Judecătoria Medgidia îl pune în libertate pe unul dintre cei mai bogați oameni din România. DNA se opune (DOCUMENT)
Judecătoria Medgidia îl pune în libertate pe unul dintre cei mai bogați oameni din România. DNA se opune (DOCUMENT)
06 Jan, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2807
Marime text
- Ioan Niculae a fost condamnat definitiv în luna februarie 2021 la cinci ani de închisoare în dosarul Interagro, pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență, instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.
Omul de afaceri Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogați oameni din România, aflat în detenție la Penitenciarul Poarta Albă, poate fi eliberat! Ioan Niculae a fost condamnat definitiv în luna februarie 2021 la cinci ani de închisoare în dosarul Interagro.
Judecătoria Medgidia a dispus liberarea condiţionată a omului de afaceri, însă decizia a fost contestată de procurorii DNA la Tribunalul Constanța. Decizia finală ar putea fi luată pe data de 17 ianuarie 2022.
Omul de afaceri Ioan Niculae se află la a treia analiză în comisie, are în total 1134 zile executate și câștigate (din care 18 zile conform Legii 169/2017, și 197 zile câștig pe baza muncii), nu a fost sancționat disciplinar, a fost recompensat de 13 ori, și a participat la activități educative și lucrative.
În prezent execută pedeapsa în regim semideschis, iar Comisia din penitenciar în unanimitate a propus liberarea condiționată, având în vedere conduita corespunzătoare (implicarea în activitățile socio - educative și lucrative, inclusiv în perioada ultimei amânări, în care a fost și recompensat).
În motivarea deciziei (ce poate fi citit integral accesând Documente), Judecătoria Medgidia reține, printre altele, conform rolii.ro, că din caracterizarea înaintată de comisie rezultă că deținutul este stabil în plan social (căsătorit, are trei copii, studii superioare, calificare - economist; a menținut legătura cu familia și beneficiază de suport locativ și material precum și perspective de angajare în perioada post-liberare).
Din punct de vedere psihologic, a avut un comportament adecvat normelor instituției penitenciare și nu a necesitat includerea în demersuri de asistență specifică, nefiind identificate riscuri.
Mai mult, instanța reține că „având în vedere implicarea în activitățile socio-educative (față de care a manifestat interes inclusiv în perioada ultimei amânări, obținând un sold pozitiv de 397 de credite) și lucrative (197 zile câștig pe baza muncii, recunoscute prin hotărâre judecătorească), precum și atitudinea constant pozitivă de respectare a regulilor de conduită disciplinară (beneficiind de 13 recompense, fără a fi sancționat), întregul comportament al condamnatului pe perioada detenției denotă că scopul preventiv al acesteia a fost realizat, că acesta și-a însușit un ansamblu de valori necesare conviețuirii în societate și că există suficiente temeiuri pentru a considera că nu va mai comite alte infracțiuni în momentul liberării“.
Prin urmare, propunerea de liberare condiționată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Constanța - Poarta Albă a fost admisă cu consecința liberării condamnatului.
Decizia a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorul Mircea Agop, de la Judecătoria Medgidia, și a fost contestată de procurorii DNA, la Tribunalul Constanța.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Unul dintre cei mai bogați oameni din România, închis la Poarta Albă
Afaceristul Ioan Niculae, decizie surprinzătoare la Tribunalul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii