JTA Trans Group, deținută de familia Tucan, pierde procesul deschis primarului municipiului Constanța (MINUTA)
JTA Trans Group, deținută de familia Tucan, pierde procesul deschis primarului municipiului Constanța (MINUTA)
22 Apr, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
2444
Marime text
- Decizia Curții de Apel a fost luată în dosarul cu indicativul 2127/118/2022 și a confirmat hotărârea primei instanțe, Tribunalul Constanța, care respinsese cererea de anulare a dispoziției primarului.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au respins ca nefondat recursul societății private, dar și cererea de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.
Decizia Curții de Apel a fost luată în dosarul cu indicativul 2127/118/2022 și a confirmat hotărârea primei instanțe, Tribunalul Constanța, care respinsese cererea de anulare a dispoziției primarului.
Iată minuta Deciziei 358/2023 a Curții de Apel Constanța:
Dec. 358/CA- Respinge cererea de sesizare a înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie m vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Respinge recursurile ca nefondate. Obligă recurenta în favoarea intimatului la plata sumei de 2.261 lei, reprezentând cheltuieli de judecată - onorariu avocat. Definitivă.
Potrivit Hotărârii 1226/2022 a Tribunalului, reconfirmată prin Decizia 358/CA, la mijloc se află o dispoziție privind desființarea pe cale administrativă a unor construcții executate de societatea reclamantă pe un teren din zona străzii Mircea cel Bătrân, din Constanța.
Conform sursei citate, în proces, firma a solicitat „anularea Dispoziţiei nr. 5690 emisă la data de 15.11.2021 de Primarul Municipiului Constanța „privind desfiinţarea pe cale administrativă a lucrărilor de construcţii executate pe teren aparţinând domeniului public al municipiului Constanța, poziționat în partea posterioară a imobilului din (...), în vecinătatea blocului MV2, de către S.C. J.T.A.- Trans Group S.R.L.»“.
De asemenea, s-a cerut și suspendarea executării dispoziției până la soluționarea definitivă a cauzei.
Ce au spus avocații societății
Avocații societății au argumentat în proces că nu a fost edificată nicio construcție pe terenul aparținând domeniului public al municipiului, fiind vorba despre o supraconstrucție ridicată peste patru garaje, care ar fi proprietate privată.
Mai exact, conform sursei citate, „a solicitat reclamanta (nr., JTA Trans Group) să se constate că toate lucrările realizate sunt pe proprietate privată astfel încât nu prezintă aplicabilitate dispoziţiile art. 33 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare și nici nu poate fi aplicată procedura desfiinţării pe cale administrativă a vreunor lucrări“.
„În consecinţa, a susţinut reclamanta ca procedura de desfiinţare pe cale administrativă este nelegală întrucât excepţia prevăzută de dispoziţiile art. 33 vizează exclusiv construcţiile executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, cât şi construcţiile, lucrările şi amenajările cu caracter provizoriu executate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor“, conform sursei citate.
Astfel, „reclamanta a afirmat că pârâtul nu a motivat şi nu a probat că «lucrări edificate peste planseul unor garaje auto» au fost executate pe un teren care aparţine domeniului public al municipiului Constanţa“.
Ce au spus avocații primarului
În replică, avocații primarului au cerut respingerea acțiunii ca nefondată și au arătat, printre altele, că „anterior emiterii Dispoziţiei, prin nota nr. 20112/09.06.2011, emisă în urma unei sesizări, s-a constatat că au fost executate lucrări de construcţii fără a deţine AC constând în: realizare suprastructură metalică semideschisă (stâlpi şi grinzi), în suprafaţă de aproximativ 54 mp, cu închideri perimetrale pe latura de NE cu panouri termoizolante de culoare albă, acoperiş tip şarpantă într-o singură apă, cu panta de scurgere de E la V şi învelitoare de panou termoizolant sandvvich de culoare albă, înălţimea maximă în planul faţadei de aproximativ 4m, peste planşeul unor garaje auto“.
„Pârâtul (nr., Primarul Municipiului Constanța) a considerat că susţinerile reclamantei în acord cu care respectiva construcţie nu se află pe domeniul public, ci este amplasată deasupra unor garaje, unul dintre ele deţinute în proprietate şi, în consecinţă, este edificată pe proprietate privată, fără a fi necesară autorizaţia de construire, sunt nefondate“.
„Orice construcţie este amplasată pe un teren, iar beneficiarul construcţiei trebuie să facă dovada deţinerii în mod legal (şi valabil) a unui drept asupra terenului - art.7 alin. l lit. b) din Legea nr. 50/1991“, au mai spus avocații primarului.
Ce a decis Tribunalul
La finalul deliberărilor, judecătorii de la Tribunal au decis să respingă cererea de anulare, dar și pe cea de suspendare a dispoziției ca nefondate.
Instanța a arătat că „reclamanta a făcut trimitere şi la raportul de expertiză extrajudiciară efectuat de expert (...), însă lucrarea întocmită nu prezintă relevanţă sub aspect probatoriu, în condiţiile în care din actele dosarului rezultă că terenul pe care s-a edificat construcția face parte din domeniului public al municipiului Constanţa, iar lucrările trebuiau autorizate în condiţiile legii“.
Potrivit instanței, „aprecierile expertului în sensul că Dispoziţia Primarul Municipiului Constanta nr. 5690/15.11.2021 nu este emisă în conformitate cu prevederile legale nu pot constitui un motiv de admitere a acţiunii reclamantei, pentru că legalitatea actului administrativ se analizează de instanţa de contencios administrativ în urma administrării probatoriului în cursul judecăţii şi nu printr-o expertiză extrajudiciară efectuată la solicitarea beneficiarului lucrării“.
„Sunt nefondate şi susţinerile reclamantei potrivit cărora dispoziţia ar conţine constatări nereale cu privire la lucrările realizate şi data edificării, iar acestea nu pot constitui motive de nulitate a actului administrativ“, au spus judecătorii.
Potrivit hotărârii citate, „Tribunalul observă că lucrările au fost individualizate în cuprinsul dispoziţie astfel cum au fost stabilite prin notele de constatare întocmite anterior de Direcţia Generală Poliția Locală, iar data edificării acestora nu prezintă relevanţă sub aspectul îndeplinirii condiţiilor de la art. 33 din Legea nr. 50/1991, cât timp textul prevede că prin excepţie de la prevederile art. 32, construcţiile executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public al municipiilor, pot fi desfiinţate pe cale administrativă de autoritatea administraţiei publice de pe raza unităţii administrativ-teritoriale unde se află construcţia, fără emiterea unei autorizaţii de desfiinţare, fără sesizarea instanţelor judecătoreşti, iar procedura se poate declanşa din oficiu“.
„Ca atare, nu se poate reţine o exercitare a dreptului de apreciere al autorităţii publice emitente a actului administrativ contestat prin încălcarea drepturilor şi intereselor legitime ale reclamantei, care să se circumscrie excesului de putere reglementat la art. 1 alin. (1) lit. n) din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ“, a concluzionat instanța.
Această decizie a fost menținută de Curtea de Apel Constanța.
Despre JTA Trans Group SRL
JTA Trans Group SRL a fost înființată în 2005 și are sediul social în Năvodari, pe strada M10, având ca obiect de activitate transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători.
Asociat unic, dar și administrator al societății este Alina Carmen Tucan, soția fostului politician Jean Paul Tucan.
În anul 2021, societatea a declarat 18 angajați, profit peste 870.000 de lei și cifra de afaceri peste 3,37 de milioane de lei.
Firma are puncte de lucru în Năvodari, dar și în Constanța.
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
JTA Trans Group îl cheamă în judecată pe primarul municipiului Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii