Justiție Constanța Închisoare cu suspendare pentru un tânăr din Constanța prins cu zeci de grame de Cannabis pregătit pentru vânzare
Justiție Constanța: Închisoare cu suspendare pentru un tânăr din Constanța prins cu zeci de grame de Cannabis
03 May, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1274
Marime text
- Față de atitudinea de recunoaştere, de lipsa antecedentelor penale, de vârsta şi de persoana inculpatului şi de posibilităţile sale concrete de îndreptare, instanţa apreciază că acesta ar putea conştientiza consecinţele grave ale faptei sale şi fără executarea pedepsei aplicate în regim detenţie, dar în condiţiile impunerii unor măsuri de supraveghere care să contribuie la îndreptarea comportamentului său.
- Tânărul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanta sau în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Mun. Constanţa pe o perioadă de 90 de zile.
Închisoare cu suspendare pentru un tânăr din Constanța prins de jandarmi având asupra sa 32 de pliculețe din material plastic transparent conținând 24,80 grame de fragmente vegetale de Cannabis, precum și un grinder conținând 0,35 grame de fragmente vegetale de Cannabis. Magistrații arată că drogurile de risc erau deținute în vederea oferirii sau vânzării către alte persoane pe raza municipiului Constanța. La momentul condamnării, judecătorii din Constanța au ținut cont că inculpatul nu posedă antecedente penale, şi, deşi în cursul urmăririi penale şi-a exercitat dreptul de a nu face nicio declaraţie, în faţa instanţei de judecată a avut o atitudine sinceră şi cooperantă, recunoscând fapta.
Oficial, din instanță
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Constanţa.
Inculpatul a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.
În sarcina inculpatului s-a reţinut prin actul de sesizare a instanţei că la data de 19.01.2024 a fost depistat de către lucrătorii de jandarmerie în municipiul Constanța, având asupra sa un număr de 32 de pliculețe din material plastic transparent conținând 24,80 grame de fragmente vegetale de Cannabis, precum și un grinder conținând 0,35 grame de fragmente vegetale de Cannabis, droguri de risc pe care le deținea în vederea oferirii sau vânzării către alte persoane pe raza municipiului.
În motivarea deciziei, Tribunalul Constanța reține, printre altele, că inculpatul nu posedă antecedente penale, şi, deşi în cursul urmăririi penale şi-a exercitat dreptul de a nu face nicio declaraţie, în faţa instanţei de judecată a avut o atitudine sinceră şi cooperantă, recunoscând fapta.
Având în vedere aceste criterii, instanţa îi va aplica inculpatului o pedeapsă cu închisoarea orientată către minimul special prevăzut de lege, redus cu o treime, conform prevederilor art. 396 alin. 10 C.proc.pen., oprindu-se astfel la o pedeapsă cu închisoarea de 2 ani şi 6 luni pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.
Inculpatul „ar putea conştientiza consecinţele grave ale faptei sale şi fără executarea pedepsei aplicate în regim detenţie“
Față de atitudinea de recunoaştere, de lipsa antecedentelor penale, de vârsta şi de persoana inculpatului şi de posibilităţile sale concrete de îndreptare, instanţa apreciază că acesta ar putea conştientiza consecinţele grave ale faptei sale şi fără executarea pedepsei aplicate în regim detenţie, dar în condiţiile impunerii unor măsuri de supraveghere care să contribuie la îndreptarea comportamentului său.
În consecinţă, Tribunalul Constanța a decis suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului şi a stabilit un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni, calculat conform dispoziţiilor art. 92 C.pen., timp în care inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a)să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;
b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c)să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d)să comunice schimbarea locului de muncă;
e)să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Muncă în folosul comunităţii, la Spitalul Județean sau la Primăria Constanța
Pe durata termenului de supraveghere, Tribunalul Constanța i-a impus inculpatului următoarele obligaţii
- să urmeze un curs de pregătire școlară sau de calificare profesională;
b) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei“ Constanta sau în cadrul Direcţiei de Gospodărire Comunală din cadrul Primăriei Mun. Constanţa pe o perioadă de 90 de zile.
În final, Tribunalul Constanța a atras atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C.pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul săvârşirii unei infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, în cazul nerespectării cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege ori a obligaţiilor stabilite de instanţă şi în cazul neîndeplinirii integrale a obligaţiilor civile.
Sursa text: portal instanțe de judecată și rejust.ro
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Sentință definitivă în dosarul celui mai tânăr inculpat trimis în judecată de DIICOT Constanța!
DIICOT Constanța, una dintre cele mai puternice structuri anti-mafia din țară!
Bilanț 2023 - mii de dosare de trafic de droguri, bunuri de peste 180.000 de euro indisponibilizate și două achitări (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii