Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Judecătorii și-au motivat decizia în cazul tragediei provocate de Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța

ro

01 Oct, 2020 00:00 3737 Marime text
  • Judecătoria Medgidia arată că nu poate să dispună măsuri cu privire la executarea pedepsei având în vedere funcțiile publice pe care le-a deținut sau le deține inculpatul, întrucât acestea nu au nicio legătură cu fapta comisă.
  • Având în vedere toate aspectele de mai sus, natura faptei săvârșite și persoana inculpat ului, așa cum au fost analizate anterior, instanța a apreciat că, scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia în regim de detenție.


Magistrații de la Judecătoria Medgidia și-au motivat decizia în dosarul în care Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat la de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului. Instanța a concluzionat că, în acest caz, scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia în regim de detenție.


Decizia Judecătoriei Medgidia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care va lua o decizie definitivă.


În motivare, magistrații arată, printre altele, că în sarcina lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, se reține că acesta a comis „o infracțiune gravă, în sensul că, la data de 16 februarie 2020, în jurul orelor 19:15, a condus pe drumurile publice din județul Constanța având o alcoolemie de peste 0,80 g/l în sânge (respectiv de 2,45 la ora 21:15), autoturismul marca Range Rover, pe DN3, iar în timp ce circula dinspre localitatea Ciocîrlia de Sus, la kilometrul 231+600m, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu autoturismul marca Peugeot, care circula regulamentar din sens opus, în urma accidentului rutier rezultând decesul șoferului din Peugeot“.
 

Ioan Albu, alături de familia îndoliată

Cât privește conduita după comiterea faptei, Judecătoria Medgidia a constatat că Ioan Albu a încercat să fie alături de familia victimei pe cât posibil și să atenueze efectele infracțiuii comise. Mai mult, inculpatul a luat legătura cu familia victimei și a achitat cheltuieli le de înmormântare, a finalizat lucrările pe care le desfășura societatea deținută de victima sa și a achitat voluntar văduvei acestuia o sumă de bani.


Referitor la circumstanțele personale ale fostului prefect, în motivare, Judecătoria Medgidia a reținut că acesta este în vârstă de 38 de ani, căsătorit, are doi copii minori, nu are antecedente penale, inginer agronom, doctor în științe agricole, angajat la societatea (...) SRL, ancorat în societate (multiple caracterizări) și a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în sarcina sa, atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată.



„Din analiza cazierului judiciar rezultă că aceasta (nr. Ioan Albu) nu are înscrise alte fapte. Având în vedere eforturile sale ulterioare săvârșirii infracțiunii, așa cum au fost analizate mai sus, instanța va reține cu privire la inculpat circumstanța atenuantă judiciară prevăzută de art.75 alin.(2) lit.a) C.pen. – circumstanță personală“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Medgidia.
 

Funcțiile publice nu au legătură cu fapta comisă!

În privința modalității de executare a pedepsei închisorii, instanța a avut în vedere atât circumstanțele săvârșirii faptei cât și circumstanțele personale ale inculpatului.

Mai mult decât atât, Judecătoria Medgidia arată că nu poate să dispună măsuri cu privire la executarea pedepsei având în vedere funcțiile publice pe care le-a deținut sau le deține inculpatul, întrucât acestea nu au nicio legătură cu fapta comisă.

La stabilirea modalității de executare a pedepsei instanța a avut în vedere scopul pedepsei prin raportare la funcțiile acesteia (retributivă, eliminatorie, de intimidare și de amendare).

„Astfel, pedeapsa penală nu poate fi înțeleasă în natura, durata sau finalitatea sa generală, în afara cerinței ca ea să fie astfel instituită și apoi aplicată, încât să asigure o sancționare a infractorului prin ispășirea răului făcut, proporțional cu acesta, și cu sentimentul public de echitate și justiție. Infractorul trebuie să sufere din cauza greșelii sale o restrângere a drepturilor sale pentru a răscumpăra prin suferință răul produs. Pedeapsa cu închisoarea este prin natura sa o pedeapsă eliminatorie, însă eliminarea din societate se face numai cu privire la infractorii care prezintă un grad sporit de periculozitate socială . Astfel, funcția eliminatorie se exercită și în cazul aplicării acelor pedepse complementare care presupun restrângerea sau pierderea unor drepturi civile, prin aceea că privându-l pe infractor de unele din prerogativele cetățenești, de care ar putea abuza, i se reduc acestuia și șansele de a mai comite noi infracțiuni. Modalit atea de executare a pedepsei în regim neprivativ de libertate nu are caracter eliminatoriu, având mai degrabă o funcție reintegratoare și de adaptare socială a condamnatului“, potrivit motivării.
 

Scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia în regim de detenție

Magistrați mai arată că functia de amendare (reeducare) reprezintă a atitudinea pedepsei de a exercita prin aplicare și executare o acțiune specifică de revizuire a comportamentului condamnatului în sensul eliminării proastelor sale convingeri și deprinderi și a inoculării unor valențe comportamentale în strictă concordanță cu cerințele de respectare a dispozițiilor cuprinse în normele de drept penal.



Având în vedere toate aspectele de mai sus, natura faptei săvârșite și persoana inculpat ului, așa cum au fost analizate anterior, instanța a apreciat că, scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia în regim de detenție, apreciind însă totodată că se impune supravegherea conduitei inculpatului pe durata maximă prevăzută de lege de 4 ani, având în vedere modalitatea concretă de săvârșire a faptei, atitudinea inculpatului și posibilitățile reale de îndreptare.


Astfel, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și va stabili un termen de supraveghere de patru ani.


Citește și

Nici Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, nu este mulțumit de decizia Judecătoriei Medgidia

Primele nemulțumiri după condamnarea cu suspendare a lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii