Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:33 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanța au decis soarta unor urși din Harghita, Covasna și Argeș

ro

12 Oct, 2020 00:00 2654 Marime text
  • Judecătorii din Constanța au fost solicitați să soluționeze dosarul în care Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului a chemat în instanță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor!
  • Federaţia a solicitat suspendarea unor ordine emise de Ministerul Mediului prin intermediul cărora s-a permis „recoltarea“ unor exemplare din specia urs, de pe raza fondurilor cinegetice din Harghita, Covasna și Argeș.
  • Toate derogările sunt valabile până la 31 decembrie 2020.

Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului a chemat în instanță Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, dosarul (449/36/2020) fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța. Potrivit datelor oficiale, Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului a solicitat suspendarea executării ordinelor nr.1715, 1716,1717,1718 şi 1719 emise la data de 11.09.2020 de către Ministerul Mediului privind aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice.
 
Toate ordinele emise de Ministerul Mediului face referire, conform datelor oficiale, la aprobarea recoltării unor exemplare din specia urs, de pe raza fondurilor cinegetice din Harghita, Covasna și Argeș.
 
Revenind la decizie judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, aceasta nu este definitivă, ea putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.
 

Derogările sunt valabile până la 31 decembrie 2020

 
Ordinul nr. 1.715 din 11 septembrie 2020 privind aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice face referire la aprobarea recoltării unui exemplar din specia urs, de pe raza fondului cinegetic nr. 15 Reci-Lisnău, județul Harghita.
 
Mai departe, prin Ordinul nr. 1.716 din 11 septembrie 2020 privind aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice s-a aprobat recoltarea unui exemplar din specia urs, de pe raza fondului cinegetic nr. 4 Herculian, județul Harghita.
 
Ordin nr. 1.717 din 11 septembrie 2020 privind aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice se referă la aprobarea recoltării unui exemplar din specia urs, de pe raza fondului cinegetic nr. 3 Cormoș, județul Harghita.
 
Prin Ordinul nr. 1.718 din 11 septembrie 2020 privind aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice s-a aprobat recoltarea unui exemplar din specia urs, de pe raza fondului cinegetic nr. 33 Zăbrătău, județul Covasna.
 

În final, prin Ordinul nr. 1.719 din 11 septembrie 2020 privind aprobarea derogării pentru unele specii de animale sălbatice s-a aprobat recoltarea unui exemplar din specia urs, de pe raza fondului cinegetic nr. 2 Șuici, județul Argeș.
 
Toate derogările au fost stabilite de la data intrării în vigoare a ordinelor mai sus precizate, până la 31 decembrie 2020.
 
Decizia judecătorilor din Constanța nu este prima hotărâre a magistraților din România care influențează într-un mod sau altul viața animalelor și a păsărilor sălbatice.
 
La finele lunii august 2020, Curtea de Apel Braşov a decis suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021 (din cele 40 care se pot împuşca), fapt care echivalează cu o interdicţie a vânării acestor păsări, pe perioada suspendării. Hotărârea, care survine unei acţiuni în instanţă deschise de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, nu este definitivă, dar este executorie, fiind aplicabilă de la momentul pronunţării.
 

Iată decizia Curții de Apel Braşov

 
„Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în judecată, excepţie invocată de pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin întâmpinare. Admite cererea formulată de reclamanta Asociaţia „Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor în contradictoriu cu pârâtul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi, în consecinţă: Dispune suspendarea executării art.4 şi art.10 alin.(1), (2) şi (3) din Ordinul Ministrului Apelor, Pădurilor şi Mediului nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 - 14 mai 2021, precum şi a Anexelor nr.3, nr.4 şi nr. 5 ale aceluiaşi Ordin, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, potrivit art.402 din Codul de procedură civilă“.

 
 „Hotărârea Curţii de Apel Braşov este executorie de la momentul pronunţării, adică din data de 20 august 2020, şi niciun vânător nu mai are dreptul să împuşte, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activităţi circumscriindu-se infracţiunii de braconaj) din cele 36 de specii: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguştiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare, raţă cu cap negru, lişiţă, găinuşă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă. Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel nu este definitivă, dar este executorie de drept. Decizia poate fi atacată cu recurs în instanţă, în termen de 5 zile de la comunicare", a declarat după decizia magistraților Codruţ Feher, vicepreşedintele Asociaţiei Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.
 
Citește și
 
Oficial de la instanță!
Vânătoare oprită la 36 de specii în sezonul 2020-2021

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii