Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:06 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inspecția Judiciară propune înăsprirea legislației cu privire la consumul substanțelor interzise (DOCUMENT)

ro

20 Jun, 2024 17:00 1057 Marime text
 
 
  • Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecției Judiciare cu un singur vot împotriva raportului și 15 pentru.
  • Întregul Raport al Inspecției Judiciare poate fi consultat în Secțiunea Document.

Inspecția Judiciară a finalizat raportul întocmit în urma controlului dispus după producerea tragediei de la 2 Mai, în urma căreia doi tineri și-au pierdut viața și alții au fost răniți în accidentul al cărui protagonist a fost Vlad Pascu, judecat acum în detenție pentru ucidere din culpă!
 
Prin raport, Inspecția Judiciară recomandă inițierea unor propuneri legislative menite inclusiv să ducă la o înăsprire a legislației cu privire la infracțiunile săvârșite pe fondul consumului de substanțe interzise.
 
În concluziile raportului, inspectorii judiciari au arătat, printre altele, că „ponderea cea mai mare este dată de săvârșirea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul penal, atât ca infracțiune unică, cât și în concurs cu alte infracțiuni, fie tot la regimul circulației publice, fie la regimul drogurilor, fie de altă natură“.
 
Au mai spus inspectorii judiciari că „au fost identificate situații în care aceeași persoană a făcut obiectul cercetărilor în două sau mai multe cauze, înregistrate chiar și pe rolul aceleiași unități de parchet, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni la regimul circulației rutiere sub influența substanțelor psihoactive“.
 
Astfel, IJ a recomandat analizarea necesității formulării unor propuneri legislative inclusiv pentru „extinderea sferei infracțiunilor prevăzute de art. 91 alin. (3) ind.1 din Codul penal introdus prin Legea nr. 213/2023 (nr., cunoscută drept „Legea Anastasia“), pentru care nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, și la alte categorii de infracțiuni, având în vedere paleta largă de infracțiuni grave ce s-a constatat că au fost săvârșite pe fondul consumului de substanțe interzise“.
 
De asemenea, recomandările IJ vizează și creșterea minimului duratei pedepsei complementare în anumite cazuri, pe o perioadă de la 2 la 10 ani, precum și modificarea conținutului obligațiilor instituite în cazul renunțării la urmărirea penală, prin introducerea obligației noi „ nu conducă anumite vehicule stabilite de procuror“.
 
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat Raportul Inspecției Judiciare în cadrul ședinței de marți, 18 iunie 2024, fiind exprimat un singur vot împotriva raportului și 15 pentru.

 
Întregul Raport al Inspecției Judiciare poate fi consultat în Secțiunea Document.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 

Citește și

Urmările accidentului din 2 Mai
Inspecția Judiciară, control în toată țara! Sunt vizate cauzele cu deținere de droguri și infracțiuni săvârșite sub influență

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii