Iulia Cristina Cabrancea, fost inspector școlar județean, la judecată cu Școala nr. 24 Ion Jalea Constanța
Iulia Cristina Cabrancea, fost inspector școlar județean, la judecată cu Școala nr. 24 Ion Jalea Constanța
18 Dec, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
172
Marime text
- Dosarul, cu indicativ 9092/118/2024, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, pe secția I civilă, având ca obiect anulare act
Cabrancea Iulia Cristina, fost inspector școlar județean, cheamă în instanță Școala Gimnazială nr. 24 Ion Jalea Constanța.
Dosarul, cu indicativ 9092/118/2024, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Constanța, pe secția I civilă, având ca obiect anulare act. Nu a fost stabilit termen în doasrul ce a ajuns la instanță în data de 17 decembrie 2024.
Amintim că judecătorii de la Tribunalul Constanța au admis joi, 7 martie 2024, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între Iulia - Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, și procurorul Andrei Bodean, din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciului teritorial Constanța!
Conform portalului instanțelor de judecată, tribunalul a dispus condamnarea Iuliei Cristina Cabrancea la pedeapsa închisorii de 2 ani pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influență (faptă săvârşită la data de 03.09.2021).
Instanța i-a interzis Iuliei Cristina Cabrancea dreptul prevăzut de art. 66 alin. 1 lit. g (dreptul de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii) pe o perioadă de 1 an de la executarea pedepsei, cu titlu de pedeapsă complementară.
Tribunalul a constatat că infracţiunea ce face obiectul prezentei cauze este concurentă cu cea pentru care Iuliei Cristina Cabrancea a fost condamnată prin sentinţa penală nr. 149/29.04.2022 a Tribunalului Constanţa, definitivă prin neapelare la data de 24.05.2022.
2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare
În acest context, instanța a anulat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicate Iuliei Cristina Cabrancea prin sentinţa penală respectivă și a contopit pedeapsa aplicată prin sentinţa de mai sus cu cea aplicată prin prezenta şi aplică acesteia pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cuantumul celeilalte, urmând ca inculpata să execute în final pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare.
Instanța a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani (care va curge de la data rănânerii definitive a sentinţei penale nr. 149/29.04.2022 a Tribunalului Constanţa), timp în care Iulia Cristina Cabrancea va trebui să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Obligaţii
Pe durata termenului de supraveghere, tribunalul i-a impus Iuliei Cristina Cabrancea următoarele obligaţii:
a) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate (în situația în care a executat deja această obligație, în temeiul sentinţei penale nr. 149/29.04.2022 a Tribunalului Constanţa, obligația stabilită prin prezenta va fi considerată executată);
b) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa sau în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa pe o perioadă de 60 de zile (în situația în care a executat deja zilele de muncă neremunerată în folosul comunității la care fusese obligată prin sentinţa penală nr. 149/29.04.2022 a Tribunalului Constanţa, obligația stabilită prin prezenta va fi considerată executată).
„Atrage atenţia inculpatei asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvârşirii unei infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege ori a obligaţiilor stabilite de instanţă şi în cazul neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile. În baza art. 65 alin. 3 C.proc.pen. Pe durata termenului de supraveghere se suspendă executarea pedepselor accesorii“, se mai arată în decizia tribunalului.
Euro, brânză și crap
În continuare, conform portalului instanțelor de judecată, instanța a lăsat „nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de numitul Ivana Ionuţ Leontin“ și a dispus „confiscarea de la inculpata Cabrancea Iulia Cristina a sumei de 200 de euro şi a sumelor de 750 lei (echivalent al cantităţii de 15 kg de brânză, calculat în funcţie de preţul mediu de pe piaţă) şi, respectiv, 480 lei (echivalent al peştelui din specia crap de 12 kg, calculat în funcţie de preţul mediu de pe piaţă)“.
Ivana Ionuţ Leontin este învăţător, iar în trecut a fost viceprimar al localității Dobromir.
Decizia Tribunalului Constanța nu este una definitivă!
La data de 18 decembrie 2023, prin comunicatul nr. 1158/VIII/3, DNA a anunțat că „procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei Cabrancea Iulia - Cristina, la data faptei inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență“.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În data de 03.09.2021, inculpata Cabrancea Iulia - Cristina ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 200 de euro și alte bunuri materiale, pentru a-i facilita soției martorului obținerea unei note de trecere la concursul organizat pentru ocuparea posturilor rămase vacante în cadrul unităților de învățământ din jud. Constanța, sesiunea septembrie 2021. În schimbul banilor și bunurilor primite, în data de 07.09.2021 inculpata Cabrancea Iulia Cristina ar fi solicitat unui profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestații a concursului amintit anterior, să acorde notă de trecere persoanei respective, fapt ce i-ar fi permis acesteia din urmă obținerea unui post de învățător în cadrul unui liceu tehnologic din județul Constanța.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii, respectiv aceea de inspector școlar. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța sau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în condițiile stabilite de instanță. Acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, potrivit DNA.
Primul acord
Amintim că prezentul acord este al doilea încheiat de Cabrancea Iulia – Cristina cu procurorii DNA Constanța, primul fiind soluționat de Tribunalul Constanța, în aprilie 2022, prin condamnarea Iuliei Cristina Cabrancea la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
La finele lunii 29 martie 2022, procurorii DNA Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, cu acordul de recunoaștere a vinovăției față de Cabrancea Iulia - Cristina, pentru luare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„În perioada august – septembrie 2021, inculpata Cabrancea Iulia Cristina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit prin intermediar, de la părintele unui elev, suma de 5.000 de euro.
Banii respectivi ar fi fost primiți pentru ca inculpata, în calitate de inspector școlar pentru învățământ primar în cadrul Inspectoratului Județean Constanța, să obțină transferarea în mod nelegal a elevului de la o școală gimnazială la un colegiul național (ambele unități școlare fiind în municipiul Constanța), aspect care s-a și materializat ulterior“, conform DNA.
Dosarul a fost înaintat la Tribunalul Constanța, instanță care, prin sentința penală nr. 149 din 29.04.2022, definitivă prin neapelare la data de 24.05.2022, Tribunalul a admis acordul de recunoaștere a vinovăției și a condamnat-o pe Cabrancea Iulia – Cristina la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.
Tribunalul a confiscat suma de 5.000 euro.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
O nouă condamnare pentru Cristina Cabrancea, fost inspector școlar pentru învățământ primar din ISJ Constanța! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii