Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:01 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Constanța au dictat a doua rejudecare a dosarului Feodor, Bratu și Lungu!

ro

10 Feb, 2023 00:00 2105 Marime text
 
 
  • Robert Iulian Feodor, Vasile Bratu și Roman Virgil Lungu au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, prin rechizitoriul 1627/P/2010.
  • Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
 
 
Dosarul în care Robert Iulian Feodor, Vasile Bratu și Roman Virgil Lungu au fost deferit justiției, în 2014, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, se va rejudeca! Pentru a doua oară! Decizia privind rejudecarea este definitivă și a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, instanță care a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Constanţa, cu respectarea dispoziţiilor privitoare la citarea la judecată, a părţilor şi a altor subiecţi procesuali. Curtea de Apel Constanța a mai dictat o soluție de rejudecare a acestui dosar, la data de 30 decembrie 2013.
 
Robert Iulian Feodor, Vasile Bratu și Roman Virgil Lungu au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, prin rechizitoriul 1627/P/2010.
 
Conform anchetatorilor, în cauză se vorbește despre achiziționarea a unei impresionante cantități de uree.
 
La data de 21.06.2017, Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Robert-Iulian Feodor la zece ani de închisoare pentru înşelăciune (persoane vătămate SC Optimfleet SRL Iaşi, SC Agigea Expres SRL Agigea, SC Arvi Agro SRL Iaşi), fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală, spălarea banilor și transmitere fictivă a părţilor sociale. Cel în cauză a fost achitat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală
 
Mai departe, tot atunci, Tribunalul a decis condamnarea lui Vasile Bratu la trei ani de închisoare pentru complicitate la spălarea banilor, complicitate la înşelăciune și complicitate la transmitere fictivă a părţilor sociale, însă cel în cauză a fost achitat pentru complicitate la evaziune fiscală.
 
Virgil Roman Lungu a luat 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la spălarea banilor, iar tribunalul a contopit pedeapsa aplicată prin prezenta cu pedeapsa de 2 ani închisoare aplicată printr-o altă sentinţa penală, dispunând ca inculpatul să execute pedeapsa de 3 ani închisoare la care se adaugă sporul de 8 luni închisoare, urmând ca Virgil Roman Lungu să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 8 luni închisoare.
 

Totodată, instanța a admis în parte acţiunile civile formulate de părţile civile SC Agigea Expres SRL şi Statul Român prin ANAF-AJFP Constanţa, şi admite acţiunile civile formulate de părţile civile SC Optimfleet SRL Iaşi, SC Arvi Agro SRL Holboca -Iaşi.
 
Astfel, Tribunalul i-a obligat pe inculpaţii Feodor Robert-Iulian şi Bratu Vasile, în solidar, să plătească părţii civile SC Optimfleet SRL Iaşi echivalentul în lei la data plăţii a sumei de 347.200 euro, reprezentând despăgubiri civile.
 
„Obligă pe inculpatul Feodor Robert-Iulian să plătească părţii civile SC Agigea Expres SRL Agigea suma de 548.614,44 lei reprezentând despăgubiri civile precum şi dobânda legală în materie civilă la această sumă, calculată de la data de 07 septembrie 2010 până la achitarea sumei. Obligă pe inculpatul Feodor Robert –Iulian să plătească părţii civile SC Arvi Agro SRL Holboca -Iaşi suma de 127.500 lei reprezentând despăgubiri civile. Obligă pe inculpatul Feodor Robert-Iulian să plătească părţii civile Statul Român prin ANAF suma de 128.181,52 lei reprezentând despăgubiri civile, din care 87.102,48 lei TVA şi 41.079,04 lei impozit pe profit, precum şi dobânzi şi penalităţi calculate la această sumă potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, de la 01 noiembrie 2010 până la achitarea sumei“, se mai arată în decizia magistraților.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care în decembrie 2019 a dispus rejudecarea de către Tribunalul Constanța, în baza art.421 pct.2. lit.b) cod procedură penală cu referire la art.8 cod procedură penală și art.6 Convenţia europeană pentru drepturile omului şi libertăţilor fundamentele.
 
În rejudecare, la data de 8 august 2022, Tribunalul a decis condamnarea lui Feodor la cinci ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală și spălare a banilor.

 
Totodată, instanța a încetat procesul penal privindu-l pe Feodor Robert-Iulian, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz de încredere (persoană vătămată SC Optimfleet SRL Iaşi), înşelăciune (persoană vătămată SC Agigea Expres SRL Agigea), înşelăciune (persoană vătămată SC Arvi Agro SRL Iaşi), fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu și transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia. În final, instanța a mai decis achitarea lui Feodor Robert-Iulian sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
 
Tribunalul a încetat procesul penal privindu-l pe Vasile Bratu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz de încredere (persoană vătămată SC Optimfleet SRL Iaşi, dar și pentru complicitate la infracţiunea de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu. Cel în cauză a fost achitat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, însă a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea unei complicităţi la infracţiunea de spălarea banilor.
 
Față de Roman Virgil Lungu, tribunalul a încetat procesul penal, sub aspectul săvârşirii unei complicităţi la infracţiunea de folosire, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu, dar a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea unei complicităţi la infracţiunea de spălarea banilor.
 
„Contopeşte pedeapsa aplicată prin prezenta cu pedeapsa de 2 ani închisoare şi 1 an interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit a), b) şi alin. 3 Cod penal, aplicată prin sentinţa penală nr 193 din 02 06 2015 a Tribunalului Constanţa, şi dispune ca inculpatul să execute pedeapsa de 4 ani închisoare la care se adaugă sporul de 8 luni închisoare, urmând ca inculpatul Lungu Virgil Roman să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani interzicerea exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 lit a), b) şi alin. 3 Cod penal şi pedeapsa accesorie privind interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi lit. b C.pen., pe toată durata executării pedepsei principale. În baza art. 60 C.pr.pen. Inculpatul Lungu Roman Virgil va executa pedeapsa de 4 (patru) ani şi 8 (opt) luni închisoare în regim de detenţie. În baza art. 40 alin. 3 Cod penal“, potrivit minutei judecătorești.
 
Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care, prin Hotarârea nr. 121/2023 din 08.02.2023, a admite apelurile formulate de către Feodor Robert Iulian, Bratu Vasile, Lungu Virgil Roman, Bădescu Daniela Elena, SC Broker-Real Dreams SRL prin administrator Bădescu Daniela Elena şi Feodor Benone, împotriva sentinței penale a Tribunalului Constanţa.
 
Curtea de Apel a desfiinţat sentinţa penală apelată și a dispus trimiterea cauzei spre rejudecare Tribunalului Constanţa, cu respectarea dispoziţiilor privitoare la citarea la judecată, a părţilor şi a altor subiecţi procesuali potrivit dispoziţiilor art.353 alin.1 C.pr.penală.
 
Decizia Curții de Apel Constanța privind rejudecarea este definitivă!
 
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Accident mortal pe șoseaua Mangaliei, din Constanța. Prima condamnare
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii