Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
02:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Această nouă calitate, de inculpat, este exagerată“ LIVE. UPDATE. ÎPS Teodosie, prezent la DNA Constanța! (FOTO+VIDEO)

ro

18 Jan, 2024 10:23 2390 Marime text

Înaltpreasfinția Sa TeodosieArhiepiscopul Tomisului, este așteptat joi, 18 ianuarie 2024, la sediul DNA Constanța, potrivit unor surse avizate.
 
Aceleași surse au precizat, pentru ZIUA de Constanța, că întâlnirea ce ar fi urmat să aibă loc la data de, 16 ianuarie 2024, dintre cleric și procurori, a fost amânată pentru joi.


UPDATE 1 

IPS Teodosie a ajuns la DNA Constanța în jurul orei 10.25. 

Întrebat de jurnaliști ce crede ca se va întâmpla azi, IPS Teodosie a declarat că nu știe, că nu e ghicitor. 



UPDATE 2 


Avocatul a spus că se încearcă discreditarea lui IPS Teodosie. 

Avocatul Cuculis

 Audierea de azi este o audiere, să spunem așa, care vine să clarifice niște lucruri,  Dosarul, așa cum am bănuit de la bun început, se bazează doar pe acea înregistrare, care a apărut în mod public. Din toate punctele de vedere, indiferent că în momentul de față avem o audiere,  nu poate să constituie infracțiunea de cumpărare de influență sau instigare în vreo formă. 

 Mai mult decât atât, probabil că se încearcă discreditarea lui IPS Teodosie. În momentul de față, singurele probe din dosar se referă la înregistrarea pe care o cunoașteți cu toții din spațiul public. Astăzi o să depunem și noi o notă de probatoriu, să vedem cu ce a fost înregistrat, să vedem dacă nu cumva e trunchiat materialul respectiv, chestiuni normale într-o procedură penală, a punctat avocatul.


Avocatul a făcut precizări despre stadiu audierilor cercetărilor din dosar. 

Știm foarte bine că de la ultima întâlnire cel puțin atâta vă pot spune: suntem suspecți. Acum, dacă se va schimba calitatea, urmează să vedem, a mai precizat Cuculis.


UPDATE 3 

IPS Teodosie a părăsit sediul DNA Constanța în jurul orei 11.50. 

Îmi pare bine că sunteți solidari, să fiți solidari în bine mai departe. Să vă ajute Dumnezeu. Ce mi s-a adus la cunoștință? Mai nimic. 

Dacă mă mai cheamă, vin, deși nu prea am de ce.   

Nu m-au întrebat nimic și n-am ce să vă spun, le-a spus IPS Teodosie jurnaliștilor la ieșirea de la DNA Constanța. 


UPDATE 4


Și avocatul Cuculis a făcut precizări la ieșirea de la DNA. 

Mare lucru nu s-a întâmplat. Sigur că, această nouă  calitate pe care a dobândit-o de inculpat
din punctul nostru de vedere, rămâne o calitate care este exagerată.

Pentru că este singurul lucru care reiese din stenograme să le numim așa, sau din înregistrările pe care le-a făcut acel preot fals, martor în cauză.

Dar în același timp,  el ar trebui să fie urmărit penal pentru că s-a început urmărirea penală in rem pentru trafic de influență.

Avocatul Cuculis a precizat că în cazul lui IPS Teodosie lucrurile au evoluat foarte rapid. 

Se pare că la IPS Teodosie au avansat lucrurile foarte rapid, pe când la Leașcu nu au avansat deloc. Este martor. Dar în același timp, se fac verificări și pe trafic de influență.

Părerea mea rămâne în continuare că nu poți trimite pe cineva în judecată și nici nu poți schimba calitatea pentru un simplu cuvânt.  

Cumpărarea de influență, dacă o veți citi în codul penal, o să vă dați seama, prin comparație cu înregistrările pe care le-ați văzut cu toții, pentru că sunt publice.

Deci, ați putea considera că deja cunoașteți dosarul pentru că ăsta este tot dosarul. 

Cuculis a punctat că în cadrul înregistrării nu este îndeplinit un element material.

În acea înregistrare nu este îndeplinit elementul material: respectiv acela de a te duce către cineva și a încerca să-i cumperi influența prin mituirea lui.

Știți foarte bine că acel pretins preot a venit cumva, a spus că este consilierul ministrului mediului
domnul Fechete, a folosit niște calități mincinoase, iar ulterior i-a cerut o anumită plată ă consilierului arhiepiscopului Tomisului.

Deci, chiar dacă avem această nouă calitate de inculpat asta nu înseamnă mare lucru deocamdată.

Avocatul a anunțat că urmează să formuleze o cerere prin care solicităm excluderea practică a  probei. 

Procurorul ne așteaptă în continuare cu probatoriu, vă spun de pe acum că noi urmează să formulăm o cerere prin care solicităm excluderea practică a acestei probe, pretinse probe. 

Este o probă înregistrată nelegal, nu poți să te duci și să vii cu un material pe care să spui că l-ai descărcat de pe doi suporți optici, fără să spui dacă-i telefon dacă este cameră GoPro, dacă e telefonu personal. Deci există o sincopă majoră aici cu privire la modul sau de unde a fost sau cine a făcut înregistrarea și cum a fost făcută înregistrarea și pe partea cealaltă este o provocare vădită acolo.

 

Se fac cercetări cu privirea a traficului de influență și singura persoană care ar fi putut să facă acel trafic de influență este domnul Leașcu, care probabil că o să capete și dânsul calitatea de orice altceva în afară de martor pe în perioada următoare, a spus Cuculis la ieșirea de la DNA Constanța. 


Amintim, surse neoficiale au explicat că vizita arhiepiscopului Tomisului ar avea avea legătură cu dosarul instrumentat de DNA Constanța în care ÎPS Teodosie este cercetat pentru cumpărare de influență! În dosar este vizat și Ilie Petre, consilier economic al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență.
 
Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la oficialii Arhiepiscopiei Tomisului, însă demersul nostru nu a fost posibil. În cazul în care oficialii oficialii Arhiepiscopiei Tomisului vor dori totuşi să transmită un punct de vedere cu privire, acesta va fi publicat în cel mai scurt timp.   
 
Amintim că la finele anului trecut, Recorder.ro a publicat o investigație în care preotul Petrică Leașcu s-ar fi prezentat liderilor religioși din Dobrogea, din postura unui om de afaceri conectat politic și care ar fi putut să obțină diverse finanțări de la Secretariatul de Stat pentru Culte în schimbul unui procent de 20 %. Conform Recorder.ro, Petrică Leașcu s-a întâlnit și cu IPS Teodosie, primul prezentându-se, conform Recorder, drept un om cu putere politică.
 
Reacția Arhiepiscopiei Tomisului poate fi citită integral accesând următorul link:
 
UPDATE. Investigație Recorder.ro
IPS Teodosie, la masa discuțiilor cu un „afacerist“! Transcript (VIDEO)
 
Ulterior, DNA a emis următorul comunicat de presă:
 
 5 decembrie 2023 - Nr. 1128/VIII/3 – Comunicat
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții:
 
PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
 
P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
 
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
 
 
În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.
 
Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
    
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 
ÎPS Teodosie – „Nu există probe!“
 
Cu privire la dosarul de la DNA,  ÎPS Teodosie a declarat, la Antena 3 CNN: „Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă”, a mai spus ÎPS Teodosie.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

SurseÎPS Teodosie, așteptat joi la DNA Constanța! Întâlnirea de azi, amânată

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii