IPJ Constanța a câștigat procesul deschis de Comuna Pantelimon! La mijloc erau circa 38.000 de euro
IPJ Constanța a câștigat procesul deschis de Comuna Pantelimon! La mijloc erau circa 38.000 de euro
08 Jan, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1029
Marime text
- UAT Comuna Pantelimon prin Primar a dat în judecată Statul Român, dar și IPJ Constanța pentru recuperarea unei sume de circa 38.000 de euro.
- Suma reprezenta investiția realizată la Postul de Poliție Pantelimon.
- Deschis în 2016, dosarul a fost închis definitiv de Curtea de Apel Constanța aproape de finele anului 2023, judecătorii respingând ca nefondat recursul declarat de autoritățile publice locale.
După ce Judecătoria Constanța a respins, în primă instanță, acțiunea primăriei pentru că există autoritate de lucru judecat (a mai existat un proces cu același obiect), iar Tribunalul a respins apelul municipalității ca tardiv, Curtea de Apel a respins ca nefondat recursul autorităților locale din Pantelimon.
Decizia Curții de Apel este definitivă și a fost pronunțată în dosarul cu indicativul 25045/212/2016, aflat pe rolul instanțelor din Constanța încă din anul 2016.
Părți în cauză sunt UAT Comuna Pantelimon prin Primar și Comuna Pantelimon prin Primar, în calitate de recurente reclamante, în timp ce intimați pârâți sunt Statul Român prin Ministerul Finanțelor prin AJFP Constanța, Statul Român prin Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța.
În proces, spus pe scurt, Comuna Pantelimon solicitase obligarea pârâților la plata unei sume de 166.710,77 de lei, „la care s-au calculat majorări de întârziere în cuantum de 24.420 de lei“, potrivit cererii de chemare în judecată.
Suma totală solicitată în proces se ridica astfel la 191.130,77 de lei, reprezentând echivalentul a peste 38.000 de euro, la cursul actual.
Banii reprezentau practic investițiile realizate la sediul de Poliție Pantelimon, „clădire care se află în patrimoniul Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța“.
În Hotărârea 142/2023 prin care Curtea a închis definitiv proces, judecătorii instanței de recurs au arătat, printre altele, că reprezentanții municipalității au susținut în proces că sentința apelată fusese comunicată la sediul fostului apărător, al cărui contract fusese reziliat încă din 2017.
Totuși, au reținut judecătorii de la Curtea de Apel, „în condiţiile în care recurenta reclamantă nu a comunicat nici instanţei şi nici părților adverse schimbarea locului citării şi comunicării actelor procedurale, în mod legal hotărârea a fost comunicată la sediul procesual ales prin cererea de chemare în judecată, la data de 7.12.2021“.
De asemenea, judecătorii au mai explicat următoarele: „cum cererea de apel a fost depusă la data de 25.05.2022, cu depășirea termenului legal de 30 de zile, în mod corect instanţa de apel a admis excepţia tardivităţii apelului, respingând ca tardiv formulat apelul“.
„Cu privire la soluţia de respingere a cererii de repunere în termenul de apel, instanţa de recurs reţine aceleași considerente expuse în analiza legalităţii comunicării hotărârii apelate, astfel încât nu existau motive justificate pentru repunerea părţii în termenul de declarare a căii de atac“, se mai punctează în hotărârea Curții de Apel.
În primă instanță, Judecătoria respinsese acțiunea pentru autoritate de lucru judecat.
Astfel, în motivarea Hotărârii 13144/2021 a Judecătoriei se arăta că „în prezenta cauză, instanța admite excepția autorității de lucru judecat invocată de pârâtul Ministerul Afacerilor Interne și respinge acțiunea formulată în contradictoriu cu pârâții Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul de Poliție a Județului Constanța pentru autoritate de lucru judecat, reținând ca prezenta cauză are același obiect și părți ca cea care a făcut obiectul dosarului civil înregistrat pe rolul Judecătoriei Constanța la data de 28.08.2014 și soluționat prin sentința civilă 4443/08.2016 a Judecătoriei Constanța rămasă definitivă prin respingerea recursului formulat de reclamantă prin decizia civilă nr. 302C/09 octombrie 2019 pronunțată de Curtea de apel Constanța“.
Arătaseră judecătorii primei instanțe că „astfel, există identitate părți, obiect cauză, reclamanta a solicitat în contradictoriu cu aceeași pârâți – Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul de Poliție a Județului Constanța – restituirea sumei de 166.710,77 lei la care s-au calculat majorări de întârziere în cuantum de 24.420 lei, având ca temei juridic îmbogățire fără justă cauză conform art. 1345 C. civ“ .
Așa cum am precizat anterior, decizia pronunțată în cauză de Curtea de Apel Constanța este definitivă și nu mai poate fi atacată.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
IPJ Constanța, demersuri pentru a muta Poliția Vama Veche - 2 Mai, din container într-un imobil al Gărzii de Coastă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii