La Tribunalul Constanța Mircea Băsescu va afla dacă va fi reabilitat
La Tribunalul Constanța: Mircea Băsescu va afla dacă va fi reabilitat
21 Aug, 2024 10:06
ZIUA de Constanta
762
Marime text
Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României Traian Băsescu, așteaptă astăzi, 21 august 2024, soluția din partea Tribunalului Constanța, unde a cerut să fie reabilitat.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, solicitarea în dosarul cu număr unic 4149/118/2024 a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța pe data de 14.06.2024.
Conform pna.ro, prin decizia penală 711/16.06.2016, Curtea de Apel Constanța a hotărât condamnarea lui Mircea Băsescu la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru trafic de influență.
În septembrie 2017, Mircea Băsescu a părăsit Penitenciarul Poarta Albă, magistraţii de la Tribunalul Constanţa hotărând că acesta poate fi eliberat condiţionat.
Decizia instanţei a fost una definitivă.
Tot în acest dosar, Căpățînă Marian Adrian (fost preşedinte al PDL Drăgăneşti-Olt) a fost condamnat la 3 ani închisoare, pentru complicitate la trafic de influență.
Instanța a mai dispus confiscarea specială de la Căpățână Marian Adrian a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plății.
Tot în septembrie 20147 a fost eliberat condiționat și Marian Căpăţână!
Condamnat alături de Mircea Băsescu Marian Căpăţână, fost preşedinte în PDL, eliberat condiţionat
Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată de către DNA la data de 14 iulie 2014,-comunicat nr. 1036/VIII/3 din 14 iulie 2014.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
„La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis inculpatului Băsescu Mircea suma de 250.000 de euro, prin intermediul inculpatului Căpățînă Marian Adrian, în schimbul promisiunii inculpatului Băsescu Mircea că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.
Inculpatul Băsescu Mircea a lăsat să se creadă că are influență asupra magistraților și poate obține o situație favorabilă pentru tatăl denunțătorului: fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro inculpatului Căpățînă Marian Adrian în același scop.
Intervalul de timp în care denunțătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpățînă Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).
Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător inculpatului Căpățînă Marian Adrian, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro.
Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpățînă Marian Adrian și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiți de la denunțător.
După pronunțarea hotărârii de condamnare din data de 22.02.2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de inculpatul Băsescu Mircea, denunțătorul și membrii familiei sale au pretins restituirea banilor dați inculpaților.
În acest sens, până la data de 26.02.2012, inculpatul Băsescu Mircea a restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către inculpatul Căpățînă Marian Adrian.
Deși cei doi inculpați au restituit o parte din banii primiți, aceștia l-au asigurat în continuare pe denunțător că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenței în vederea obținerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.
La 28.02.2012, la Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către tatăl denunțătorului. La termenul din 21.03.2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei și s-a acordat un nou termen, la 25.04.2012. La acest din urmă termen s-a dispus respingerea cererii de strămutare.
În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților Băsescu Mircea și Căpățînă Marian Adrian.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.
Foto: arhivă ZIUA de Constanța
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Mircea Băsescu solicită reabilitarea judecătorească la Tribunalul Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii