Întregul echipaj al unui pescador turcesc este judecat la Constanța. Iată acuzațiile
Întregul echipaj al unui pescador turcesc este judecat la Constanța. Iată acuzațiile
16 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2403
Marime text
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată a opt marinari, cetățeni turci, cu vârste cuprinse între 21 și 45 de ani, acuzați de săvârşirea infracţiunilor de „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie“,„pescuit ilegal și pescuit neraportat al calcanului“, „distrugerea sau avarierea unei nave ori a încărcăturii acesteia“, „conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător“, „pescuitul comercial sau sportiv fără licență sau autorizație de pescuit“.
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța, instanță care a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul procurorilor, efectuării actelor de urmărire penală şi a administrării probelor. Pe cale de consecință, instanța a dispus începerea judecăţii cauzei. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Constanța de cei opt marinari.
Reamintim faptul că, în data de 20 mai 2019, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în Marea Neagră, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României.
Echipajul pescadorului, format din opt marinari, nu s-a supus somaţiilor legale ale poliţiştilor de frontieră şi a încercat să scape de urmărirea navelor PFR, fapt pentru care poliţiştii de frontieră au folosit gradual armamentul de la bordul navei, reușind astfel oprirea pescadorului turcesc și abordarea ambarcaţiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R.
Menţionăm că pe timpul desfăşurării operaţiunii, Poliţia de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave de supraveghere, aflată în Operațiunea Maritimă Comună privind combaterea migrației ilegale, activitățile de pescuit ilegal și poluare maritimă desfăşurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenţia pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenţia Europeană de Control al Pescuitului) şi EMSA (Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă).
Citește și
Sute de kilograme de peşte transportate fără documente legale, confiscate de polițiștii de frontieră în P.T.F. Vama Veche
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii