Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:38 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii constănţeni, respinşi în masă la concursul pentru funcţiile de conducere

ro

11 Nov, 2019 00:00 1955 Marime text

Reprezentanţii forului superior al magistraţilor au respins pe bandă candidaturile depuse de judecătorii constănţeni şi la fel au păţit şi cei tulceni înscrişi pe liste. Astfel, toţi magistraţii dobrogeni au fost eliminaţi din start, fără să apuce să susţină efectiv vreo probă de aptitudini.


Listele oficiale puse la dispoziţie de Consiliul Superior al Magistraturii arată că, la concursul pentru promovarea judecătorilor în funcţiile de conducere din instanţe, s-au înscris iniţial patru magistraţi constănţeni şi unul tulcean.


Judecătorul Ciprian Gabriel Butaru, din cadrul Judecătoriei Constanţa, s-a înscris pentru postul de preşedinte al Judecătoriei Măcin. Candidatura sa a fost respinsă de comisia de examinare pentru neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de art. 50 alin. 3 din Legea nr. 303/2004. Concret, magistratul nu îndeplinea condiţia potrivit căreia trebuia să aibă o vechime de cel puţin doi ani la instanţa pentru conducerea căreia a optat, condiţie menţionată în textul de lege invocat.


Următorul pe listă este judecătorul Ciprian Coadă, fost preşedinte al Tribunalului Constanţa. Magistratul, care îşi desfăşoară activitatea deja de ani buni la Curtea de Apel Constanţa, s-a înscris în concurs pentru a câştiga noul post de vicepreşedinte creat în vară la această instanţă. Comisia de examinare, însă, a respins şi această candidatură, pe motiv că nu ar fi îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 48 alin. 2 teza a II-a din Legea nr. 303/2004. Mai exact, prevederile respective fac referire la faptul că magistratul nu trebuie să fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani. Aşa cum am arătat însă în ediţiile anterioare, judecătorul Ciprian Coadă a fost sancţionat cu avertisment de către CSM pentru exprimarea unor opinii legate de ordonanţa de urgenţă pe justiţie - celebra OUG 13.
 

Din şapte respinşi, cinci sunt dobrogeni



La rândul său, judecătoarea constănţeană Denis Gabriela Ghervase, din cadrul Tribunalului Constanţa, s-a înscris de asemenea în concurs, pentru obţinerea postului de preşedinte al Tribunalului Dolj. Și candidatura sa a fost respinsă, tot pentru lipsa vechimii necesare de minim doi ani la instanţa pe care intenţionează să o conducă, potrivit art. 50 alin. 3 din Legea nr. 303/2004 – invocat de examinatori şi în situaţia sa.



Judecătoarea Laura Aldea Sarac, din cadrul Judecătoriei Medgidia, şi-a depus candidatura pentru postul de vicepreşedinte al instanţei din care face parte. De această dată însă, comisia de examinare a respins dosarul în baza art. 50 alin. 1 lit. a din Legea nr. 303/2004. Conform articolului citat, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere la o instanţă ori un parchet, un magistrat trebuie să aibă o vechime de cel puţin şase ani în funcţia de judecător, ori procuror, după caz.


Nu în ultimul rând, magistratul tulcean Camelia Daniela Stan, de la Judecătoria Tulcea, s-a înscris pentru funcţia de preşedinte al instanţei, însă şi candidatura sa a fost respinsă. Comisia de examinare a constatat şi în cazul său că nu ar fi îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 50 alin. 1 lit. a din Legea nr. 303/2004 – respectiv, lipsa vechimii de minim şase ani în funcţia de judecător.


Astfel, din totalul de 58 de judecători din toată ţara care s-au înscris iniţial în concursul organizat pentru ocuparea funcţiilor de conducere libere la instanţele de peste tot, şapte candidaturi au fost respinse. Din cele şapte, cinci aparţineau dobrogenilor înscrişi în concurs.


Citeşte şi:



Care sunt judecătorii înscrişi la examenul de grad. Vicepreşedintele Tribunalului se numără printre aceştia
 

Diminuarea salariului, înlocuită de Curtea Supremă

Judecătorul constănţean Ciprian Coadă, avertisment pentru opinii pe marginea OUG 13

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii