Judecătoria Medgidia se plasează după Judecătoria Deva ca volum de activitate, spune Consiliul Superior al Magistraturii (DOCUMENT)
Judecătoria Medgidia se plasează după Judecătoria Deva ca volum de activitate, spune Consiliul Superior al
13 Jun, 2023 00:00
ZIUA de Constanta
1295
Marime text
- În luna aprilie 2023, Secția pentru Judecători a CSM a aprobat, cu opt „Da“ și un „Nu“ propunerea președintelui Judecătoriei Medgidia, magistratul Marius Cătălin Croitoru, privind reorganizarea instanței, prin înființarea a două secții,civilă și penală.
- Au spus membrii CSM că „din analiza la nivel național a instanțelor în a căror circumscripție teritorială se află centre de reținere și arest, Secția pentru Judecători constată că Judecătoria Medgidia se plasează imediat după Judecătoria Deva (instanță organizată pe secții), luându-se în considerare volumul de activitate“.
- În Secțiunea Document poate fi consultată HCSM 1056/06.04.2023 a Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
Aprecierea aparține Consiliului Superior al Magistraturii și se regăsește în hotărârea Secției pentru Judecători a CSM prin care a fost aprobată solicitarea președintelui Judecătoriei Medgidia, magistratul Marius Cătălin Croitoru, de a se reorganiza activitatea instanței, prin înființarea a două secții, civilă și penală.
Amintim, în luna aprilie 2023, Secția pentru Judecători a CSM a aprobat, cu opt „Da“ și un „Nu“ propunerea președintelui Judecătoriei Medgidia privind reorganizarea instanței.
În motivarea HCSM 1056/06.04.2023, se arată că președintele Judecătoriei Medgidia a înaintat de la finele lunii ianuarie 2023 către CSM propunerea privind reorganizarea instanței prin înființarea a două secții, respectiv Secția Civilă și Secția Penală.
În motivarea propunerii, s-a arătat, în esență, că înființarea secțiilor în cadrul Judecătoriei Medgidia este susținută de „necesitatea eficientizării managementului resurselor umane în vederea asumării responsabilității pentru problemele apărute la nivelul instanței a coordonării activității administrativ judiciare și creșterii calității actului de justiție prin specializarea judecătorilor“.
În plus, s-a mai arătat că în circumscripția teritorială a judecătoriei se află două locuri de deținere, respectiv Penitenciarul Poarta Albă, împreună cu Secția exterioară Valu lui Traian, precum și Penitenciarul Spital Poarta Albă.
În acest sens, specificul cauzelor generate de cele două locuri de detenție este preponderent în materie penală.
Totodată, s-a mai arătat în propunerea președintelui că analiza pe ultimii cinci ani de activitate a instanței a scos la iveală faptul că circa 60% din totalul cauzelor înregistrate sunt de natură civilă.
În motivarea hotărârii prin care s-a admis propunerea de reorganizare a Judecătoriei Medgidia, Secția pentru Judecători a CSM a arătat că schema de personal a Judecătoriei Medgidia cuprinde 18 posturi de judecător, dintre care 14 posturi sunt ocupate, fiind vacante patru posturi, dintre care unul este indisponibilizat pentru concursul de admitere în magistratură.
„Din analiza datelor statistice, Secția pentru Judecători constată că numărul cauzelor penale din volumul de activitate al instanței este de aproximativ 40%, proporție care se păstrează pentru întreaga perioadă de referință“, se arată în motivarea HCSM.
De asemenea, se face precizarea că singura judecătorie din raza Curții de Apel Constanța împărțită pe secții distincte, civilă și penală, este Judecătoria Constanța, la care se înregistrează în 2022 un volum total de 14.561 de dosare.
La Judecătoria Medgidia, fără împărțirea pe secții, în 2022 s-au înregistrat un volum total de 12.673 de dosare.
Au mai spus membrii CSM că „din analiza la nivel național a instanțelor în a căror circumscripție teritorială se află centre de reținere și arest, Secția pentru Judecători constată că Judecătoria Medgidia se plasează imediat după Judecătoria Deva (instanță organizată pe secții), luându-se în considerare volumul de activitate“.
Nu în ultimul rând, Secția pentru Judecători a mai făcut precizarea că „instanțele care sunt organizate în două secții specializate au un volum de activitate de peste 10.000 de dosare“.
În întreg acest context, dat fiind și avizul favorabil al Colegiului de Conducere a Judecătoriei Medgidia cu privire la propunerea președintelui instanței de reorganizare, CSM a admis propunerea.
În Secțiunea Document poate fi consultată HCSM 1056/06.04.2023 a Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Atenție, justițiabili! Judecătoria Medgidia s-ar putea reorganiza, la propunerea președintelui instanței
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii