Ioana Băsescu și Andreea Cosma, implicate în dosarul Nordis. Acuzații de fraudă și spălare de bani
Ioana Băsescu și Andreea Cosma, implicate în dosarul Nordis. Acuzații de fraudă și spălare de bani- Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fiica fostului șef al județului Prahova, Mircea Cosma (PSD), sunt notarii care au încheiat tranzacțiile imobiliare în scandalul Nordis, unde procurorii DIICOT acuză constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi delapidat aproape 200 de milioane de euro din banii clienților.
Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, și Andreea Cosma, fiica fostului șef al județului Prahova, Mircea Cosma (PSD), sunt notarii care au încheiat tranzacțiile imobiliare în scandalul Nordis, unde procurorii DIICOT acuză constituirea unui grup infracțional organizat care ar fi delapidat aproape 200 de milioane de euro din banii clienților. Alte acuzații sunt de spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor.
Conform informațiilor G4Media, toate contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate la notarii Ioana Băsescu și Andreea Cosma. Conform Camerei Notarilor Publici București (CNPB), rolul notarilor este să ceară și să acorde lămuriri părţilor asupra conţinutului actelor, astfel încât să se asigure că părțile au înţeles sensul şi le-au acceptat efectele, în scopul prevenirii litigiilor.
Un notar public poate să refuze să îndeplinească orice procedură dacă un înscris are un conținut care contravine legii sau bunelor moravuri. Între atribuțiile notarilor se numără și autentificarea înscrisurilor.
Astfel, anumite acte sunt considerate valabile doar dacă sunt încheiate în formă autentificată de notarul public. Între aceste acte, valabile doar dacă sunt autentificate de un notar, tocmai pentru protecția interesului public, se numără și tranzacțiile imobiliare, după cum urmează: vânzarea, schimbul, întreținerea, partajul și ipotecile care au ca obiect imobile, donaţia mobiliară sau imobiliară, convențiile matrimoniale, declaraţia de renunţare la succesiune, declaraţia de renunţare la un drept, arată CNPB. care au ca obiect imobile, donaţia mobiliară sau imobiliară, convențiile matrimoniale, declaraţia de renunţare la succesiune, declaraţia de renunţare la un drept, arată CNPB. Altfel spus, rolul notarilor Ioana Băsescu și Andreea Cosma era să apere interesul clienților și să vegheze la corecta desfășurare a tranzacțiilor imobiliare desfășurate de între Nordis și cumpărători.
„Actul autentificat de notarul public face dovadă deplină cu privire la identitatea părților, exprimarea consimțământului, semnătura acestora și data înscrisului, constatate de către notarul public prin propriile sale simțuri, cu prilejul autentificării. În vederea autentificării, părțile citesc sau li se citește actul de notar iar apoi confirmă notarului public că au înțeles conținutul acestuia și că cele cuprinse în act exprimă voinţa lor, semnând în fața notarului public. Actele autentice notariale se întocmesc într-un singur exemplar original, care se păstrează în arhiva notarului public. Părţile vor primi un duplicat de pe actul original, care are forţa probantă prevăzută de lege ca şi originalul actului. Actul autentificat de notarul public care constată o creanţă certă, lichidă și exigibilă constituie titlul executoriu în condițiile legii”, se arată pe site-ul oficial al CNPB.
Andreea Cosma este fiica fostului președinte PSD de Consiliu Județean Prahova, Mircea Cosma, și a fost condamnată în primă instanță la 4 ani cu executare în Dosarul „Ciuperceasca”, în care a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu în calitate de notar public. Cosma a fost apoi achitată, iar în cele din urmă, în 2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat decizia Curţii de Apel Ploieşti prin care fosta deputată scăpa de pedeapsă și a cerut rejudecarea dosarului de la zero.
Ioana Băsescu este fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu și a fost condamnată în primă instanță la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul finanțării campaniei electorale prezidențiale din 2009. Ulterior, Ioana Băsescu și Elena Udrea (care fusese condamnată la 8 ani în acest dosar) au scăpat de acuzații prin încetarea procesului penal în baza deciziei CCR privind prescripția. Procurorii spuneau în rechizitoriu că, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
Context
Jurnalistul Sorin Semeniuc a arătat, în noiembrie 2024, cum Tribunalul București a decis intrarea în insolvență a firmelor Nordis Hotel SRL și Nordis Mamaia SRL, două societăți din cadrul Grupului Nordis. Decizia a fost luată la cererea asociaților celor două firme care urmau să se confrunte, în viitorul apropiat, cu solicitări similare depuse de mai mulți creditori.
Firma-fanion a grupului, Nordis Management, a intrat în insolvență la începutul lunii octombrie 2024, în ziua în care publicația Recorder a dezvăluit mai multe presupuse abuzuri în relația societății cu clienții care doreau să achiziționeze apartamente în cadrul Ansamblului Nordis din Năvodari.
Patronii Nordis Management sunt Emanuel Poștoacă și Răzvan Vladimir Ciorbă, soțul deputatei Laura Vicol care, după izbucnirea scandalului, a demisionat din funcția de șefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaților și din calitatea de membră PSD.
Casa de insolvenţă CITR a arătat în buletinul procedurilor de insolvență, publicat în ianuarie 2025, cauzele pentru care Nordis Management SRL a intrat în insolvență și care sunt scenariile de reorganizare.
Principalele cauze ale intrării în insolvență a companiei Nordis, conform casei de insolvență, sunt: decizia de dezvoltare în paralel a mai multor proiecte (Mamaia, Sinaia, Brașov), încheierea de promisiuni de vânzare cumpărare și încasarea unor avansuri în baza acestor promisiuni, precum și încheierea de contracte de vânzare cumpărare și încasarea prețului, aceste sume fiind utilizate, pe măsura încasărilor, pentru dezvoltarea proiectelor societății, estimări eronate ale costurilor cu privire la anumite proiecte imobiliare, neîndeplinirea obligațiilor contractuale și întârzierile avute în livrarea proiectelor, dar și situația generală a pieței de construcții.
Citește și:
Ioana Băsescu, audiată la DIICOT în dosarul Nordis
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp