„Izolați la locul de muncă“, în plină pandemie COVID Proces impresionant deschis de șase sute de angajați de la Protecția Copilului Constanța. Două instanțe le-au dat dreptate!
„Izolați la locul de muncă“, în plină pandemie COVID: Proces impresionant deschis de șase sute de angajați
07 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2635
Marime text
- Dosarul în care 602 angajați de la Protecţia Copilului Constanţa au acţionat în instanţă instituţia a fost înregistrat iniţial pe rolul Tribunalului Constanţa, Secţia I Civilă – Litigii de Muncă, la data de 24 august 2021.
- Prin Hotărârea 832/2022 a Tribunalului Constanţa, instanţa a admis cererea de chemare în judecată.
- Instanţa „o obligă pe pârâtă la plata către fiecare dintre aceşti reclamanţi a sumei de 2500 lei brut, pe lună, pe perioada stării de urgenţă (15.03.2020 – 15.05.2020), precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare de la data scadenţei şi până la momentul plăţii efective“.
Acțiune impresionantă în instanță, deschisă de peste șase sute de angajați ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța!
Două instanțe au obligat instituția să le plătească nu mai puțin de 2.500 de lei, brut, pentru fiecare lună din starea de urgență în care aceștia au fost izolați la locul de muncă, în plin debut al pandemiei COVID-19, în perioada 15 martie – 15 mai 2020.
Acum, cazul a ajuns pe masa Curții Supreme, după ce autoritățile s-au opus hotărârilor privind plata acestor sume către angajații DGASPC Constanța.
Dosarul în care 602 angajați de la Protecţia Copilului Constanţa au acţionat în instanţă instituţia a fost înregistrat iniţial pe rolul Tribunalului Constanţa, Secţia I Civilă – Litigii de Muncă, la data de 24 august 2021.
Reclamanţii sunt, alături de Sindicatul Sanitas Constanţa prin Manea Nicolae alte câteva sute de persoane, în fapt angajaţi ai instituţiei.
Rolul de pârât revine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa.
Hotărâre executorie
Prin Hotărârea 832/2022 a Tribunalului Constanţa, instanţa a admis cererea de chemare în judecată.
Se arată în minuta deciziei că Tribunalul „admite cererea formulată de reclamanţii care au fost izolaţi la locul de muncă“.
Mai departe, instanţa „o obligă pe pârâtă la plata către fiecare dintre aceşti reclamanţi a sumei de 2500 lei brut, pe lună, pe perioada stării de urgenţă (15.03.2020 – 15.05.2020), precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare de la data scadenţei şi până la momentul plăţii efective“.
În continuarea, aceeaşi instanţă „o obligă pe pârâtă la plata către reclamanţii menţionaţi anterior a sumei de 1785 lei reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariul de avocat“.
Totodată, „respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamanţii care nu au fost izolaţi la locul de muncă“.
Hotărârea instanţei este executorie.
Decizia Tribunalului a fost atacată în apel de către reprezentanţii DGASPC, cazul ajungând astfel pe rolul Curţii de Apel Constanţa.
Curtea de Apel a decis însă, la începutul lunii mai, că nu se impune suspendarea executării sentinţei prin care instituţia era bună de plată.
Reprezentanţii DGASPC au mers mai departe, la Curtea Supremă, solicitând suspendarea punerii în executare a hotărârii.
Cazul a ajuns recent pe rolul Înaltei Curţin de Casaţie şi Justiţie, unde urmează să se fixeze data la care se va discuta cererea de suspendare a sentinţei.
Între timp, la Curtea de Apel Constanţa continuă judecarea apelului declarat de DGASPC Constanţa împotriva hotărârii inițiale a Tribunalului Constanța.
Ce au susținut părțile în proces
Potrivit Hotărârii 823/2022 a Tribunalului Constanța, prin cererea de chemare în judecată, reclamanții au solicitat acordarea „stimulentului de risc în cuantum de 2.500 lei pentru fiecare lună din perioada stării de urgență prevazut la alin. 2 de la articolul unic din Legea nr. 82/17.06.2020 privind aprobarea OUG nr. 43/2020 pentru perioada 15.03-15.05.2020, instituită prin Decretul ######## şi respectiv Decretul 240/2020; acordarea dobanzii legale penalizatoare de la data scadenţei drepturilor pretinse şi până la momentul plăţii efective a stimulentului de risc; obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată“.
Se arată în documentul citat că „în motivarea cererii, reclamanţii au arătat că au calitatea de salariaţi ai unităţii pârâte în baza unor contracte individuale de muncă încheiate pe durată nedeterminată, membri de sindicat“.
Astfel, „s-a arătat că reclamanţii, reprezentaţi prin sindicat, sunt salariaţi ai pârâtei şi că aceştia au făcut parte din personalul care a activat nemijlocit în domeniul asistenţei sociale şi comunitare şi care a fost implicat direct în sprijinirea şi/sau îngrijirea centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru angajaţii centrelor rezidenţiale destinate unor categorii vulnerabile, pe perioada stării de urgenţă, activitate pentru care aveau dreptul să primească plata stimulentului de risc solicitat şi care se constituie într-un adaos salarial acordat într-o situaţie de excepţie şi pe o perioadă determinată de aplicare a unei măsuri cu caracter excepţional“.
De asemenea, „referitor la petitul privind obligarea pârâtei la plata dobânzii legale penalizatoare, au arătat că aceasta reprezintă lipsa de folosinţă pentru bunul respectiv, în considerarea împrejurării că drepturile nu au fost acordate corespunzător obligaţiei angajatorului“.
În replică, reprezentanții DGASPC Constanța au invocat în proces o serie de excepții și au arătat, totodată, că instituția „s-a adresat Agenției Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Constanța cu adresa nr. 24042/20.08.2021 prin care a solicitat acordarea stimulentului de risc pentru un număr de 981 persoane. A precizat că o parte dintre reclamanţi nu sunt îndreptăţiţi la primirea stimulentului de risc“.
Ce au spus judecătorii de la Tribunal
După analizarea actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanța au decis să admită acțiunea pentru reclamanții care au fost izolați la locul de muncă.
În motivarea acestei decizii s-a arătat că „în raport de expunerea de motive a OUG nr. 43/2020, instanţa reţine că implicarea directă a personalului în sprijinirea şi/sau îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor, a persoanelor cu dizabilităţi şi a altor grupuri vulnerabile se interpretează în sensul că, suplimentar atribuţiilor specifice funcţiei ocupate, aceste persoane au fost supuse şi altor restricţii, în cauză unii reclamanţi au fost izolaţi la locul de muncă aşa cum reiese din înscrisurile depuse de pârâtă“.
„Instanţa nu poate reţine apărările formulate de pârâtă în întâmpinare în sensul că acţiunea reclamanţilor care au fost izolaţi la locul de muncă este prematură întrucât aceştia sunt deja cuprinşi în solicitarea acesteia de decontare a stimulentului de risc adresată Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale întrucât această solicitare are în vedere dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 82/2020 modificată la data de 26.06.2021, iar cererea reclamanţilor este întemeiată pe dispoziţiile art. 7 alin. 5 din lege în varianta anterioară acestei modificări“, au spus judecătorii în motivarea deciziei.
„De asemenea, împrejurarea că pârâta a solicitat decontarea stimulentului de risc Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale nu înlătură obligaţia acesteia de a achita stimulentul de risc persoanelor care beneficiază de acesta în temeiul dispoziţiilor legale indicate anterior“, se mai arată în hotărârea Tribunalului.
Așa cum am precizat, hotărârea Tribunalului este executorie, iar Curtea de Apel Constanța a respins deja cererea de suspendare a sentinței, formulată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
În prezent, urmează ca și Curtea Supremă a României să stabilească data la care va analiza cererea de suspendare a hotărârii.
În paralel, la Curtea de Apel Constanța continuă procesul pentru judecarea căii de atac împotriva întregii sentințe a Tribunalului Constanța.
Sursa motivare: rejust.ro – Hotărârea 823/2022
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
ZIUA-n amiaza mare
Liderul SANITAS, Nicolae Manea - Personalul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, afectat de incendiu, cere amplasarea unui spital modular in curtea unității
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii