Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:47 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii din Italia l-au vrut în arest Povestea timonierul constănțean Mihai Jorăscu, cercetat în dosarul naufragiului din Sicilia

ro

23 Apr, 2021 00:00 2512 Marime text
  • În continuare, timonierul este cercetat în Italia pentru săvârşirea infracţiunilor de: ucidere din culpă şi participaţie penală la naufragiu, scufundare şi dezastru, prev. şi ped de art.110.art.428 şi art.589 Cod penal italian.
  • În luna mai 2020, în zona San Vito Lo Capo - Sicilia – Italia, petrolierul Vulcanello, pe care se afla și timonierul constănțean, ar fi lovit o barcă pe care se aflau doi pescari, care au murit în urma incidentului.
 
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au motivat decizia prin intermediul căreia au respins punerea în executare a mandantului european de arestare emis de autoritările din Italia pe numele timonierului constănțean Mihai Jorăscu, 53 de ani.
 
În motivarea judecătorilor constănțeni se arată, ca situație de fapt, că în data de 12 mai 2020, în apropiere de Palermo - Italia, constănțeanul, în calitate de timonier, aflat pe tancul petrolier Vulcanello, împreună cu căpitanul și ofițerul punte 3, au provocat coliziunea și ulterior, scufundarea vasului de pescuit Nuova Iside, cu consecința morții a două persoane - pescari aflați pe acest vas de pescuit.
 
În aceleași circumstanțe, persoana solicitată nu a acordat ajutor pentru salvarea victimelor, după ce a avut loc coliziunea.
 
La data de 09 februarie 2021, Judecătorul de Primă Instrucţie din cadrul Tribunalului din Palermo – Italia a emis mandatul european de arestare (Ordonanţă de arestare preventivă) nr. 7860/2020 R.G.N.R. 4462/2020 R.G. G.I.P., pentru săvârşirea infracţiunilor de: ucidere din culpă şi participaţie penală la naufragiu, scufundare şi dezastru - Cod penal italian.
 
La data de 13 aprilie 2021, timonierul constănțean Mihai Jorăscu a fost audiat de magistrații constănțeni, ocazie cu care bărbatul nu și-a exprimat acordul pentru a fi predat autorităților judiciare din Italia.
 
 
Ulterio, pe data de 23 martie 2021, Curtea de Apel Constanța a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa și a dispus arestarea provizorie în vederea predării, pe o durată de 15 zile, începând cu data de 23 martie 2021 şi până la data de 06 aprilie 2021 inclusiv a persoanei solicitate - Jorăscu Mihai.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost contestată de timonierul constănțean la Înalta Curte de Casație și Justiție a României.

 
Pe data de 31 martie 2021, Curtea Supremă a admis contestația formulată de persoana solicitată Mihai Jorăscu împotriva încheierii din 23 martie 2021 pronunţate de Curtea de Apel Constanța.
 
Pe cale de consecință, judecătorii au desfiinţat, în parte, încheierea contestată şi, rejudecând, au înlocuit măsura arestului provizoriu cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 30 zile, de la data de 31.03.2021 până la data de 29.04.2021 inclusiv, față de persoana solicitată Jorăscu Mihai.
 
Totodată, magistrații au dispus punerea de îndată în libertate a persoanei solicitate, de sub puterea mandatului de arestare provizorie nr. 5/P din 23 martie 2021 emis de Curtea de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze penale cu minori şi de familie, dacă nu este reţinută sau arestată în altă cauză.
 
Decizia Înaltei Curți a rămas definitivă, iar timonierul a fost pus în libertate.
 

Prin Hotarârea 38/2021, din 19 aprilie 2021, Curtea de Apel Constanța a respins cererea privind executarea mandatului european de arestare nr.7860/2020 emis la data de 22.02.2021 de judecătorul de instrucţie din cadrul Tribunalului din Palermo în dosarul nr.4462/2020 R.G.I.P. privind persoana solicitată Jorăscu Mihai)  şi de predare a persoanei solicitate către autorităţile judiciare solicitante din Italia. Totodată, magistrații au revocat măsura controlului judiciar dispusă faţă de timonier.
 
În motivarea deciziei, Curtea de Apel Constanța a apreciat că, în cauză, nu sunt îndeplinite condițiile pentru punerea în executare a mandatului european de arestare emis pe numele persoanei solicitate, având în vedere că ordonanța de arestare preventivă în baza căreia a fost emis inițial mandatul european de arestare nu mai subzistă.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Sursa motivare: rolii.ro
 
Citește și
 
Timonierul constănțean Mihai Jorăscu, cercetat în dosarul naufragiului din Sicilia, contestă mandatul de arestare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii