Justiție Constanța Închisoare cu executare pentru un bărbat care a furat un borcan de caviar, salam și cașcaval
Justiție Constanța: Închisoare cu executare pentru un bărbat care a furat un borcan de caviar, salam și cașcaval- Inculpatul a sustras, spun procurorii, o bucată brânză cu mucegai, cinci bucăţi brânză Tiroler, o bucată de salam nobil, o bucată brânză, zece bucăţi cașcaval vacă, o bucată salam italienesc, o bucată salam, 1 borcan de caviar și 48 bucăţi salam Fuet, în valoare totală de 830,92 lei.
- Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Judecătoria Constanța a decis condamnarea în primă instanță a unui bărbat suspectat de furt calificat la 1 an și 3 luni de închisoare cu executare, după ce ar fi sustras dintr-un magazin mai multe produse alimentare.
Sentința nu este una definitivă!
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Conform datelor aflate la dosar, inculpatul a sustras: o bucată brânză cu mucegai, cinci bucăţi brânză Tiroler, o bucată de salam nobil, o bucată brânză, zece bucăţi cașcaval vacă, o bucată salam italienesc, o bucată salam, 1 borcan de caviar și 48 bucăţi salam Fuet, în valoare totală de 830,92 lei.
Toate produsele au fost recuperate şi predate magazinului, astfel că societatea a învederat ulterior, prin adresă, că nu se constituie parte civilă în cadrul procesului penal.
În motivarea deciziei se arată că inculpatul a recunoscut fapta reținută în sarcina sa în cursul urmăririi penale, însă ulterior, în pofida demersurilor efectuate de instanță în vederea localizării inculpatului, nu s-a mai prezentat la judecată și nu a putut beneficia de procedura simplificată, nefiind audiat în cursul cercetării judecătorești.
Potrivit susținerilor inculpatului, acesta s-a deplasat la magazin pentru cu intenția de a sustrage produsele respective, mai ales că nu avea asupra sa suma de bani necesară achitării, însă nu a reușit, fiind prins în momentul în care a încercat să iasă din magazin.
La momentul depistării acesta a declarat că a sustras produsele pentru că îi era foame şi nu avea bani să le plătească.
„Aceste aspecte, chiar și adevărate fiind, nu conduc la exonerarea inculpatului de răspunderea penală ce îi revine, ci atestă o periculozitate sporită a acestuia, în contextul în care inculpatul este cunoscut cu antecedente penale inclusiv pentru săvârșirea de infracțiuni contra patrimoniului, ceea ce indică faptul că acesta apelează cu ușurință la mijloace facile, dar ilicite, pentru a-și asigura mijloacele de trai“, se mai arată în decizia magistraților.
Astfel, pericolul social al faptei rezultă din modalitatea concretă în care inculpatul a acţionat.
Din fişa de cazier judiciar a inculpatului rezultă că acesta are o bogată activitate infracţională, fiind condamnat în repetate rânduri la pedepse privative şi neprivative de libertate de instanţe de judecată din străinătate pentru săvârşirea unor infracţiuni de conducere fără permis, conducere sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, tâlhărie calificată, furturi şi distrugeri, condamnări care nu au fost recunoscute în România
De asemenea, inculpatul a fost anterior condamnat la o pedeapsă rezultantă de 2 ani și 4 luni în regim de detenție, fiind liberat condiționat.
Judecătoria Constanța a apreciat că pentru săvârșirea infracțiunii se impune stabilirea unei pedepse cu închisoarea, ce urmează a fi orientată peste minimul special, având în vedere pericolul social concret al faptei și mobilul inculpatului, dar totodată gravitatea redusă a faptei raportat la cuantumul prejudiciului produs, care a fost integral recuperat.
Cu toate acestea, raportat la profilul personal al inculpatului analizat mai-sus, este necesar – spun magistrații - ca pentru îndeplinirea scopului pedepsei, instanța să se orienteze către o pedeapsă cu închisoarea de 1 an și 3 luni, dar care va fi executată efectiv de către inculpat în regim de detenție, față de profilul personal al inculpatului și perseverența sa infracțională.
Pentru aceste motive, instanţa apreciază că scopul şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de exemplaritate şi de reeducare ale pedepsei, în sensul respectului datorat valorilor sociale ocrotite de lege, în cazul inculpatului nu pot avea loc fără privare de libertate, o altă modalitate de individualizare a executării pedepsei nefiind legală, având în vedere că acesta s-a sustras de la judecarea cauzei.
Decizia Judecătoriei Constanța nu este una definitivă.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Sursa: rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și
Închisoare cu suspendare!
Prima condamnare în cazul tragediei de pe Șoseaua Mangaliei! Victima, elevă la Liceul Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” (GALERIE FOTO+VIDEO)
Cetățean ucrainean, trimis în judecată la Constanța! Începe procesul
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp