Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:27 02 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ÎPS Teodosie, „arhitect“ al cazului de care judecătorii din Constanța nu s-au mai lovit vreodată. Până acum

ro

26 Nov, 2020 00:00 2129 Marime text
  • O astfel de solicitare, privind permiterea pelerinajului, nu a mai fost înaintată instanțelor dobrogene până în prezent, dat fiind că nu a mai existat un astfel de context epidemiologic, până acum.
  • Judecătorilor Tribunalului Constanța le-a revenit ieri sarcina grea de a decide între credincioși și autorități.
  • Ziua Sfântului Andrei aproape a sosit, iar bătălia credinței se poartă acum în sala de judecată.
  • ÎPS Teodosie, așteptat de credincioși la ieșirea din Biserica Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, din cartierul constănțean Boreal, a plecat fără să facă vreo declarație legată de decizia instanței.

Proces în premieră, pentru credință în vreme de pandemie, la instanțele din Constanța.

Judecătorilor Tribunalului Constanța le-a revenit ieri sarcina grea de a decide între credincioși și autorități, în procesul în care Arhiepiscopia Tomisului, prin Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, a solicitat permiterea pelerinajului la peștera Sfântului Andrei, în ziua de 30 noiembrie.

O astfel de solicitare nu a mai fost înaintată instanțelor dobrogene până în prezent, dat fiind că nu a mai existat un astfel de context epidemiologic, până acum.

Cu municipiul Constanța aflat în carantină, ca urmare a ratei mari de infectări cu noul coronavirus, calculată la mia de locuitori, cu alte localități importante din județ de asemenea închise din motive de siguranță epidemiologică, ziua Sfântului Andrei aproape a sosit, iar bătălia credinței se poartă acum în sala de judecată.
 

Cererea este „neîntemeiată“

În dosarul cu numărul 7389/118/2020, magistrații Tribunalului Constanța, în completul CA16, prezidat de judecătoarea Maria Timoașcă, au fost chemați să decidă dacă este permis sau nu pelerinajul la peștera Sfântului Andrei, în ziua sfântului.

Cererea fusese formulată de Arhiepiscopia Tomisului, alături de mai mulți enoriași. După deliberări ce au fost amânate pentru a doua zi, judecătorii au decis, în cursul zilei de ieri, 25 noiembrie 2020, să respingă cererea ce ar fi permis accesul la peșteră și altor enoriași, care nu au domiciliul ori reședința în apropierea locului respectiv.

Chemați să ia o decizie istorică pentru județul Constanța, judecătorii au apreciat că cererea Arhiepiscopiei, de suspendare a hotărârii ce restricționează pelerinajul, este neîntemeiată.

Astfel, se arată în minuta hotărârii instanței de judecată, că aceasta „declară nulă cererea de intervenție accesorie în interesul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa formulată de Asociaţia Solidaritatea Pentru Libertatea De Conştiinţă, pentru lipsa semnăturii“.


„Respinge, ca neîntemeiată, cererea de amendare a pârâtului Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa şi a inspectorului-şef Roşca Ionel, formulată de reclamanţi“, potrivit minutei.

„Respinge, ca neîntemeiată, excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant legal a inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa, invocată de reclamanţi“.

Totodată, instanța „respinge, ca neîntemeiate, excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant legal a reprezentantului Arhiepiscopiei Tomisului şi excepţia lipsei dovezii calităţii de reprezentant convenţional a avocaţilor Ivanovici-Şoşoacă Diana, Căcescu Gheorghe Gabriel şi Medeleanu Iulia-Adalmina, invocate de pârâtul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa“.

Respinge, ca neîntemeiată, excepţia inadmisibilităţii acţiunii pentru lipsa parcurgerii procedurii prealabile, invocată de pârâţii Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa și Prefectul Judeţului Constanţa.


„Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10.11.2020 în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 - 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanții Arhiepiscopia Tomisului prin Arhiepiscopul Tomisului - Înaltpreasfinţitul Teodosie Petrescu, Colceag Florian, Chelaru Mircia, Horneţ Iuliean, Glăvan Doru Dinu Pavel, Colceag Dorina-Olga, Ivanovici-Şoşoacă Diana, Căcescu Gheorghe Gabriel, Medeleanu Iulia-Adalmina, Ungureanu Adalmina, Şoşoacă Dumitru-Silvestru, Dale Nicolae, Dale Florentina, Mance Vasile, Mance Ramona, Neag Liana, Neag Rafila, Bucuroiu Cristian-Nicolae și Botezatu Graţiela-Gheorghina în contradictoriu cu pârâții Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, Prefectul Judeţului Constanţa și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al Judeţului Constanţa“.

Teoretic, Arhiepiscopia Tomisului are la dispoziție cinci zile pentru a declara recursul împotriva acestei hotărâri. Practic, peste cinic zile, va fi deja prea târziu pentru pelerinajul de Sfântul Andrei.
 

„Pledoaria“ ÎPS Teodosie

Prezent la judecarea cererii de suspendare, Arhiepiscopul Tomisului a precizat că „am venit să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre peștera Sfântului Andrei, în zilele de 29 și pe 30 noiembrie“.

„De asemenea“, a continuat înaltul ierarh cu aceeași ocazie, „iată, aceste restricții prin care creștinii n-au voie să intre în biserică nu sunt firești! Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr!“.

„Ca păstor, îmi apăr turma cea cuvântătoare, oameni de credință! (...) Credincioșii mi-au cerut să fiu porta-vocea lor, să-i apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituționale. Drepturile omului, de asemenea specifică faptul că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, liberatea de religie“, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

„Nu facem niciun abuz, dimpotrivă: vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datinile credinței noastre. Avem dreptul acesta, și prin Constituție, și prin Carta Drepturilor Omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate, care ne-a fost îngrădit“.
 

Plecat fără o vorbă

Ieri dimineață, după aflarea răspunsului venit de la instanță, ÎPS Teodosie, așteptat de credincioși la ieșirea din Biserica Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, din cartierul constănțean Boreal, a plecat fără să facă vreo declarație legată de decizia instanței.

De asemenea, la lăcașul de cult erau prezente și forțele de ordine, respectiv polițiști ai Secției 2 Poliție Constanța, alături de reprezentanți ai Jandarmeriei Constanța.

În întreg acest context nemaiîntâlnit, rămâne de văzut dacă, totuși, pelerinajul la peștera Sfântului Andrei va putea avea loc, în data de 30 noiembrie 2020.

Mai trebuie menționat faptul că, la Tribunalul Constanța continuă procesul deschis de Arhiepiscopia Tomisului pentru anularea efectivă a hotărârii CJSU Constanța.


Citește și:

Ultima oră:
Pelerinajul de Sfântul Andrei, respins de judecători

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii