Judeţul Constanţa a dat în judecată Fundaţia Clopot şi Asociaţia Eurocult. Ce spun reprezentanţii entităţilor
Judeţul Constanţa a dat în judecată Fundaţia Clopot şi Asociaţia Eurocult. Ce spun reprezentanţii entităţilor
25 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
6148
Marime text
Pe rolul Secţiei Civile a Judecătoriei Constanţa au fost înregistrate la începutul acestei săptămâni două procese în care Unitatea Administrativ-Teritorială Judeţul Constanţa a dat în judecată Fundaţia Clopot şi, respectiv, Asociaţia Eurocult. Dat fiind că dosarele sunt nou-înregistrate, nu s-a stabilit încă data primelor înfăţişări în cauză.
Contactat telefonic, Marius Horia Țuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ne-a declarat că totul a pornit în urma constatărilor făcute de Camera de Conturi Constanţa. „Prin cererile de chemare în judecată s-a solicitat obligarea celor două entităţi la restituirea sumelor şi a dobânzilor aferente cu privire la decontările efectuate pentru contractele încheiate în baza legii 350/2005“, ne-a explicat preşedintele CJC. Acesta a adăugat că „acţiunea de audit financiar a Camerei de Conturi Constanţa a constatat cheltuieli neeligibile, iar astfel, Judeţul a procedat la recuperarea sumelor pe cale judecătorească“.
Debitele Clopot şi Eurocult
Concret, de la Fundaţia Clopot, Judeţul Constanţa are de primit înapoi suma totală de 184.778,81 de lei. „În cazul cu Fundaţia Clopot, prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat obligarea fundaţiei Umanitare «Clopot» la plata către UATJ Constanţa a sumei de 152.596,81 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20915/31.07.2017“, a precizat preşedintele CJC. Totodată, acesta a mai precizat că s-a solicitat şi obligarea Fundaţiei Clopot la plata sumei de 32.182,67 lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, accesorii calculate până la data de 31.10.2019, precum şi plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere până la data restituirii efective şi integrale a debitului principal.
În ce priveşte Asociaţia Eurocult, prin cererea de chemare în judecată s-a solicitat „obligarea Asociaţiei Culturale Eurocult la plata către UATJ Constanţei a sumei de 24.570 de lei, reprezentând cheltuieli neeligibile aferente Contractului de finanţare nerambursabilă pentru activitate culturală nr. 20924/31.07.2017 încheiat între părţi-debit principal“, potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa.
În plus, s-a cerut „obligarea pârâtei la plata către UATJ Constanţa a sumei de 5.056,51 de lei, reprezentând dobânzi şi penalităţi de întârziere, accesorii calculate asupra debitului principal până la data de 31.10.2019, precum şi la plata dobânzilor şi penalităţilor de întârziere în continuare până la data restituirii efective şi integrale a debitului principal“.
„Până la acest moment, nu ni s-au imputat aceste sume“
Contactat telefonic, Valentin Ispas, reprezentantul asociaţiilor, a declarat că, până la acest moment, nu li s-a adus la cunoştinţă din partea reprezentanţilor CJC că ar avea de returnat aceste sume. „Noi ne judecăm de circa doi – trei ani cu Consiliul Judeţean Constanţa pentru recuperarea sumelor întregi pentru acele proiecte şi, până la acest moment, nu ni s-au imputat aceşti bani pentru care s-au pornit noile procese“, a declarat Valentin Ispas.
Totodată, acesta a precizat că nu înţelege cum s-au născut aceste debite, în contextul în care nu au fost menţionate nici măcar la momentul verificării de către reprezentanţii CJC a dosarului privind raportul proiectului. „Ce se va întâmpla cu aceste noi procese, în care ni se cer aceste sume, în cazul în care noi vom câştiga procesul principal, în care ne judecăm de circa trei ani de zile, pentru a primi toţi banii pentru proiect?“, s-a întrebat retoric Valentin Ispas.
Citeşte şi:
Constanţa. Contractele semnate de municipalitate în 2017 „Teatrelia“ şi „Eurocult“, campionii fondurilor nerambursabile pe proiecte de interes general! (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii