Instanța - „Aplicarea restricțiilor a creat o situație fără precedent“ Regulamentul pentru Peninsula Constanța, suspendat definitiv. Când se judecă anularea
Instanța - „Aplicarea restricțiilor a creat o situație fără precedent“: Regulamentul pentru Peninsula
21 Apr, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
1474
Marime text
- Barierele de acces în Zona Peninsulară a Constanței rămân ridicate cel puțin până la soluționarea cererii de anulare a regulamentului.
- Dosarul în care s-a cerut anularea acestuia are indicativul 802/118/2022 și urmează să fie analizat de Tribunalul Constanța la data de 12 mai, de la ora 12.30.
- În urma repartizării aleatorii, dosarul a ajuns în atenția completului CA18 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalul, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Raluca Elena Lupu.
- În motivarea Hotărârii 2253/2021, prin care Tribunalul Constanța a dispus în primă instanță ridicarea barierelor de acces, decizie reconfirmată acum, definitiv, de Curtea de Apel Constanța, judecătorii vorbeau, printre altele, despre faptul că „aplicarea restricțiilor a creat o situație fără precedent“.
Regulamentul de acces în Zona Peninsulară a Constanței a fost suspendat, printr-o decizie definitivă a Curții de Apel Constanța.
Astfel, barierele de acces rămân ridicate cel puțin până la soluționarea cererii de anulare a regulamentului.
Solicitarea de anulare a Regulamentului pentru Peninsula Constanța a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța încă din data de 8 februarie 2022, fiind formulată de Parohia Sfântul Nicolae Vechi, Parohia Sfântul Anton de Padova, dar și de mai mulți rezidenți ai Zonei Peninsulare, totți reprezentanți de avocatul Mirela Doicescu.
Cazul are indicativul 802/118/2022 și urmează să fie analizat de Tribunalul Constanța la data de 12 mai, de la ora 12.30.
În urma repartizării aleatorii, dosarul a ajuns în atenția completului CA18 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalul, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Raluca Elena Lupu.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța în acest dosar, ea va putea fi atacată la instanța superioară, respectiv, Curtea de Apel Constanța, instanță ce va avea ultimul cuvânt în cauză.
Într-o postare pe o platformă de socializare virtuală, făcută după pronunțarea deciziei definitive privind suspendarea regulamentului, avocatul Mirela Doicescu, reprezentant al reclamanților din procesul pentru anularea regulamentului, arăta că „sperăm oricum ca în acest moment autoritățile locale să înteleagă că se poate implementa un Regulament legal întocmit, cu un studiu de impact serios, care să vizeze toate aspectele criticate de noi și să existe o consultare reală a destinatarilor actului administrativ“.
Ce se arată în motivarea hotărârii care a ridicat barierele
Amintim, totodată, aici, că în motivarea Hotărârii 2253/2021, prin care Tribunalul Constanța a dispus în primă instanță ridicarea barierelor de acces, decizie reconfirmată acum, definitiv, de Curtea de Apel Constanța, judecătorii arătau, printre altele, următoarele:
„Aplicarea restricțiilor a creat o situație fără precedent, astfel: rezidenții persoane fizice au avut acces doar cu un singur autoturism pe unitate locativă, fără relevanță că în acea unitate locativă locuiau mai multe familii sau că unitatea locativă avea mai multe apartamente, chiar și la etaje diferite; mașinile de aprovizionare au fost interzise în timpul zilei și astfel rafturile magazinelor s-au golit, fiind deficientă aprovizionarea cu alimente, mașinile de tip «delivery» au avut accesul interzis, curierii nu au avut acces în zonă, mașinile ce livrează butelii nu au avut acces, toate aceste restricții reprezentând limitări ale diferitelor drepturi ale persoanelor, nepermise într-o societate democratică decât dacă sunt necesare pentru atingerea unui scop legitim“, au rezumat judecătorii închiderea cu bariere a Zonei Peninsulare.
Judecătorii au adăugat „or, nu rezultă în speță care este scopul legitim pentru atingerea căruia s-a procedat de către Autoritate în maniera mai sus expusă, de natura a provoca o ingerință nepermisă în drepturile persoanelor“.
Tribunalul a mai arătat că „referitor la restricționarea dreptului la sănătate, se reține că persoanele cu dizabilități, persoanele cu probleme de mobilitate și persoanele cu probleme de sănătate (în lipsa unui permis de acces pentru vizitatori și în lipsa unor permise de acces pentru taxi) se văd puse în situația în care li se restricționează dreptul la sănătate, neputând să beneficieze de transport către și de la unități sanitare de investigații sau tratament. Lipsa unei alternative efective de transport în cadrul Zonei Peninsulare pentru aceste categorii de persoane conduce la restricționarea dreptului la sănătate pe care aceste persoane îl au conform reglementărilor legale în vigoare“.
„Așa cum este formulat în acest moment Regulamentul de acces, cererea pentru eliberarea unor permise de acces pentru acest caz s-ar încadra doar la art. 9, alin. (10), eliberarea permiselor de acces pentru situații excepționale. Dar pentru aceste permise trebuie depusă cererea cu minim 72 de ore înainte de acces (sau chiar cu 10 zile, dacă se ia în considerare art. 10, alin 10 din același regulament)“.
În întreg acest context, rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța cu privire la solicitarea celor două parohii, ortodoxă și creștină, dar și a rezidenților, de anulare a regulamentului.
Sursa motivare: rejust.ro – Hotărârea 2253/2021 a Tribunalului Constanța
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Sondaj de opinie
Sunteți de acord cu ridicarea definitivă a barierelor de acces în Zona Peninsulară?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii