Justiție Constanța Curtea de Apel Constanța admite cererea de extrădare a unui cetăţean ucrainian!
Justiție Constanța: Curtea de Apel Constanța admite cererea de extrădare a unui cetăţean ucrainian!Curtea de Apel Constanța a admis, miercuri, 3 aprilie 2024, cererea de extrădare formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa faţă de Bilushchenko Serhii Serhiiovych, cetăţean ucrainian, conform portalului instanțelor de judecată.
Mai mult, potrivit sursei, instanța a constatat îndeplinite condițiile extrădării persoanei extrădabile Bilushchenko Serhii Serhiiovych, faţă de care se efectuează urmărirea penală pentru „săvârşirea infracţiunilor prevăzute de paragraful 1 din art. 255 Cod penal Ucraina, (crearea şi organizarea unui grup infracţional), paragraf 3 din art. 27, paragraf 4 din art. 28, paragraf 3 din art. 307 Cod penal Ucraina (organizarea ilegală privind achiziţia, depozitarea şi transportul cu intenţia de a vinde substanţe psihotropice, infracţiuni comise în cadrul unui grup infracţional sau ca membru al unui asemenea grup), paragraf 3 din art. 27, paragraf 4 din articolul 28, paragraf 3 din art. 307 Cod penal Ucraina (organizarea ilegală privind achiziţia, depozitarea şi transportul cu intenţia de a vinde substanţe psihotropice, infracţiuni comise în mod repetat în cadrul unui grup infracţional sau ca membru al unui asemenea grup)“.
Faptele sunt incriminate de legea penală română în infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat - art. 367 alin. 1, 2 şi 3 Cod penal, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc şi de mare risc, fără drept - art. 3 alin. 1 şi 2 din Legea 143/2000, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc şi de mare risc, fără drept - art. 2 alin. 1 şi 2 din Legea 143/2000 şi deţinerea fără autorizaţie, efectuarea fără drept a operaţiunilor cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive - art. 16 din Legea nr. 194/2011, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal.
În continuare, Curtea de Apel a dispus predarea persoanei extrădate Bilushchenko Serhii Serhiiovych, cu repectarea regulii specialității predării, prevăzută de art. 74 din Legea nr.302/2004, republicată.
„Menţine măsura arestării provizorii în vederea extrădării persoanei extrădate Bilushchenko Serhii Serhiiovych până la predarea acestuia, conform art. 57 din Legea nr. 302/2004, dar nu mai târziu de 30 de zile, respectiv până la data de 02.05.2024, inclusiv.
Constată că persoana extrădată Bilushchenko Serhii Serhiiovych a fost reţinută pentru o perioadă de 24 de ore, cu începere din data de 14.02.2024 ora 22,15, până în data de 15.02.2024, ora 22,15 şi arestată provizoriu în vederea extrădării, din data de 15.02.2024 la zi.
În baza art. 56 din Legea nr.302/2004 republicată, predarea persoanei extrădate Bilushchenko Serhii Serhiiovych se va realiza de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul I.G.P.R., în termenul și potrivit condițiilor prevăzute de art. 56 alin.3 și art. 57 din Legea nr.302/2004. În baza art. 53 alin.6 din Legea nr.302/2004 republicată, hotărârea judecătorească definitivă pronunțată asupra extrădării se comunică procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța și direcției de specialitate din Ministerul Justiției. În baza art. 275 alin.3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
În baza art. 272 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, onorariul(parţial) cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, avocat Olteanu Adrian(1.500 lei) se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei în favoarea Baroului Constanţa.
Cu drept de contestație în termen de 5 zile de la pronunțare pentru procuror și persoana extrădabilă.
Pronunţată, prin punerea hotărârii la dispoziţia persoanei extrădabile şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 03 aprilie 2024“, se mai arată în decizia magistraților.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Cetăţean ucrainean, arestat la Constanța în vederea extrădării! (MINUTĂ)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp