Interceptări Vaccinare la chiuvetă, la Constanța! „Ți-l arată dar nu ți-l bagă“
Interceptări: Vaccinare la chiuvetă, la Constanța! „Ți-l arată dar nu ți-l bagă“- În concret, spun procurorii, cu toate că vaccinarea efectivă nu avea loc, datele persoanelor care achitau diverse sume de bani erau introduse în mod ilegal în R.E.N.V. – Registrul Electronic Național de Vaccinare, astfel încât, cu ocazia verificărilor ulterioare a organelor abilitate, aceste persoane să figureze în sistem ca fiind vaccinate.
- Potrivit anchetatorilor, asistenta le cerea pacienților să se așeze pe un scaun și să își ridice mâneca de la unul dintre brațe, după care trăgea într-o seringă conținutul dintr-un recipient care conținea vaccinul, însă nu îl administra pacienților, ci îl vărsa într-un șervețel/într-o bucată de vată, pe care ulterior o arunca la coșul de gunoi.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată a patru persoane cercetate într-un dosar penal privind „vaccinare la chiuvetă“! Printre inculpații cauzei se află și o asistentă medicală, angajata unei clinici private din Constanța, dar și un fost deținut, care se ocupa, spun procurorii, de racolarea unor persoane interesate de obținerea certificatelor verzi care atestau vaccinarea împotriva COVID 19 în mod ilicit, în schimbul unor sume de bani.
Dosarul a fost trimis spre soluționare judecătorilor de la Tribunalul Constanța, instanță care a finalizat cercetarea specifică și a stabilit pronunțarea pentru finele acestei săptămâni.
Oricare va fi decizia tribunalului, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
S-a reținut, ca stare prezumtivă de fapt, că, la nivelul lunii noiembrie 2021, numitul A.A., persoană liberată din penitenciar în luna aprilie 2021, se ocupa cu racolarea unor persoane interesate de obținerea certificatelor verzi care atestau vaccinarea împotriva COVID 19 în mod ilicit, în schimbul unor sume de bani.
În concret, spun procurorii, cu toate că vaccinarea efectivă nu avea loc, datele persoanelor care achitau diverse sume de bani erau introduse în mod ilegal în R.E.N.V. – Registrul Electronic Național de Vaccinare, astfel încât, cu ocazia verificărilor ulterioare a organelor abilitate, aceste persoane să figureze în sistem ca fiind vaccinate.
În cauză a fost identificat un martor care a arătat că la începutul lunii noiembrie, a fost contactat de către A.A., persoană pe care o cunoștea de mai mult timp, iar acesta i-a făcut o propunere, în sensul celor menționate anterior.
În concret, martorul a precizat că inculpatul A.A. i-a transmis că ar cunoaște niște funcționari din cadrul unei clinici medicale private din Constanța, iar în schimbul unei sume de bani, funcționarul respectiv putea face demersuri în vederea eliberării certificatului mai sus-menționat.
Conform martorului, inculpatul A.A. i-a propus două variante: prima, în care suma remisă era de 150 de euro, dar aceasta presupunea ca martorul să se deplaseze efectiv la clinica respectivă, iar cea de-a doua, consta în aceea ca în schimbul sumei de 200 de euro, persoana nu se mai deplasa la clinică, ci doar trimitea prin intermediul aplicației WhatsApp, o fotografie a actului de identitate.
În cauză au fost adoptate măsuri de supraveghere tehnică constând în supravegherea video, audio sau prin fotografiere a numitului A.A., respectiv în interceptarea, înregistrarea şi localizarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice efectuate prin intermediul terminalului mobil.
În urma activității documentate audio-video în baza mandatelor de supraveghere emise în cauză, conform rechizitoriului, colaboratorul i-a remis numitei B.B. (asistent medical în cadrul clinicii, persoană care a simulat actul de vaccinare a martorului suma de 150 de lei, înmânată anterior de A.A., la îndemnul acestuia. Funcționarul a introdus la acel moment datele colaboratorului în sistemul informatic, înmânându-i imediat martorului adeverința care atesta că s-a vaccinat, în format scris, pe care ulterior acesta a înaintat-o organelor de anchetă.
În aceeași zi, după ce a ieșit din clinica respectivă, martorul a constatat că îi fusese generat certificatul de vaccinare în sistemul electronic, putându-l accesa de pe telefonul mobil, potrivit anchetatorilor.
Redăm în continuare parte din discuția purtată între inculpat și colaborator, în timp ce se aflau în auto menționat, după remiterea sumei de bani
A.A.: Ia 1 milion jumate
Martor: Aşa.
A.A.: Cum intri aici în clinică, te duci îi spui din partea doamnei B pentru vaccin.
Martor: Aşa. Unde-i clinica asta?
A.A.: Uite aiciape dreapta, e m(...) ăla acolo, nu ştiu cine morţii lui e că m-am întâlnit cu nişte persoane şi mi-e frică de el că intram eu că mai trebuie să vină un tovarăşi, de la Călăraşi, dar nu ştiu cine morţii lui e. Şi-a pus gluga în cap.
Martor: Cum îi spune? Doamna ?
A.A.: Doamna B! Eu aicia stau, aicia mă găseşti înapoi, deci nu plec.
Martor: Am înţeles.
A.A.: Ca să te fac să înţelegi. Intri!
Martor: Bă, deci, dar să nu mă, nici să nu-mi arate acu că-mi bag p(...) !
A.A.: Bă ti-l arată dar nu ti-l bagă frate. Deci când se întoarce, când vine spre tine, îţi dă pe lângă tine serul. Ţi-a pus un plasture d-ăla şi când ai ieşit ţi-a dat certificatu ăla la mână.
Martor: Am înţeles.
A.A.: E totul legal, e în clinică, ai înţeles?
Martor: Pe ăştia îi dau ei?
A.A.: Aşa, şi ăialalţi îi dai că ii dau mai departe eu.
Martor: îi dau iei?
A.A.: Ăştia îi dai iei când ai intrat, dar nu la recepţie, după ce completezi, o să te strige (...). În cabinet e una blondă, mai focoasă aşa, poc i-ai plasat, ea ştie ce are de făcut. Si ăialalţi mi-i dai mie.
Martor: Am înţeles. Şi pe ăia 150 ţi-i dau ţie acuma!
A.A.: Da frate-miu. Eu te aşteptaicia dacă vrei după aceea ca să te înregistrez pe codul QR ăla să-ţi iei direct ăla să nu stai cu foaia aia.
Martor: 150, euro!
A.A.: Da frate-miu!
Actul de vaccinare, simulat
Fiind audiați în calitate de inculpați, numiții (...), vaccinați fictiv, au recunoscut, spun procurorii, că au obținut certificatele de vaccinare fără a fi fost vaccinați efectiv, în contextul remiterii unor sume de bani (100/150 euro sau echivalentul în lei) către inculpatul A.A., în maniera amintită și au precizat că funcționarul care a simulat actul de vaccinare, dar care le-a înmânat înscrisurile care atestau în mod nereal vaccinarea, a fost ,,o doamnă blondă”, ale cărei caracteristici corespund numitei B.B..
De altfel, fiindu-le prezentată o fotografie a sus-numitei, inculpații au recunoscut-o ca fiind persoana cu care au luat contact în incinta clinicii și care le-a emis certificatele în mod nelegal.
Doamna blondă
„Inculpații au prezentat o situație de fapt similară cu privire la modalitatea în care a decurs vaccinarea fictivă în cadrul clinicii, arătând că după ce i-au remis lui A.A. sumele de bani solicitate, acesta le-a remis suma de 150 de lei/100 lei (în cazul lui (...)), transmițându-le să-i remită la rândul lor ,,doamnei blonde” care urma să simuleze vaccinarea“, potrivit rechizitoriului.
„Sus-numita le cerea să se așeze pe un scaun și să își ridice mâneca de la unul dintre brațe, după care trăgea într-o seringă conținutul dintr-un recipient care conținea vaccinul, însă nu îl administra pacienților, ci îl vărsa într-un șervețel/într-o bucată de vată, pe care ulterior o arunca la coșul de gunoi“, se mai arată în ancheta magistraților.
„Certificat de vaccinare în schimbul unor sume de bani“
„Fără excepție, persoanele amintite au arătat că nu au fost înțepați și nu li s-a administrat vaccinul (de altfel, toate persoanele menționate au arătat că motivul pentru care au ales să obțină un certificat de vaccinare în schimbul unor sume de bani, a constat în aceea că aveau nevoie de un astfel de document pentru a pătrunde în diverse locații, dar se temeau de administrarea efectivă a serului, opțiunea proprie fiind aceea de a nu se vaccina)“, potrivit rechizitoriului.
„Ulterior, funcționarul le-a introdus datele personale în sistemul informatic, iar după generare, le-a înmânat pe loc în format scris certificatele de vaccinare, pe care ulterior, parte dintre inculpați, le-au atașat la prezentul dosar. Inculpații au arătat că i-au înmânat suma de 150 de lei/100 de lei numitei B.B., plasând suma respectivă pe biroul la care aceasta era așezată. Sus-numiții au precizat că sus-numita a văzut că i-au remis o sumă de bani, în cazul unora dintre inculpați chiar discutând cu aceștia cu privire la modalitatea de remitere a banilor“, conform actului de sesizare a instanței.
Apărarea asistentei
Audiată fiind, asistenta a menţionat, conform procurorilor, că deși nu își amintește în concret numele persoanelor de la care este acuzată că a primit sume de bani pentru a le emite certificate de vaccinare fără a le vaccina efectiv, a procedat în această manieră în repetate rânduri, ca urmare a propriilor opinii conform cărora, administrarea dozei de vaccin împotriva COVID 19 este dăunătoare organismului.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale, reţinerea, arestarea preventivă sau trimiterea în judecată reprezintă etape şi măsuri în cadrul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, care nu pot în nicio situaţie să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care se bucură oricare justiţiabil.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Crimă în Constanța! Bărbat lovit cu cuțitul în gât! Când se va pronunța instanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp