IPJ Constanța prezintă numărul șoferilor vitezomani, indisciplinați ori participanți la curse ilegale. Ce manevre sunt interzise în trafic
IPJ Constanța prezintă numărul șoferilor vitezomani, indisciplinați ori participanți la curse ilegale. Ce
07 Nov, 2024 13:26
ZIUA de Constanta
536
Marime text
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța a organizat azi, 7 noiembrie a.c., o declarație de presă constatările polițiștilor rutieri în luna octombrie a.c., precum și măsurile luate pentru siguranța traficului rutier în perioada sezonului rece.
Conferința a fost susținută de comisar șef de poliție Simion Nicolae, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, precum și de comisar șef de poliție George Marius Munteanu, împuternicit șef al Serviciului de Siguranță Rutieră.
Comisarul șef de poliție Simion Nicolae, adjunctul șefului Inspectoratului de Poliție Județean Constanța a prezentat primele rezultate înregistrate de IPJ Constanța:
„Pentru început pot spune că în această perioadă, peste 400 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au acționat zilnic pentru ca cetățenii din județul nostrum să fiue în siguranță, intervenind pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale și menținerea ordinii și liniștii publice dar și pentru a asigura traficul rutier în condiții optime. Astfel, au fost desfășurate acțiuni, au fost efectuate verificări, controale și patrulări, cu scopul de a descuraja comportamente ilegale și de a proteja comunitatea.
Au fost aplicate sancțiuni și au fost întocmite dosare penale acolo unde a fost cazul, iar față de persoanele bănuite de săvârșirea unor acțiuni ilegale au fost luate măsuri preventive sub coordonarea procurorilor care supraveghează urmărirea penală.
În acest sens, au fost desfășurate împreună sau în sistem integrat cu jandarmi, 2.070 de acțiuni. Polițiștii au intervenit la 2.900 de apeluri, aproximativ 2.500 dintre acestea fiind sesizate prin 112.
Au fost aplicate 8.630 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de aproximativ 4.349.000 de lei.
Tototdată, au fost prinse în flagrant 161 de persoane bănuite de săvârșirea unor infracțiuni, au fost dispuse 39 de măsuri preventive și au fost efectuate 71 de percheziții.
De asemenea, au fost depistate 11 persoane date în urmărire națională și o persoană dată în urmărire internațională.
În cadrul misiunilor blocada au fost efectuate 700 de filtre rutiere și au fost legitimate 15.600 de persoane, fiind verificate 10.400 de vehicule”.
Ulterior, a luat cuvântul comisarul șef de poliție George Marius Munteanu, împuternicit șef al Serviciului de Siguranță Rutieră, prezentând modul de desfășurare a activităților de asigurare a siguranței rutiere, precum și numărul conducătorilor auto sancționați în trafic:
„În perioada la care facem referire, polițiștii rutieri au acționat permanent pentru ca toți participanții la trafic să fie în siguranță. Serviciul Siguranță Rutieră împreună cu celelalte structuri de poliție rutieră din județ au desfășurat peste 80 de acțiuni ce au avut ca obiect limitarea excesului de viteză, depistarea și luarea măsurilor legale față de șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise, verificare stării tehnice a autovehiculelor și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere grave.
În acest context, polițiștii rutieri au constatat 174 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, 39 dintre acestea fiind de conducere sub influența alcoolului și 15 pentru influența substanțelor psihoactive.
Au fost scoși din trafic reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți la trafic 512 conducători auto față de care s-a luat măsura reținerii permisului de conducere, 21 pentru conducere sub influența alcoolului în regim contravențional, 186 dintre acestea fiind reținute în vederea suspendării pentru depășirea limitei legale de viteză.
În acest sens, aș dori să reamintesc că în data de 19 octombrie, polițiștii Serviciului Siguranță Rutieră au depistat un bărbat pe autostrada A4, care conducea un autoturism cu viteza de 226 km/h. Ulterior, (...) polițiștii Serviciului Siguranță Rutieră au depistat un alt bărbat care a condus pe DN39 în localitatea Eforie, aparatul radar înregistrându-l cu o viteză de 142 km/h pe un tronson de drum unde limita de viteză era 50 km/h. În acest ultim caz, permisul de conducere a fost reținut pe o perioadă de 120 de zile.
De asemenea, în același context, au fost aplicate 291 de sancțiuni contravenționale pentru defecțiuni tehnice. La 80 dintre autovehiculele oprite din a circula pe drumurile publice au fost reținute certificatele de înmatriculare până la remedierea problemelor constatate.
Sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, polițiștii Serviciului Siguranță Rutieră au dispus trei măsuri preventive de reținere pentru care ulterior s-a luat, în cazul a două dintre ele, măsura arestului preventiv pentru 30 de zile, iar pentru cea de a treia situație, măsura controlului judiciar, conducătorii auto fiind inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului, conducere sub influența alcoolului sau, după caz, a substanțelor psihoactive.
Tot în materie de siguranță rutieră, aș aminti faptul că Poliția Municipiului Constanța, prin serviciul municipal de siguranță rutieră a acționat pentru prinderea în flagrant a conducătorilor auto care participau la întreceri neautorizate pe drumurile publice, ocazie cu care în data de 11 octombrie au fost depistați 4 tineri cu vârste între 22 și 29 de ani, angajați în cursele ilegale de pe strada Industrială din municipiul Constanța.
În aceste situații, s-au întocmit dosare penale, urmând ca la finalizarea cercetărilor să se propună măsurile legale.
Totodată, s-a acționat permanent pentru asigurarea fluenței traficului, dar cu precădere în zonele unităților de învățământ.
Având în vedere că deja ne aflăm în sezonul rece, în perioada imediat următoare polițiștii rutieri vor acționa prin măsuri specifice pentru desfășurarea unui trafic rutier în siguranță pentru toți participanții la trafic
În acest context, recomandăm conducătorilor auto să monteze pe autoturisme anvelope corespunzătoare sezonului rece și să ia toate măsurile de verificare a stării tehnice a autovehiculelor înainte de a porni la drum. De asemenea, le recomandăm ca înaintea deplasărilor să se informeze cu privire la starea drumurilor pentru a cunoaște dacă sunt închise circulației sau dacă se circulă în condiții de iarnă și, nu în ultimul rând, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri.
Aș dori să fac niște precizări, în continuare, cu privire la operaționalizarea unui serviciu online prin care conducătorii auto pot reclama comportamentul agresiv în conducerea autovehiculelor pe drumurile publice. Astfel, începând cu luna trecută, s-a operaționalizat platforma hub.mai.go, care poate fi accesată de orice utilizator care are un cont activ pe ghișeul.ro. Utilizatorii pot reclama comportamentul agresiv în trafic precizând locul, data, ora producerii și, totodată, atașând înregistrări video pe care le-au efectuat cu mijloace de înregistrare aflate în dotare proprie. Țin să precizez că în sensul comportamentului agresiv sunt interpretate următoarele manevre:
- Deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
- Întoarcerea vehiculului cu folosirea frânei de ajutor;
- Pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă în gol a roților motoare;
- Circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul în fața, în spatele sau în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat de natură a intimida conducătorul acestuia;
- Folosirea repetată a semnalelor sonore sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul auto care circulă în față să elibereze banda de circulație;
- Conducerea motocicletei având pe partea carosabilă numai una dintre roți;
- Mersul cu spatele cu vehiculul, în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
- Realizarea intenționată a unui derapaj controlat al autovehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- Conducerea intenționată a unui autovehicul prin accelerarea repetată a motorului de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public;
Am ținut să le enumăr pe toate pentru că pe platformă, în județul Constanța au fost înregistrate deja, până la acest moment, 5 sesizări, dintre care 3 au fost invalidate pentru că nu au respectat criteriul de a reclama un comportament agresiv în forma manevrelor pe care le-am expus anterior. Precizez că în cazul în care se confirmă comportamentul agresiv reclamat pe platforma la care fac referire, sancțiunea este suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile pentru conducătorul auto reclamat și aplicarea unei amenzi cuprinse între 660 de lei și 825 de lei”.
Citește și:
Activități preventive ale polițiștilor din județul Constanța. Iată despre ce activități este vorba
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii