Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Instalaţia de distribuire a oxigenului în saloane, vândută pe bucăţi la fier vechi Povestea incredibilă a unui spital distrus de şase tineri. Doar unul a fost condamnat

ro

28 Dec, 2018 00:00 3134 Marime text
Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa au fost învestiţi să soluţioneze dosarul privind distrugerea unui spital din judeţul Tulcea. Timp de circa două săptămâni, inculpaţii au intrat zilnic în clădirea spitalului, unde, de altfel, au şi locuit, acolo dormeau, mâncau şi îşi făceau nevoile. Potrivit procurorilor, inculpaţii au furat din interiorul spitalului o instalaţie de oxigen, un laringoscop, o pompă volumetrică pentru injecţie, două seturi de resuscitare, două aspiratoare portabile de secreţii, o trusă de reanimare, un balon resuscitare, o mască facială pentru copii, o mască facială nou-născuţi.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea arată că, aproape de finele anului 2012, timp de două săptămâni, şase tineri au reuşit să distrugă şi să fure aparatura din interiorul Spitalului Orăşenesc Babadag, cauzând astfel un prejudiciu de peste 313.000 de lei.     
 
Conform procurorilor din Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, la vremea respectivă, spitalul fusese trecut din subordinea Ministerului Sănătăţii în administrarea Consiliului Local Babadag, nu avea activitate curentă, dar se afla în conservare, toate bunurile şi echipamentele specifice necesare desfăşurării activităţii sanitare rămânând în dotarea acestuia. Spitalul nu avea pază permanentă, la anumite intervale de timp prin zona respectivă efectuându-şi rondul o patrulă de poliţie aparţinând Poliţiei Locale din cadrul Primăriei oraşului Babadag.
 
Profitând de acest lucru, şase tineri din localitate (unul de 26 de ani şi cinci de 20 de ani) s-au mutat efectiv în sediul spitalului, de unde au sustras mai multe bunuri.
 
Conform procurorilor, timp de circa două săptămâni inculpaţii au intrat zilnic în clădirea spitalului, unde, de altfel, au şi locuit, acolo dormeau, mâncau şi îşi făceau nevoile.
 
Potrivit propriilor declaraţii date organului de cercetare penală, în toată această perioadă, inculpaţii au distrus şi sustras ţevile din cupru de la instalaţia de oxigen şi aparatura de sterilizare, cabluri electrice şi subansamble de la aparate de aer condiţionat, boilere electrice, casete de sterilizare, calorifere electrice etc., bunuri pe care le-au predat la centrele de colectare a fierului vechi din oraşul Babadag, obţinând de fiecare dată de la aceştia sume cuprinse între 30 şi 90 de lei, pe care le foloseau pentru a cumpăra alimente, băuturi alcoolice şi ţigări.
 
Inculpaţii au mai arătat că, în intervalul de timp în care au rămas în incinta spitalului, au aruncat în joacă, unii în alţii, cu diverse lucruri, respectiv farfurii, furculiţe, pahare, cărţi, caiete, au tăiat cu bisturiul saltelele de la paturi (pentru a vedea dacă bisturiele sunt bine ascuţite. Mai mult, inculpaţii au distrus cearşafurile de pe pat, păturile, feţele de masă, halatele, husele de pe paturi şi fotolii şi au aruncat pe jos trusele de prim ajutor ce conţineau diverse ustensile medicale, parte dintre acestea fiind valorificate la centrele de colectare a deşeurilor metalice.  
 
Potrivit rechizitoriului, inculpaţii au distrus mai multe bunuri, printre acestea aflându-se un aspirator pentru secreţii, un EKG (electrocardiograf), un monitor ATI, o instalaţie pentru sterilizare, o masă de naşteri, un monitor EKG, un negatoscop, ecograf staţionar, un tensiometru electronic şi un stativ pentru perfuzii.

 
Tot potrivit procurorilor, inculpaţii au furat din interiorul spitalului o instalaţie de oxigen, un uscător de mâini, un laringoscop, o pompă volumetrică pentru injecţie, două seturi de resuscitare, două aspiratoare portabile de secreţii, un analizator pentru hemoglobină, două aparate de testare glicemie, o trusă de reanimare, pături, cămăşi de noapte, farfurii, prosoape, patru tensiometre standard, zece tensiometre umane, zece bilete de ieşire din spital şi de internare, oxigen medical, audiometru, ecograf, electrocardiograf, monitor pentru pacienţi, un set electrozi adulţi, stabilizator tensiune, un balon resuscitare, o mască facială pentru copii, o mască facială nou născuţi, un suport mobil pentru monitor ATI şi un calculator de birou.
 
La jumătatea lunii noiembrie, judecătorii din Babadag au decis condamnarea tânărului de 26 de ani la 7,4 ani de închisoare cu executare. Faţă de ceilalţi cinci inculpaţi, instanţa a încetat procesul penal, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale pentru fapta de distrugere şi furt, respectiv furt calificat.
 
Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care va lua o decizie definitivă.
 
Sursa text: rolii.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii