânse în cadrul inițiativei cetățenești de salvare a pădurii Comorova
- Încă din toamna anului trecut, cei de la USR au depus la secretariatul Primăriei Mangalia 2046 de semnături, strânse timp de 3 luni, prin care locuitorii cer primăriei trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege
Reprezentanții USR Mangalia au înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, secţia de contencios administrativ şi fiscal, dosarul nr. 4511/118/2023 cu obligația de a face. Pârât în dosar este primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, municipiul Mangalia și secretarul general al municipiului Mangalia.
Reclamanți în dosar sunt președintele USR Mangalia, consilierul județean Semiran Abdurefi, și membrii USR - Ionuț Adrian Zainea, Dumitru Paris, Alexandru Sărăcin, Angela Marinescu și Ion Emanuel Popescu.
Reprezentanții USR vor să-l oblice pe primarul Radu Cristian prin intermediul justiției să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Mangalia un proiect de hotărâre care are la bază semnăturile strânse în cadrul inițiativei cetățenești de salvare a pădurii Comorova. Încă din toamna anului trecut, cei de la USR au depus la secretariatul Primăriei Mangalia 2046 de semnături, strânse timp de 3 luni prin care locuitorii cer primăriei trecerea pădurii din proprietatea privată a municipiului în cea publică și ulterior, reintroducerea ei în fondul forestier național, pentru a fi protejată de lege.
Semiran Abdurefi spune că pădurea a fost sistematic defrișată și acum este ultima șansă de salvare a cea mai rămas din ea.
Pentru punerea proiectului de inițiativă cetățenească pe masa consilierilor locali pentru a fi adoptată prin HCL erau necesare 1651 de semnături.
Președintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi a precizat pentru ZIUA de Constanța că înca din luna martie a anului trecut, a fost depus la Primăria Mangalia un proiect de hotărâre, prin care suprafețele împădurite ce fac parte din Pădurea Comorova, aflate în proprietatea privată a municipiului, să treacă în domeniul public.
„Ulterior depunerii proiectului de hotărâre, s-a demarat campania de strângere a semnăturilor cetățenilor orașului Mangalia, lista de semnături fiind de asemenea depusă la primărie în luna septembrie 2022.
Din acel moment, aparatul primarului (secretar general, compartimente de specialitate) avea obligația întocmirii avizelor și rapoartelor de specialitate ăn termen de 30 de zile de la depunerea listelor de semnături, însă acest lucru nu s-a întâmplat, fără o explicație plauzibila a refuzului.
Având în vedere acest lucru, am decis să formulăm o acțiune în justiție prin care am solicitat obligarea primarului și a compartimentelor de resort să facă acest lucru", a explicat Semiran Abdurefi.
Scurt istoric
În urma proiectului de plantare a perdelelor forestiere de protecţie, s-a născut și Pădurea Comorova, care la începutul secolului XX se întindea de la Costineşti până la Mangalia.
În anul 1971, sub ordinal dictatorului Nicolae Ceaușescu, o mare parte din pădurea Comorova a fost defrișată pentru a se construi vilele de protocol, precum și stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus şi Saturn. Vilele de protocol oferă servicii turistice şi în prezent, unele fiind renovate şi oferind un confort de 3 sau 4 stele (Vila Bradul, Vila Plopul, Vilele 5,6,7 etc.). Pădurea este populată cu tapi roşii, căprioare, găinuşe şi cocoși de munte, vulpi, iepuri, ulii și alte animale.
Aflându-se la doar 1,5 kilometri de plaja Neptun, Pădurea Comorova este locul preferat de campare a turiştilor şi a localnicilor, oferind umbră şi răcoare în zilele excesiv de fierbinți ale verii.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
LIVE USR Constanţa şi USR Mangalia- Încheierea şi depunerea semnăturilor strânse în cadrul campaniei „Uniți salvăm Pădurea Comorova“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii