Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:58 20 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii au decis anularea suspendării activității sălilor de sport/fitness. Motivare

ro

04 May, 2021 09:44 2057 Marime text
 
Judecătorii de la Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal din Curtea de Apel Cluj și-au motivat decizia prin intermediul căreia au anulat hotărârea prin care s-a suspendat activitatea sălilor de sport/fitness.
 
Hotărârea magistraților a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
În motivarea deciziei, judecătorii arată, printre altele, că reclamanta în calitatea sa de operator economic ce desfășoară activități în domeniul fitnessului a fost în mod direct afectată de măsura suspendării activității sale.

În continuare, redăm pasaje din motivarea Curții de Apel Cluj
 
„Masura suspendarii activității nu este una necesară pentru combarea riscului urmărit, dar ea nu este nici graduală și nici proporțională nici măcar în ipoteza în care s-ar lua doar pe un termen extrem de redus.
 
Astfel realitatea ultimelor 9 luni permite concluzia ca această activitate, cu restricțiile deja impuse, se poate derula, fara a influenșa semnificativ evolutia cazurilor COVID.
 
Suspendarea ei fără a exista date noi care să pună în evidență o asemenea contribuție apare evident ca inutilă pentru riscul ce se doreste a se combate si totodată disproporționată.
 

Astfel ea nu va avea nici un efect notabil în combaterea riscului urmărit, singurul efect fiind pierderile financiare si posibila insolvență a operatorilor economici din acest domeniu.
 
Măsura nu este nici graduală întrucât nu s-a analizat posibilitatea suplimentării restricțiilor.
 
Celelalte măsuri contestate reprezintă prin ele însele restricții suplimentare care așa cum se va arăta mai jos pot fi apreciate a fi un element în plus în combaterea pandemiei și astfel graduale, suficiente si proporționale în acest moment pentru toți operatorii economici.
 
Caracterul nenecesar, negradual si disproporționat rezultă și din perspectiva beneficiilor sportului care combate diabetul, bolile cardiovasculare,etc respectiv acele afecțiuni care contribuie la gravitatea simptomelor pe care le au persoanele infectate. Sportul aduce beneficii majore și în ceea ce privește sănătatea psihică, mentală a celor care îl practică, beneficii esențiale și astfel deloc de neglijat în această perioadă .
 
În concluzie măsura suspendării activității sălilor de sport si fitness în spații închise nu este o masură necesară, graduală și proporțională asa cum impune art. 2,3,4,5,6 din Legea 554/2004 si art. 53 din Constituție .

 
Apoi, pentru centrele comerciale nu se stabilește nici o suprafață minimă/persoană, indiferent de tipul operatorului economic.
 
De asemenea, nu se stabilește nici o distanță minimă obligatorie între persoanele care sunt în centrul comercial.
 
Reclamanta care îsi desfășoară activitatea într-un centru comercial unde sunt operatori economici cu activitate variată (alimente, haine, laptopuri, produse naturiste, animale de companie etc)pentru carenu au existat restricții cu privire la suprafață.
 
În mod evident activitatea acestor operatori nu a fost suspendata, desi ei se află din perspectiva locului unde activează într-o situație comparabilă cu cea a reclamantei .
 
Concluzia care se impune este aceea ca art. 1 din Legea 55/2020 este încălcat în sensul că măsura suspendării activității sălilor de sport si fitness duce la un tratament juridic inegal pentru situatii cel puțin comparabile.
 
În contextul celor mai sus precizate,  Curtea de Apel Cluj a a anulat hotărârea prin care s-a suspendat activitatea sălilor de sport/fitness.
 
Decizia Curții de Apel Cluj a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 
Sursa text: rolii.ro

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii