Interceptări din dosarul „procurorului DIICOT” trimis în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța
Interceptări din dosarul „procurorului DIICOT” trimis în judecată de Andrei Bodean, șeful DNA Constanța
31 Oct, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
4302
Marime text
- Inculpatul este acuzat că ar fi pretins și ar fi primit 11.000 euro în schimbul influenței pe care ar fi afirmat că o are asupra unor procurori din cadrul Parchetului Judecătoriei Mangalia și DIICOT Constanța.
- Dosarul se află acum la Curtea de Apel Constanța.
Magistrații de la Tribunalul Constanța și-au motivat decizia de condamnare în dosarul unui fals procuror DIICOT „șef birou“, trimis în judecată de Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța, pentru trafic de influență în formă continuată. Cel în cauză a luat trei ani de închisoare cu executare. Nemulțumit, inculpatul a contestat decizia Tribunalului Constanța la Curtea de Apel. Primul termen a fost stabilit pentru data de 26 noiembrie 2020.
Presupusă influență la Parchetul Judecătoriei Mangalia
Inculpatul este acuzat că în perioada mai – 30 iulie 2020, ar fi pretins și ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 11.000 euro (în două tranșe de 5.000 respectiv 6.000 euro) în schimbul influenței pe care ar fi afirmat că o are asupra unor procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța“.
Pistol pe bordul maşinii
„Concret, inculpatul ar fi promis că îi va determina pe aceștia să dispună soluții favorabile față de martor, în două cauze în care acesta este cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni la regimul circulației și a uneia de tăinuire. De menționat este faptul că, în data de 30 iulie 2020, cu ocazia constatării infracțiunii flagrante, asupra inculpatului, pe lângă suma de 6.000 euro, a mai fost găsită și o legitimație falsă de „procuror șef birou”, folosită pentru a-i întări convingerea martorului că este magistrat și implicit că influența sa ar fi una reală. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumei de 5.000 de euro depusă de inculpat în vederea confiscării“, potrivit DNA. Flagrantul a avut loc în apropierea Policlinicii cu plată de pe str. Ștefan cel Mare din municipiul Constanța. Anterior, martorul și inculpatul au avut o întâlnire în zona Poliţiei Transporturi. Discuția dintre cei doi a avut loc într-un automobil. Aici, inculpatul avea un pistol pe scaun pe care la un moment dat l-a pus pe bordul maşinii.
Cu executare
În motivarea deciziei, la individualizarea pedepsei, Tribunalul Constanța a reținut că nu poate să „ignore gravitatea faptelor comise de inculpat, siguranța cu care acesta acționa în postura de procuror, ajungând în postura de a se contopi cu rolul ce îl avea de a convinge pe denunțător, după cum a pretins, a ipotezelor prezentate de acesta pentru a realiza traficul de influență, ce erau de natură să creeze în mintea unui om obișnuit idei total eronate despre persoane ce își desfășoară activitatea în sistemul de justiție, care se compromit și denaturează actul de justiție pentru diverse sume de bani, astfel încât dosarele să primească soluții favorabile, în funcție de influențele exercitate, infracțiune ce nu poate să atragă decât aplicarea unei pedepse cu închisoarea cu executare în regim de detenție“.
Pedeapsa simbolică ar putea atrage o încurajare a fenomenului infracțional
„Chiar dacă cuntumul pedepsei aplicate de instanță, în condițiile aplicării și a dispozițiilor art. 397 alin.10 C.P.P., ar permite executarea pedepsei și în regim neprivativ de libertate, (...) lucru nu poate fi acceptat în acest caz, deoarece s-ar crea impresia atât inculpatului cât și oricărei persoane ce ar acționa în mod similar ca, asumarea unei false calități de procuror, poate rămâne nepedepsită sau pedepsită simbolic, ceea ce ar putea atrage o încurajare a fenomenului infracțional, dar și o falsă imagine a modului în care se realizează actul de justiție“, se mai arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Constanța.
În continuare, tot în motivarea judecătorilor apar și o serie de interceptări
Judecătorii mai apartă în motivare că pentru a-l convinge, inculpatul i-a trimis martorului mai multe conversații de ale lui cu persoane pe care le avea în agenda telefonică sub numele (...) DIICOT și (...)șef investigații“, mesaje din care reieșea că el efectua demersuri pe lângă aceste persoane, încercând să le convingă să mai amâne percheziția de la locuința martorului.
Apoi, inculpatul l-a sunat pe martor și i-a spus că este nevoie de suma de 6.000 de euro pentru a fi scos din dosar și să nu pățească nimic și i-a dat termen o oră să-i aducă banii.
Martorul a răspuns că nu avea banii și că și suma anterioară fusese împrumutată. Inculpatul a închis, spunându-i martorului să se gândească și să îl anunțe.
Martorul a mai purtat câteva convorbiri cu inculpatul prin mesaje în aplicația Whatsapp, acesta insistând să îi fie remiși cei 6.000 euro și fixând ca termen seara zilei de 30.07.2020.
False discuții cu polițiști și procurori
Cu ocazia audierii sale, denunțătorul a pus la dispoziția organelor de urmărire penală mai multe imagini tip screenshot, transmise de inculpat, având ca obiect pretinse discuții purtate de el cu diverși oficiali (polițiști și procurori), despre dosarele în care era implicat denunțătorul.
În realitate, aceste mesaje erau ticluite de către inculpat care și le transmitea singur, de pe un alt telefon mobil:
- Comisar (...) DIICOT - Am verificat sefu, apare tipul asta și el în dosar! Vreți să fac ceva pentru că plec acasă?
- Nu, mulțumesc, vorbim de marți
O să ai bătaie de cap să-l scoți din dosar pe băiatul ăsta
- (...) șef investigații - Eu am verificat și am făcut cum mi-ai zis, (...) este singurul fără sechestru.
La dosar ce atașez ?
Da, mă, dar încercăm să-l scoatem, să fie sigur.
Eu nu văd bine dosarul ăsta, o să ai bătaie de cap să-l scoți din dosar pe băiatul ăsta, ai treabă, ne auzim când termini ședința.
Știu că este bataie de cap dar are două și de asta este acum greu, am vorbit vineri seara și văd ce pot face, este băiat OK, termin ședința și te sun.
- (...) DIICOT - Încă nu dai drumul la hârtia de percheziție pentru (...). Trimite către IPJ și DIICOT pentru (...)
- Ok. Ms”
Amendă penală
Dintre aceste mesaje false, deosebit de relevant este cel purtat aparent cu „procurorul (...)”, pe care inculpatul îl roagă să facă în așa fel încât la finalul procesului, denunțătorul să primească o amendă penală:
„procuror (...)“: Citesc în lege (...) și revin. Am citit și eu. Merge să-i dai la final de proces amendă penală, am verificat eu.
Atunci mergem așa, numai să fie de încredere”.
Sursa interceptări: rolii.ro http://www.rolii.ro/
Citește și
Procurorul Andrei Bodean este de azi șeful DNA Constanța pentru următorii trei ani
Directori din CJC și oameni de afaceri, condamnați definitiv. S-a cerut rejudecarea dosarului! Care este răspunsul judecătorilor de la Înalta Curte
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii