Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor! (MINUTĂ)
Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul- Curtea de Apel a încetat procesul penal faţă de Preda Răducu Valentin pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influentă, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
- De asemenea, Curte a încetat procesul penal faţă de inculpatul Radu Cătălin pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență și spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunțat definitiv în dosarul în care Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și fost consilier al fostului primar al municipiului Constanța (Radu Mazăre) și Cătălin Radu, reprezentant al unor societăți comerciale, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA!
Curtea de Apel a încetat procesul penal faţă de Preda Răducu Valentin pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influentă, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
De asemenea, Curte a încetat procesul penal faţă de inculpatul Radu Cătălin pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență și spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
Curtea a confiscat de la Radu Cătălin suma de 661.613 lei şi suma de 1.175.879 lei.
Decizia Curții de Apel București este definitivă!
Minută
Solutia pe scurt: Decizia penală nr.1151/A din 7 iunie 2023 - În baza art. 421 pct.2 lit. a C.p.p. admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție împotriva sentinţei penale nr. 150 din data de 16.02.2023 a Tribunalului Bucureşti - Secţia I Penală, pronunţate în dosarul nr. 33922/3/2020. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, în fond, rejudecând: Legea penală mai favorabilă inculpaților este Codul penal în reglementarea cuprinsă între data de 25 iunie 2018 (când a fost publicată Decizia Curţii Constituţionale nr.297/2018) şi data de 30 mai 2022 (când a intrat în vigoare OUG nr.71/2022). În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.p.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a C.p.p. cu aplicarea art. 154 alin. 1 lit. c C.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul PREDA RĂDUCU VALENTIN pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influentă, prev. de art. 291 alin.1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr.78/2000 ți art.5 C.p., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (fapta din 20.06.2012) În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.p.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a C.p.p. cu aplicarea art. 154 alin. 1 lit. c C.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul RADU CĂTĂLIN pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență prev. art. 48 C.p. raportat la art. 291 alin.1 C.p. cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 5 C.p., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (fapta din 30.06.2012-18.09.2012). În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.p.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a C.p.p. cu aplicarea art. 154 alin. 1 lit. c C.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul RADU CĂTĂLIN pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influență prev. art. 48 C.p. raportat la art. 291 alin.1 C.p. cu aplicarea art.6 din Legea nr.78/2000 ți art.5 C.p., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (fapta din 30.05.2012-13.12.2012) În baza art. 396 alin. 1 şi 6 C.p.p. raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a C.p.p. cu aplicarea art. 154 alin. 1 lit. c C.p.p. încetează procesul penal faţă de inculpatul RADU CĂTĂLIN pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani prev. de art.29 alin.1 lit. a din Legea nr.656/2002 cu aplicarea art. 5 C.p., ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale. (fapta din 03.07.2012 – 21.12.2012) În baza art. 291 alin.2 C.p. rap. la art.112 alin.1 lit e C.p. confiscă de la inculpatul Radu Cătălin suma de 661.613 lei şi suma de 1.175.879 lei, dobândite ca urmare a săvârşirii infracţiunilor de complicitate la trafic de influență. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat în prezentul apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă.
În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.
Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.
Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.
Din suma totală, 3.020.500 lei ar fi fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul.
Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.
În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani.
Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel și față de inculpatul persoană fizică.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru
Notari publici trimiși în judecată de DNA
Judecătoarea Ana Roxana Tudose, de la Înalta Curte, iese la pensie! A făcut parte din completul care a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă
ANI sesizează DNA!
Averea și interesele lui Robert Sorin Negoiță, primar al Sectorului 3, București. Teren și casă la Constanța (DOCUMENTE)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp